Stebi elektros suvartojimą

Prekybos tinklų atstovų teigimu, drastiškai augančios išlaidos už elektros energiją skatina gyventojus imtis veiksmų.

„Senukų“ duomenimis, vos pasigirdus kalboms apie brangstančią energetiką, gyventojai suskubo įsivertinti, kurie prietaisai jų namuose sunaudoja daugiausiai elektros, pradėjo atidžiau stebėti savo įpročius.

Visų pirma stipriai ūgtelėjo elektros energijos matuoklių ir laikmačių pardavimai. Matuokliai leidžia užfiksuoti tikslų į juos įjungto prietaiso elektros energijos suvartojimą bei demaskuoti didžiausius energijos vampyrus, o laikmačiai suteikia galimybę prietaisus įjungti ir išjungti nustatytu laiku.
Pastebima, kad pirkėjai domisi tiek šviestuvų, tiek LED lempučių energijos klase ir efektyvumu. Įvairiais skaičiavimais jos leidžia sutaupyti daugiau kaip 85 proc. elektros energijos lyginant su kaitrinių lempučių naudojama elektros energija.

Prioritetą teikia aukštesnės energetinės klasės prietaisams

Prekybininkai stebi išryškėjusią dar vieną tendenciją – klientai aiškų prioritetą teikia aukštesnės energetinės klasės buities prietaisams: šaldytuvams, skalbyklėms, indaplovėms. Pasak jų, aukštesnio efektyvumo pirkiniai leidžia sutaupyti ir 40-50 proc. elektros energijos.

Elektra

Pavyzdžiui, šaldytuvas, kurio energetinė klasė yra F, sunaudoja apie 247 kWh elektros energijos per metus, kai tuo metu D klasės šaldytuvas suvartoja 100 kWh mažiau per metus. A klasės skalbimo mašina 100 skalbimų gali suvartoti 47 kWh elektros energijos, taigi vienam skalbimui yra suvartojama apie 0,47 kWh. Tuo metu E klasės skalbyklė vienam skalbimo ciklui suvartos beveik dvigubai daugiau energijos, t.y. 0,83 kWh.

Ruošiasi taupyti ir vandenį

Pasigirstant vis daugiau kalbų apie pabrangsiantį vandenį, gyventojai tam taip pat ruošiasi iš anksto.

Pasak prekybos tinklo „Senukai“ atstovų, pirkėjai aktyviai domisi ekonominėmis skalbyklių bei indaplovių veikimo programomis, išmaniosiomis funkcijomis, mažiau vandens sunaudojančiais dušo komplektais bei maišytuvais.

Jų teigimu, kai kurių gamintojų skalbimo mašinos turi garų programas, atšviežinančias audinius nenaudojant skalbimo priemonių. Tai leidžia vartotojui sutaupyti iki 96 proc. vandens, lyginant su įprastu skalbimo ciklu.

Specialistai jau seniai yra paneigę ir stereotipinį įsitikinimą, kad indus plaunant rankomis sunaudojama mažiau vandens. Tik, anot jų, svarbu jungti indų pilną indaplovę.

Dujos

Rūpinasi šiltais namais

Vėstant orams, namus vis mažiau įšildo saulės šiluma. Vis tik džiaugtis malonia temperatūra kol dar neįjungtas centrinis šildymas norisi ir šiuo metu. Rinkdamiesi grindų šildymo sistemą, elektrinį šildytuvą ar vonios radiatorių gyventojai taip pat atsižvelgia į galimybę sutaupyti.

„Senukų“ pardavimų statistika rodo, kad klientų poreikiai keičiasi ir renkantis namų šildymo sprendimus. Mažėja kainos svarba – jiems aktualiau ne šiuo metu išleisti kuo mažiau, bet įsivertinti pirkinio ekonominę grąžą ilguoju periodu.

Todėl į prekių krepšelius vis dažniau dedami energiją taupantys šildomų grindų termostatai, pasirūpinama radiatorių šilumą atspindinčiais ekranais. Gyventojai taip pat imasi paprastų, tačiau efektyvių priemonių, siekdami sulaikyti šilumą namuose – ieško langų bei durų sandarinimo juostų, sumažinančių ir šalčio pralaidumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt