Aplinkosaugininkai savo ruožtu teigia, jog jėgainei veikiant bandomuoju režimu kol kas jokių teršalų leistinų normų viršijimo neužfiksavę, rašo portalas ve.lt.

Pasak „Fortum Klaipėda“ atstovo Andriaus Kasparavičiaus, jėgainė degina ir degins tik iš Dumpiuose esančio Klaipėdos regioninio sąvartyno atvežamas atliekas ir tas, kurias pristato sutartis pasirašiusios pramonės įmonės.

Atliekų deginimui Lietuvoje taikomi tokie patys reikalavimai, kaip ir visoje Europos Sąjungoje. Svarbiausia, kad į jėgainę nepatektų nuodingų atliekų. Jėgainėje yra įdiegta kontrolės sistema, kurios dėka kiekviena atliekas atvežusi mašina patikrinama, ar ji neskleidžia radioaktyvumo“, – aiškina A. Kasparavičius.

Dumpių sąvartyno operatoriaus Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) skaičiavimais, kai šiame sąvartyne bus maksimaliai išrūšiuojamos atliekos, į UAB „Fortum Klaipėda“ jėgainę deginti bus pateikiama apie 100 000 tonų atliekų per metus.Bene daugiausiai nerimo gyventojams kelia plastikinių atliekų deginimas. Pasak A. Kasparavičiaus, plastikas, kurio nebeįmanoma perdirbti (maišeliai, riebaluotos pakuotės ir kt.), deginamos visame pasaulyje.

„Viešumoje manipuliuojama jokio pagrindo neturinčiais teiginiais, kad „Fortum Klaipėda“ yra suinteresuota sudeginti kuo daugiau plastiko ir tai daryti kuo žemesnėje temperatūroje. Kiek plastiko bus patiekiama atliekose, priklausys tik nuo KRATC. O kuo žemesnė atliekų deginimo temperatūra, tuo jėgainei daugiau reikia sudeginti dujų. Taigi, tai yra ekonomiškai nenaudinga.

Vidutinė atliekų deginimo temperatūra svyruoja nuo 880 iki 960 laipsnių. Ji gali kilti iki 1 200 laipsnių, bet negali nukristi žemiau 850. Jei jėgainės katile tokia temperatūra laikosi ilgiau nei dvi sekundes, automatiškai į jį paduodamos dujos, kurios pakelia temperatūrą – tai užtikrina informacinių technologijų įranga, užimanti beveik vieną jėgainės aukštą. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo geriau sudega atliekos, tuo mažiau lieka šlako, už kurio išvežimą į sąvartyną bendrovei reikia mokėti. Tai yra dar vienas ekonominis argumentas“, – aiškino A. Kasparavičius.

Pasak „Fortum Klaipėda“ atstovo, nuo gruodžio jėgainei veikiant bandomuoju režimu išmetamų teršalų į atmosferą kiekis ne tik kad nė karto neviršijo normų, bet ir buvo nuo 10 iki 100 kartų mažesnis nei leistina.