Vis daugiau skambučių sulaukiama iš gyventojų, kurie bet kuriuo paros metu informuoja aplinkosaugininkus bendruoju pagalbos telefonu 112. Spalį Bendrojo pagalbos centro operatoriai Pranešimų priėmimo centro darbuotojams perdavė 68, lapkritį – 91, gruodį – jau 114 gyventojų pranešimų. Daugiausia buvo pranešama apie partrenktus ar kitaip nukentėjusius gyvūnus, teršiamus vandenis, žemę ar orą, netinkamai tvarkomas atliekas, medžioklės ir žvejybos pažeidimus.

Praėjusį mėnesį po darbo valandų, švenčių ir poilsio dienomis gauta daugiau nei 80 pranešimų. Į juos reagavo ir į iškvietimus ne darbo metu daugiausia vyko Šiaulių ir Kauno regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai.

Pastarąjį mėnesį pasitvirtino visi po darbo valandų gauti pranešimai apie vandens taršą, 90 proc. pranešimų apie brakonieriavimo atvejus, apie 80 proc. pranešimų dėl netinkamo atliekų tvarkymo.

Su sąmoningų piliečių pagalba išsiaiškinama daugybė aplinkosaugos pažeidimų, nelegalios medžioklės, žvejybos, brakonierizmo atvejus. Taigi, GRYNAS.lt kviečia visus nelikti abejingai ir pranešti apie pastebėtus pažeidimus, nes jūs galite padėti ne tik apsaugoti gamtą, rodyti aplinkai draugišką požiūrį, bet ir padėti miško žvėrims bei įvairiems gyvūnams.

Kaip ir ankstesniais mėnesiais, gruodį daugiausia pranešimų buvo perduota regionų aplinkosaugos pareigūnams, kurie nedelsiant sprendė iškilusias problemas.

Apie pažeidimus praneša vis daugiau žvejų mėgėjų.

Anot Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigito Mikėno, pastaruoju metu didėja žvejų sąmoningumas ir supratimas. Kai žvejai pamato, kad pareigūnai reaguoja į jų pranešimus, jie aktyviau pradeda pranešti apie pažeidimus. Nes puikiai supranta, kaip bus ateityje: kuo daugiau bus pranešimų, tuo mažiau pažeidimų, tuo daugiau žuvies.

Džiugu, kad kuo toliau tuo daugiau atsiranda neabejingų žvejų, kurie praneša apie pastebėtus pažeidimus.

Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Pranešimų priėmimo centras dirba visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis. Pranešti apie pažeidimus galima tel. (8-5) 273 2995 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.