GRYNAS.lt skaitytojas, atsiuntęs redakcijai laišką, daro prielaidą, kad ne visuose Lietuvoje veikiančiuose ekologiniuose ūkiuose laikomasi visų reikalavimų. „Girdėjau pasakojant, kad Raseinių rajone esančiame ūkyje naktimis daržai tręšiami pesticidais ir kitais chemikalais. Ar tai tiesa, ar gali taip būti?“ – klausia sunerimęs skaitytojas.

Ūkininkavimo filosofija

Prof. habil. dr. Vanda Žekonienė, Lietuvos ekologinės žemdirbystės asociacijos prezidentė, visus abejojančiuosius kviečia apsilankyti kuriame nors ekologiniame ūkyje ir įsitikinti savo akimis, kaip auginamos bulvės, morkos ar kitos daržovės.

„Jeigu perkate produktus, žiūrėkite, ar ant jų pakuotės yra specialūs ženklai. Yra atskira įstatymų bazė, kuri už nusižengimą ar ekologinio ūkininkavimo nesilaikymą baudžia – švelniau arba labai žiauriai. Per tą 20 metų buvo visko, pasitaiko ir ūkininkų ar gamintojų, kurie nusižengė“, - pastebi profesorė.

Tačiau ji ragina skeptikus ne daryti prielaidas, o apsilankyti tokiuose ūkiuose ir vieną kartą išvysti, kaip auginamos daržovės, vaisiai.

„Tada galima išsirinkti ūkininką, iš kurio pirksi produkciją. Aš matau, kaip jis augina, kaip jis dirba, kokios jo rankos, kiek jis pavargęs. Tada matau produkciją ir ja pasitikiu. Taip yra ir Europoje. „Apsipirkimas iš lauko“ – taip vadinasi pirkimo būdas“, - pasakoja asociacijos prezidentė.

Pasak prof. V. Žekonienės, pasaulyje ekologiška žemdirbystė egzistuoja daugiau kaip 50 metų. „Tokiose šalyse kaip Šveicarija, Austrija dar 1930-aisiais metais susirinkę ūkininkai ir filosofai sukūrė būtent kitą požiūrį į augalų mitybą, pasipriešindami stambiems chemizuotiems koncernams“, - pasakoja profesorė.

Paklausta, ar plika akimi galima nustatyti daržovės ar gyvulinės kilmės produkto ekologiškumą, specialistė atsakė, kad tai sudėtinga.
prof. V. Žekonienė
Aš matau, kaip jis augina, kaip jis dirba, kokios jo rankos, kiek jis pavargęs. Tada matau produkciją ir ja pasitikiu. Taip yra ir Europoje. „Apsipirkimas iš lauko“.

„Specialistas gali pamatyti, kad lapų spalva pritręšta mineralinėmis trąšomis. Ne specialistui sunku. Tam yra tikrintojai, kurie seka, o ūkininkas turi pagal tas taisykles ūkininkauti. Sertifikatas ir tas ženkliukas garantuoja, kad produkcija išauginta pagal griežtas taisykles“, - įsitikinusi prof. V. Žekonienė.

Tikrina kasmet

Ekologinius ūkius tikrinančios viešosios įstaigos „Ekoagros“ kokybės vadovas Tomas Demikis pasakojo, kad visi ūkiai privalomai tikrinami bent vieną kartą metuose, ne mažiau kaip 15 proc. tikrinami papildomai iš anksto nepranešant apie patikrinimą.

Pasak specialisto, bėgant laikui reikalavimai ekologiniams ūkiams nuolat keitėsi. 2004 m. įstojus į ES pradėti taikyti ES Reglamentai, nustatantys reikalavimus ekologiniams ūkiams.

„Natūralu, kad esant tam tikriems reikalavimams ne visiems pavyksta jų laikytis, o kai kas ir sąmoningai siekdami naudos nesilaiko reikalavimų. Tam, kad būtų pasitikėjimas produktu ir yra taikoma nepriklausoma trečiosios šalies kontrolė ir ūkiams išduodami sertifikatai“, - pasakojo T. Demikis.


Pasak jo, grubiausi pažeidimai fiksuojami, kai ekologiniame ūkyje yra naudojamos sintetinės cheminės medžiagos - įvairūs pesticidai ir sintetinės trąšos. Prie grubių pažeidimų specialistai priskiria ir atvejus, kai įprastiniai produktai realizuojami paženklinti kaip ekologiški.

„Šie pažeidimai daro neigiamą įtaką tiek vartotojo pasitikėjimui, tiek kitų ekologinių ūkių įvaizdžiui ir tokių ūkių konkurencingumui. Šie pažeidimai kartais įvyksta per neatsargumą arba yra padaromi sąmoningai“, - pastebi pašnekovas.

Iš 3 proc. ekologinių Lietuvos ūkių kasmet yra paimami produktų ar dirvožemio mėginiai tyrimams atlikti. Sintetinių medžiagų panaudojimas kasmet nustatomas apie 20-yje ūkių. Tokie ūkiai yra nesertifikuojami ir praranda teisę į paramą.

Tręšti būtina

T. Demikis pabrėžia, kad reikalavimai skirtingiems produktams ir skirtingoms veikloms šiek tiek skiriasi.

„Ekologinio ūkio laukai turi būti ne arčiau kaip 50 m nuo magistralinio kelio. Ekologiniame ūkyje draudžiama naudoti sintetines medžiagas, tačiau tręšti natūraliomis trąšomis yra būtina, nes kitaip bus nualinta dirva, o tai visiškai neatitiks ekologijos principų“, - tęsia „Ekoagros“ atstovas.

