Lietuvoje atrastas dar vienas nuožmus žvejų priešas – pilkieji Baltijos ruoniai. Žvejybos įmonių savininkai geidžia šūviais reguliuoti šių ir į mūsų pajūrį kartais atklystančių jūros gyvūnų populiaciją, rašo lrytas.lt.

Baltijos priekrantėje nuo Šventosios iki Melnragės menkes, strimeles, plekšnes traukiantys žvejai aimanuoja, kad čia plaukiojantys į Raudonąją knygą įrašyti ruoniai sudrasko brangiai kainuojančius tinklus, išgriebia visą laimikį.

Aiškinama, jog pastaruoju metu iš šiaurės atsibastę ruoniai suįžūlėjo – nebijo netgi žvejybos katerių variklių gausmo, stabdo į žūklavietes plaukiančias irklines valtis, suėda viską, ką aptinka tinkluose. Juos ištraukę žvejai randa tik nugraužtų menkių galvas.„Jei nieko nedarysime, ruonių privis tiek, kad mes bankruotuosime. Taip atsitiko Švedijoje, kai ten buvo uždrausta šaudyti šiuos gyvūnus”, – kalbėjo prieš ruonius nusiteikęs šventojiškis žvejys Antanas Valiukas.

Tik dėl savo nuostolių susijaudinę žvejai norėtų, kad jų tinklus patikrinančių ruonių medžioklė Lietuvoje būtų legalizuota.

Aplinkosaugininkai žada atsižvelgti į žvejų skundus, įvertinti jų patiriamą žalą, numatyti galimas kompensacijas, jeigu paaiškėtų, kad ruoniai iš tikrųjų kelia rimtą grėsmę jų verslui.

Bet šaudyti į Raudonąją knygą įrašytų pilkųjų Baltijos ruonių jie turbūt neleis.

„Niekas nesuprastų, kodėl žudome ruonius. Paklydę jų jaunikliai auginami Lietuvos jūrų muziejuje ir paleidžiami į laisvę. Šių gyvūnų medžioklė galima ne su šautuvais, o su žiūronais rankose”, – įsitikinęs Aplinkos ministerijos departamento vadovas Laimutis Budrys.