Brakonieriai brangių daiktų nenaudoja

Pasirodžius publikacijoms apie sulaikytus brakonierius GRYNAS.lt skaitytojai komentarų skiltyje dažnai klausia, kur aplinkosaugininkai deda iš pažeidėjų atimtus jų naudotus nusikaltimo padarymo įrankius. Uždavus šį klausimą patiems pareigūnams, jie tikino, kad sau nepasilieka nieko. Pasirodo, kad brakonierių naudoti teisėti žvejybos ir medžioklės įrankiai, jei jų vertė didesnė nei 50 Lt, gali priklausyti jums. Visi jie yra parduodama.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas teigė, kad jei konfiskuotas daiktas nėra bevertis, jis perduodamas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), kuri, jį įvertinusi, perduoda pardavėjams.

„Jeigu matome, kad iš konfiskuoto turto galime išpešti naudos, jį perduodam VMI. Vėliau konfiskuotos prekės už tam tikrą kainą parduodamos. Dažniausiai iš vertingesnių daiktų perduodam variklius, meškeres, valtis, kurios būna irklinės arba su varikliais“, - kalbėjo pareigūnas.

Anot jo, be kita ko, konfiskuojami ir draudžiami žvejybos įrankiai, pavyzdžiui, tinklai, tinkliniai samčiai ir kilpos. Tačiau viso to aplinkosaugininkai VMI perduoti negali, nes draudžiamais žvejybos įrankiais disponuoti draudžiama.
S. Mikėnas
Jei šautuvas legalus, bet daromas pažeidimas, mes paimame šautuvą ir laikome jį ginklinėje, kol nagrinėjama byla. O vėliau šautuvas konfiskuojamas arba nekonfiskuojamas.

O legalūs žvejybos įrankiai, jei jų vertė nemažesnė nei 50 Lt, pašnekovo žodžiais, patenka VMI žinion. „Draudžiami žvejybos įrankiai perduodami pavojingų atliekų tvarkytojui, kad būtų sunaikinti. Kartą ar du kartus per metus jie išvežami“, - kaip atsikratoma draudžiamų žvejybos įrankių, atskleidė V. Marozas.

Vis dėjo jis atkreipė dėmesį, kad dažniausiai iš brakonierių konfiskuojami pažeidimo padarymo įrankiai nėra didelės vertės. Žvejybos ir medžioklės taisyklių nesilaikantys žmonės dažniausiai renkasi tokias priemones, kurių prarasti nebūtų gaila.

„Labai gerom priemonėm, pavyzdžiui, kateriais brakonieriai nesinaudoja. Jie pasirenka tokias, kad pagavus nebūtų gaila jų prarasti. Dabar turim keliolika valtelių, bet jos neturi vertės. Dažniausiai brakonieriai pagaunami su tokiom priemonėm. Kai kurios valtys pirktos prekybos centruose – visai vaikiškos“, - tendencijas atskleidė V. Marozas.

Svetimų įrankių konfiskuoti negali

Pasak jo, lygiai taip pat būtų galima parduoti ir konfiskuotą automobilį. Tačiau tokių „laimikių“ kol kas nepasitaikė.

Vis dėlto pašnekovas tikino, kad iki šiol susiduriama su esmine problema. Jei nusikaltimo įrankis priklauso ne brakonieriui, jo konfiskuoti negalima: „Administracinių teisės pažeidimų kodeksas sako, kad konfiskuoti galima tik nuosavybės teise priklausantį daiktą. Jeigu brakonierius atneša dokumentus ir matyti, kad valtis paskolinta kaimyno, mes neturim teisės jos konfiskuoti. Bet kiek žinau, ministerija ruošia pakeitimą.“

VMI Nepriemokų administravimo departamento direktoriaus pavaduotoja Džiuginta Balčiūnienė, GRYNAS.lt komentuodama brakonierių „lobio“ pardavimo tvarką, aiškino, kad tais atvejais, kai konfiskuojamas realizuotinas turtas, pavyzdžiui, valtys, gamykliniai žvejybos įrankiai, jis perimamas į VMI apskaitą ir parduodamas. Anot jos, pardavimas vyksta per įmones, teikiančias valstybei perduoto turto pardavimo paslaugas. 

Pašnekovės tvirtinimu, įvertinimą atlieka perduodančios institucijos, VMI ir prekiaujančios įmonės. „Jei vertinimas reikalautų specialių žinių, tai vertinimui atlikti būtų kviečiamas ekspertas ar turto vertintojas“, - sakė D. Balčiūnienė.

Konfiskuoti ginklai parduodami

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas savo ruožtu teigė, kad iš brakonierių konfiskuoti šautuvai atitenka ne VMI, bet Lietuvos Respublikos ginklų fondui. Jie taip pat gali būti parduodami.

„Jeigu šautuvas paimtas iš asmens, kuris neturi teisės medžioti ir leidimo ginklui, iškart iškviečiami policijos pareigūnai ir jiems tas ginklas perduodamas. Taip pat pradedamas nelegalus ikiteisminis tyrimas dėl nelegalaus ginklo laikymo. Jį vykdo teisėsaugos pareigūnai. Tokiu atveju šautuvas lieka pas juos. Jei šautuvas legalus, bet daromas pažeidimas, mes paimame šautuvą ir laikome jį ginklinėje, kol nagrinėjama byla. O vėliau šautuvas konfiskuojamas arba nekonfiskuojamas“, - tikino pareigūnas.
V. Marozas
Jeigu matome, kad iš konfiskuoto turto galime išpešti naudos, jį perduodam VMI. Vėliau konfiskuotos prekės už tam tikrą kainą parduodamos. Dažniausiai iš vertingesnių daiktų perduodam variklius, meškeres, valtis, kurios būna irklinės arba su varikliais.

Konfiskuotas šautuvas perduodamas Ginklų fondui, kuris jį gali parduoti. Ginklų fondo atstovas savo ruožtu teigė, kad tokiais atvejais aplinkosaugininkų konfiskuotų šautuvų vertę, atsižvelgiant į jų techninę būklę, nustato tarpžinybinė Ginklų techninės būklės ir vertės nustatymo komisija.

Apskritai, S. Mikėno teigimu, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nuo sausio pirmos iki rugsėjo pabaigos konfiskavo daugiau nei 100 tinklinių įrankių, tris duriamuosius įrankius, keturias valtis, tris medžioklinius šautuvus, 77-ias kilpas ir penkerius spąstus.

Aplinkos ministerijos duomenimis per šiuos metus jau konfiskuota 1065 tinklai, 1059 mėgėjiški žvejybos įrankiai, 117 duriamųjų ar užkabinamųjų įrankių, 75 valtys ar kitos vandens transporto priemonės, 32 šautuvai ir 128 kiti draudžiami medžioklės ar žvejybos įrankiai.