Sekmadienį į nelaimės vietą susitikti su aplinkosaugininkais nuvažiavęs ir situaciją įvertinęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas GRYNAS.lt teigė, kad avarija, nors ir suvaldyta, o gyventojams grėsmės nebėra, situacija išlieka labai rimta. Gamtai, anot jo, padaryta didžiulė žala.

Kaip teigė pašnekovas, nelaimė sutrikdė ešerių ir lydekų nerštą, nes didelėje dalyje nerštaviečių šiandien sausa.

Tačiau padėtį sunkina tai, kad kai kas stengiasi susidariusia padėtimi pasinaudoti. Aplinkos viceministras kartu su aplinkosaugininkais surado į vandenį įmestą tinklą, taip pat pastebėta, kad labai daug žvejų, kurie žvejodami tikisi lengvo laimikio, o kai kas netgi bando nusekusiame vandens telkinyje žuvis gaudyti rankomis.

Vis dėlto L. Jonauskas aiškino, kad šiuo metu prie užtvankos sutelktos gausios inspektorių pajėgos ir jie nusiteikę pamokyti pažeidėjus. „Šiuo metu prie užtvankos dirba trys aplinkosaugininkų ekipažai. Per visą naktį pareigūnai budės. Jų laukia nerami naktis. Tikrai ši vieta dabar sulaukė didžiulio susidomėjimo. Vieni atvažiuoja pasifotografuoti, kiti atvyksta lengvo grobio. Bet įspėju, kad jiems nepavyks. Rytoj aplinkos ministerijoje inicijuosiu, kad kurį laiką šiame vandens telkinyje iš viso būtų ribojama žvejyba, nes taip žuvų ištekliams dabar daroma žala“, - situaciją komentavo viceministras.

Paklausus, kodėl kilo tokia didelė avarija, jis teigė, kad nauji užtvankos įrenginiai sumontuoti dar visai neseniai, todėl greičiausiai pasitaikė brokas. „Žvejai man sakė, kad įtarimų dėl užtvankos įrenginių jiems kilo jau prieš kiek laiko. Girdėjosi įtartini garsai ir pan. Apie tai pranešta juos prieš metus įrengusiai įmonei, kuri žadėjo atvykti, bet taip ir neatvažiavo patikrinti. Kiek žinau, buvo nepasibaigęs garantinis terminas. Taigi, dabar bus skaičiuojama žala aplinkai", - sakė pašnekovas.

Jo teigimu, žala aplinkai padaryta didžiulė, todėl ir suma, anot viceministro, tikrai nebus simbolinė. Jis sakė, kad labiausiai pakenkta žuvų ištekliams. Tačiau ją paskaičiuoti turi ekspertai, kurie kitą savaitę imsis darbo.

Kaip teigė L. Jonauskas, situacija šiuo metu suvaldyta – vanduo jau nebėga per įlūžusį šliuzą. Jo lygis palengva atsistato. Jei bus lietingi orai, viceministras spėjo, kad per kelias savaites vandens lygis turėtų stabilizuotis.

GRYNAS.lt primena, Pakruojo rajone, netoli Linkuvos, šeštadienio pavakare trūko vienas iš keturių Dvariukų hidroelektrinės šliuzų. Vanduo galinga srove iš didelio aukščio veržėsi į Mūšos žemupį ir grasino užlieti artimiausias sodybas.