Anksčiau individualiuose namuose gyvenančių klaipėdiečių šiukšlės būdavo išvežamos kartą per savaitę. Nuo šių metų pradžios, taupant lėšas, nuspręsta, kad šaltuoju metų laiku šiukšles išvežti užteks du kartus per mėnesį.

Savivaldybės valdininkai neslepia iškart sulaukę lavinos dėl į konteinerius nebetelpančių šiukšlių nepatenkintų klaipėdiečių skambučių, tačiau sako, kad su šia problema susiduria tik tie, kurie nerūšiuoja atliekų.

Pareigūnai landžios po konteinerius

Todėl jau nuo kitos savaitės žadama tikrinti konteinerius, o nerūšiuojantiems skirti iki 2 tūkst. litų siekiančias baudas.

„Tam tikrą laikotarpį – iki gegužės 1d. – ketiname užsiimti daugiau prevencine veikla: stebėti, ar atliekos rūšiuojamos individualiuose kvartaluose, kalbėtis su namų savininkais, klausti, kodėl nerūšiuoja. Bet baudos iki gegužės nebus taikomos, o nuo gegužės – taip. Kaip sakoma, pirma – pyragas, po to – botagas“, – teigia Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Specialių konteinerių antrinėms žaliavoms rūšiuoti individualiuose namuose gyvenantys klaipėdiečiai kol kas neturi – išdalyti juos ketinama per dvejus metus. Dabar išrūšiuotas atliekas turi vežti į vadinamuosius varpelius, arba dėti į specialius maišus, kuriuos gali palikti prie savo konteinerio. Esą taip atliekas rūšiuoja apie trečdalis privačių namų savininkų.

„2012 m. pavasarį pradėjome siūlyti gyventojams antrinių žaliavų maišus ir tikrai gyventojai aktyviai jais domėjosi. Šiuo metu turime apie 600 namų, kurie iki šiol sėkmingai rūšiuoja antrines žaliavas naudodamiesi tais maišais“, – pasakoja bendrovės „Specialusis autotransportas“ generalinis direktorius Laimonas Žemaitis.

Mažesni mokesčiai rūšiuojantiems atliekas greičiausiai būtų veiksmingesnė priemonė nei baudos, tačiau apie rinkliavos mažinimą valdininkai kol kas nekalba.
Kristina Vintilaitė
Kaip sakoma, pirma – pyragas, po to – botagas.

„Yra svarstoma dėl dvinarės rinkliavos, bet šiandien sprendimo aš tikrai negalėčiau pasakyti“, – teigia Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė.

Nesugalvojama, ir kaip priversti antrines žaliavas rūšiuoti daugiabučiuose gyvenančius klaipėdiečius.

O privačių namų savininkai sudaro vos 6 proc. uostamiesčio gyventojų.