Penktadienį Kuršių mariose buvo išgelbėti šimtai žvejų, kurie liko properšų atkirsti nuo Neringos kranto. Operacijoje dalyvavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos laivai su oro pagalvėmis, geriausiai pritaikyti šioms operacijoms. Pamario žmonės iš karto prisiminė panašaus masto, kaip penktadienį vykusias, dvi žmonių gelbėjimo nuo skeldėjančio ledo operacijas 2004 vasario 29 ir 2009 kovo 5 dienomis.

Tąsyk ant skeldėjančio ledo liko atkirsti, besiveriančių properšų išgąsdinti virš dviejų šimtų žmonių ties Ventės ragu. Teko kviesti ir kariškių sraigtasparnį, Ventės ir Šturmų žmonės plukdė nuo ledo salų žvejus ir guminėmis savo valtimis.

Tada labai stipri vėtra siautė nuo pietvakarių pusės, o šį kartą – šiaurės.

Šiandien pavakare iš Ventės rago pusės taip pat atsivėrė dideli atviro vandens plotai, bet žvejai laviravo, kur tik ledo plyšių galai  jungėsi,  žingsniavo zigzagais, apeidami rizikingas vietas, ir nė vienas neįlūžo.

Gelbėtojų pagalbos dešiniajame Kuršių marių krante niekam neprireikė.  

Ne tik Kuršių marių, bet ir Vakarų Lietuvos upių ledą šiaurės vakarų vėjas ir stiprios srovės laužo didžiule jėga. 

Išsiliejusios Leitė ties Paleičiais ir Gėgė ties Plaškiais jau liejasi per tiltų viršų, šių Nemuno intakų vandens lygis viršijo stichinį. 

Klaipėdos rajono ribose Minija  sparčiai vaduojasi iš ledų, nors žemupy ledas dar stovi. Bet žiotys jau laisvos ties Uostadvariu, o Atmatos žiotyse  - taip pat  properšos.

Lietuvos karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras iš Bendrojo pagalbos centro  penktadienį po pietų gavo pranešimą, kad Kuršių mariose ties Nida, atskilus ledo lyčiai, apie 3 kilometrus nuo kranto dėl properšos atskirti liko per 100 žmonių.

Taip pat 14.13 val. gautas pranešimas, kad Kuršių mariose ties Preila taip pat atskilo ledo lytis, dėl ko atskirti nuo kranto liko apie 40 žmonių. 

Reaguodamas į pranešimus, Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras organizavo ir koordinavo dvi žmonių nukėlimo nuo Kuršių marių ledo operacijas. 

Operacijai prie Nidos buvo pasitelkti Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės (PAR) laivas CHRISTINA, taip pat Neringos priešgaisrinės gelbėjimo (PGT) tarnybos ekipažas, o prie Preilos buvo pasitelktas VSAT PAR laivas ant oro pagalvės „Viesulas“, kurie nukėlė žmones nuo atskilusių ledo lyčių.

Kai ši žmonių nukėlimo operacija  nuo atskilusios ledo lyties ties Nida buvo baigta, minėtoje operacijoje dalyvavusios pajėgos perdislokuotos vykdyti žmonių nukėlimo operaciją ties Preila. Apie ketvirtą valandą vakaro ji buvo baigta. 

Neringos PGT ekipažas ties Nida nuo ledo lyties nukėlė 150, o ties Preila - 40 žmonių. Informacija dėl VSAT PAR laivais nukeltų žmonių tikslinama.

Šiuo metu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės (PAR) laivas CHRISTINA budi prie Nidos.

Karinių oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis Mi-8 yra parengtyje ir prireikus bus pasirengęs dalyvauti žmonių gelbėjimo operacijoje. 

Lietuvos Kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC) įspėja gyventojus, kad Kuršių marių ledas tampa nestabilus. Siekdami išvengti galimų nelaimių, gyventojų prašome nelipti ant Kuršių marių ledo ir įspėti to nedaryti aplinkinius. Asmenims šiuo metu esantiems ant Kuršių marių ledo kyla pavojus dėl susidurti su problema pasiekti krantą dėl nestabilaus ledo ir properšų jame ir rekomenduojama pasiekti krantą esant šviesiam paros metui, kadangi, esat tamsiam paros metui ir sudėtingoms gamtos sąlygoms žmonių gelbėjimo operacijų vykdymas yra apsunkinamas arba tampa neįmanomas, todėl ne visuomet jų baigtis gali būti sėkminga.

„Ištikus nelaimei ar esant jos liudininku, reikia nepulti į paniką, veikti apgalvotai, skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir tiksliai pranešti apie įvykį, įvykio vietą (bent apytikslę vietą ar orientyrą, kurį matote)“, - teigia Karinių jūrų pajėgų atstovas civilių ir karių bendradarbiavimui kapitonas leitetantas Antanas Brencius.

GRYNAS.lt primena, kad ledas šiuo metu daugelyje Lietuvos vietų jau yra pavojingas, todėl besimėgaujantys gamta žvejai ar keliautojai turėtų būti itin atsargūs.