Pavyzdžiui, tręšti galima gyvūnų mėšlu, ragų drožlėmis, įvairiais kompostais ir daugeliu kitų natūralios kilmės medžiagų, tačiau reikalingi trąšų poreikio įrodymai. Su kenkėjais ir piktžolėmis kovoti pasitelkiama sėjomaina ir kenkėjų natūralūs priešai. „Ekologiškai ūkininkaujant reikia daug žinių, įdėti daug darbo, augalų įvairovės ir netgi sėkmės, nes daug įtakos turi gamtinės sąlygos. Kad ir tą patį kenkėjų išplitimą“, - priduria pašnekovas.
T. Demikis
Ekologiniame ūkyje draudžiama naudoti sintetines medžiagas, tačiau tręšti natūraliomis trąšomis yra būtina, nes kitaip bus nualinta dirva, o tai visiškai neatitiks ekologijos principų.

Yra ir specialios ekologinių produktų vežimo taisyklės.

Gyvūnai turi išeiti į lauką

Sertifikuojant gyvulininkystę didelis dėmesys kreipiamas gyvūnų gerovei.

„Eko ūkyje turi būti auginami vietinių veislių gyvūnai, jie turi būti gimę/išsiritę ekologiniame ūkyje. Išimtiniais atvejais galima įsigyti iš įprastinio ūkio, tačiau taikomi pereinamieji laikotarpiai produkcijai. Yra reikalavimai minimaliam plotui, pastatų konstrukcijai ir oro sąlygoms pastatuose, reikalaujama kuo daugiau laisvo judėjimo, svarbus reikalavimas, kad būtų išgenama į lauką ir daugelis kitų“, - vardija T. Demikis.

Draudžiamas gyvūnų žalojimas ir intensyvus auginimas. Gyvūnai turi būti šeriami tik ekologiškais pašarais, išskyrus keletą išimčių.

„Daugelis klysta sakydami, kad ekologiniame ūkyje neleidžiama gydyti gyvūnų. Gyvūnus gydyti būtina, tik pirmenybė teikiama natūraliems augaliniams preparatams, tačiau gyvūnui sergant negalima jo kankinti ir leidžiama gydyti antibiotikais su veterinarijos gydytojo paskyrimu ir priežiūra. Tokių gyvūnų produktams yra taikomi dvigubi išlaukos laikotarpiai nei įprastiems produktams“, - pasakoja specialistas.

Įspėja, paskui baudžia

Viešoji įstaiga „Ekosgros“ taiko penkių lygių poveikio priemonių sistemą.

I - lygis - įspėjimas;
II - lygis - griežtas įspėjimas;
III - lygis - papildomas mokamas patikrinimas

Visi šie lygiai taikomi už nedidelius pažeidimus kuriuos galima ištaisyti ir turi 30 dienų terminą nustatytiems pažeidimams pašalinti. Ūkiui pašalinus pažeidimą jis turi informuoti ir „Ekoagros“ pasirinktinai patikrina, ar tos korekcijos įvykdytos. III- lygio atveju patikrinimas privalomas ir ūkininkui tai papildomai kainuoja 250 Lt be PVM.

IV - lygio - produkcijos nesertifikavimas. Poveikio priemonė taikoma kai pažeidimas turi įtakos gaminamiems produktams. tokiu atveju ūkis sertifikuojamas, tačiau neleidžiama produktus realizuoti paženklintus kaip ekologiškus.

V- lygio - ūkio/ ūkio dalies /sertifikuojamos srities ir produktų nesertifikavimas. Taikoma, kai ūkis grubiai pažeidžia reikalavimus, taip pat nevykdo koregavimo veiksmų, numatytų pagal pirmuosius tris lygius.

„Daugiausia nustatoma smulkių I ir II lygio neatitikimų ir jie būna ištaisomi per duotą terminą. III ir V lygio neatitikimai nustatomi 1 proc. ūkių (t. y. 2010 m. apie 70 ūkių). IV lygio neatitikimų gauna nemažai ūkių, tačiau tai būna uždrausta realizuoti pavienius produktus iš keleto ūkyje gaminamų. IV lygio neatitikimai dažniausiai nustatomi mišriuose ūkiuose, kurie turi įprastinę dalį, nes tokiuose ūkiuose yra galimybė sumaišyti ekologinius produktus su įprastiniais“, - pasakoja T. Demikis.

Ant ekologiniams ūkiams išduodamų sertifikatų yra nurodyta galiojimo data. Jeigu nutraukiama kontrolės sutartis, nustoja galioti ir patvirtinamasis dokumentas. Ekologinės gamybos ūkiu ūkis vadinamas nuo pat prašymo padavimo dienos, tačiau ekologiškus produktus jis gamina tik po pereinamojo laikotarpio t. y. trečiais ar dar vėlesniais metais - priklausomai nuo auginamų augalų ir plotų plėtros.

Institucijos, dirbančios ekologinių ūkių srityje:

Atsakingas padalinys – ŽŪM Kokybės politikos departamento Agroaplinkosaugos ir ekologinio ūkininkavimo skyrius.

Sertifikavimo institucija - VšĮ „Ekoagros“.

Kitos institucijos: Nacionalinė mokėjimo agentūra prie ŽŪM, Aplinkos institutas prie LŽŪU, Žemės ūkio rūmai, Lietuvos ekologinės žemdirbystės asociacija, viešoji įstaiga „Tatulos programa“.