Penktadienį, apie 13 valandą, Šyšos upės vagoje, kuri teka prie pat AB „Biofuture“ (dar vadinama Šilutės spiritine) tvoros, teko išvysti negražų vaizdą. Į upę, iš bendrovės teritorijos tekėjo (kol kas) neaiškios kilmės teršalai. Kvapas ties nutekėjimo vieta priminė „brogės“ tvaiką.

Nieko nelaukdami iškvietėme aplinkosaugininkus. Į galimai gamtai žalą darančio įvykio vietą atvyko Klaipėdos regiono apsaugos departamento Šilutės rajono agentūros vyr. specialistė Galina Misevičienė. Netrukus prisistatė ir AB „Biofuture“ generalinis direktorius Benediktas Degutis. Vyras išsyk puolė teisintis, ir sakė, kad čia įvyko kažkoks nesusipratimas, o neaiškios kilmės teršalai – gali būti iš lietvamzdžių.

Paprašėme generalinio direktoriaus pakomentuoti susidariusią situaciją, tačiau jis nuo komentarų susilaikė sakydamas : „Geriau nieko nesakyti. <...> Nesenai vadovauju, tai mane iš blogos pusės pareklamuosit...“

G. Misevičienė į keturias skirtingas talpas, keturiems skirtingiems tyrimams, paėmė vandens mėginius. Du mėginiai buvo paimti nuotekų tekėjimo vietoje, o kiti du už 500 - ų metrų. Pasak vyr. specialistės, tokiu atstumu nutekėjęs vanduo visiškai susimaišo su nuotekomis, ir tai padeda nustatyti gamtai padarytą žalą.

Mėginiai per valandą buvo pristatyti į aplinkos apsaugos agentūros jūrinių tyrimų departamento labaratoriją. „Po septynių parų sužinosime, ar gamta buvo teršiama,“ – žinioms1 sakė G. Misevičienė.

Drauge su vyr. specialiste mėginome įvažiuoti į bendrovės teritoriją ir paimti vandens mėginį iš tos vietos, kurioje prasidėjo nutekėjimas. Mūsų bandymas nepavyko, nes prie vartų mus pasitikęs B. Degutis paaiškino, kad šiuo metu yra uždaryta vamzdžio sklendė, o paimti vandens mėginį – neįmanoma. Lyg tarp kitko, generalinis direktorius paklausė vyr. specialistės, ar ši neketinanti užeiti pas jį į kabinetą. G. Misevičienei atsakius, kad užeiti ji reikalo nemato, pokalbis baigėsi.

Iš įvykio vietos: