- Papasakokite apie save ir savo darbą.

- Aš esu apšvietimo inžinierius, gyvenu Belgijoje, įkūriau kelias kompanijas Belgijoje, taip pat dirbu su keliomis kompanijomis, susijusiomis su apšvietimu. Turiu labai daug patirties, specializuojuosi į prekybos centrų apšvietimą. Visuomet galvojau, kaip galima sutaupyti elektros energijos ir pinigų. Paskutiniais metais apšvietimo pasaulyje daug kas pasikeitė, pradėtos naudoji LED lempos.

- Kodėl atvykote į Lietuvą?

- Susipažinau su „Norfos“ vadovais, jie paprašė sukurti apšvietimo sistemą prekybos tinklo parduotuvėms. Pradėjome darbus Kėdainiuose ir po to juos tęsėme kitose parduotuvėse, kituose miestuose. Galvojame, kaip sutaupyti vis daugiau energijos ir vis labiau judame į priekį. Dabar yra revoliucija visoje Europoje su apšvietimo sistema ir vis daugiau energijos galima sutaupyti. Taip pat tai vadinama „žaliu apšvietimu“. Manau, kad parduotuvei yra svarbu būti vadinama žalia.

- Taigi energijos taupymas svarbus ne tik dėl to, kad gali sutaupyti pinigų, bet tai naudinga ir aplinkai...

- Žinoma, viskas yra susiję. Jeigu yra taupoma elektros energija, yra tausojama aplinka. Tai labai svarbu. Taip pat, kiek žinau, „Norfa“ galvoja ne tik apie elektros energijos taupymą, bet ir apie šilumos taupymą ir t.t.

- Kiek pinigų gali sutaupyti verslas, naudodamas tokią energiją taupančią sistemą?

- Aš tiksliai nežinau kilovatų kainų, tačiau yra sutaupoma apie 60-70 proc. energijos, tai yra labai daug.

- Ką kiekvienas žmogus gali padaryti savo namuose, kad taupytų energiją? Galbūt turite kokių nors patarimų?

- Namuose yra truputėli kitaip, nes turi daryti tam tikrus dalykus: turi gaminti, turi atlikti ruošos darbus ir t.t. Bet naujosios technologijos gali būti naudojamos ir namuose, taip pat galima naudoti LED lempas, nes jos labai taupo energiją. Manau, kad daug žmonių tai žino, tačiau technologijos vis tobulėja.

- Ar daug prekybos centrų Belgijoje taupo elektros energiją?

- Visi. Mes nebeturime prekybos centrų, kurie naudotų keičiamas lempas, visi naudoja LED lempas ir sistemas.

- Taigi, pagrindiniai energiją taupančios sistemos privalumai yra tie, kad verslas gali sutaupyti ir tai yra gerai aplinkai?

- Žinoma ir taip pat tai gerai klientui, nes jeigu prekybos centro išlaikymo kainos žemėja, žemėja ir prekių kainos. Nauda yra visiems.