Pareigūnai kartu su Aplinkos ministerijos viceministru tikrino, ar žūklautojai laikosi lašišų gaudymo taisyklių.

Istorija, verta romano

Vilniaus miesto agentūros pareigūnų ir Aplinkos ministerijos viceministro Lino Jonausko suplanuota žvejų patikrinimo akcija prasidėjo 18 val. Reide dalyvavo ir žurnalistai, tačiau patikrinti vos keli žvejai, nes daugiau jų paprasčiausiai nebuvo.

Visi pačiame miesto centre gausios tikrintojų komandos sulaukę vyrai turėjo leidimus ir jokių žvejybos taisyklių nepažeidė. Dalis jų antradienį buvo patikrinti du kartus, nes aplinkosaugininkai reidą vykdė ir rytą.

Žvejai, ne itin noriai atsakinėjo į žurnalistų klausimus. Anot jų, itin saugomų žuvų – lašišų ir šlakių – Neryje šiemet jie dar nesugavo. Vis dėlto vyrai pripažino, kad griežtos lašišų gaudymo taisyklės ir baudos reikalingos.

„Šiemet lašišų dar nėra. Kai laisvo laiko turiu, tai ir žvejoju. O aplinkosaugininkai patikrina, kai netingi. Žinoma, licencija yra būtina sąlyga. Kas tie 10 Lt? Dvi blizges nutrauki – ir nėra tiek!“ – po patikrinimo pasakojo pusamžis žvejas.

O kai jam įgriso iš paskos sekantys operatoriai, pasigirdo perspėjimas: „Dar lįsit – kameras sudaužysiu.“
Viceministras Linas Jonauskas
Mūsų tikslas – ne vaikytis žvejus, bet jiems paaiškinti, kaip žvejoti. Taip pat mes siekiame, kad į nerštavietes atplaukiančios itin vertingos žuvys galėtų susilaukti palikuonių.

Vienas iš reidą vykdžiusių Vilniaus inspektorių prisiminė, kad ryte tas pats žvejas jam atskleidė, iš kur gauna lašišų žvejybai būtiną leidimą. „Jis man piktai sako: leidimo neturiu, turiu tik bonusą. Bet galiausiai ištraukia licenciją ir sako: žmona nupirko. Tai sakau, kad gerą žmoną jis turi. O jis tada sako: grįžtu iš darbo ir žmona premiją duoda – priverčia naktį padirbėt ir bonusą nuperka“, - rytinio reido metu tikrinto vyro istoriją prisiminė aplinkos apsaugos inspektorius.

Aplinkosaugininkas: pažeidimų vis mažiau

Reido metu aplinkosaugininkai iš žvejų reikalavo žvejo mėgėjo kortelės, kuri vienai dienai kainuoja 10 Lt. Taip pat visų patikrinimų metu stebėta, ar neviršytas leistinas sugautų lašišinių žuvų skaičius, o jei kyla įtarimų, kad žuvis per maža, išmatuojamas jos ilgis. Be to, suskaičiuojama, ar žvejas naudoja ne per daug žvejybos įrankių. O jei užtinkama ir draudžiamų, nemalonumai gresia dar didesni.

Vilniaus miesto agentūros vyriausiasis specialistas Jonas Bacevičius tikino, kad šis reidas atskleidė tendenciją – žvejai darosi vis sąmoningesni. Pasak jo, ne tik šio, bet ir jau anksčiau vykusių patikrinimų metu grubių pažeidimų sostinėje neužfiksuota.

„Aš dirbu Vilniaus mieste ir galiu pasidžiaugti, kad žvejai yra tikrai atsakingi ir sąmoningi. Po patikrinimo jie patys uždavinėja klausimus, kaip teisingai elgtis tam tikrose situacijose. Šią savaitę padėtį tikrinsime plaukdami už miesto. Pavyzdžiui, šįryt patikrinome devynis žvejus ir jiems jokių pretenzijų neturėjome“, - kalbėjo inspektorius.

Viceministras: tinklai šiemet dar nebuvo užmesti

Aplinkos ministerijos viceministras Linas Jonauskas savo ruožtu pridūrė, kad po to, kai už Vilnelėje sugautus lašišų jauniklius žvejui buvo skirta beveik 72 tūkst. Lt bauda, panašių pažeidimų visoje Lietuvoje nebuvo užfiksuota. Anot jo, dažniausiai nustatomas pažeidimas – žvejyba be specialaus leidimo. 

„Bent kol kas šiurkščių pažeidimų nenustatoma. Norisi tikėti, kad pažeidėjai nesislapsto, o jų tiesiog nėra. Prevencinės priemonės tikrai duoda rezultatų. Vis daugiau žvejų sužino, ko daryti negalima ir kas už tai gresia. Mūsų tikslas – ne vaikytis žvejus, bet jiems paaiškinti, kaip žvejoti. Taip pat mes siekiame, kad į nerštavietes atplaukiančios itin vertingos žuvys galėtų susilaukti palikuonių“, - GRYNAS.lt kalbėjo L. Jonauskas.
Neetatinis aplinkosaugos inspektorius
Leidimo neturiu, turiu tik bonusą. Bet galiausiai ištraukia licenciją ir sako: žmona nupirko. Tai sakau, kad gerą žmoną jis turi. O jis tada sako: grįžtu iš darbo ir žmona premiją duoda – priverčia naktį padirbėt ir bonusą nuperka.

Nors iki šiol nenustatytas nei vienas atvejis, kad lašišinės žuvys būtų gaudytos tinklais, tačiau pašnekovas mano, kad tokia pagunda brakonieriams gali kilti, kai lašišos ir šlakiai pasieks nerštavietes, kuriose šios žuvys labai pažeidžiamos.

Tuomet iš sandėlių brakonieriai gali ištraukti ir žeberklus bei prietaisus, skirtus „žvejoti“ elektra. Kaip tik todėl tuo metu pareigūnai vykdys dar griežtesnę kontrolę.

„Spalio mėnesį gali padaugėti šiurkščių pažeidimų, todėl prašome pastebėjusius brakonierius apie tai pranešti pareigūnams“, - kvietė viceministras.

GRYNAS.lt primena, kad reidas buvo suorganizuotas vykdant lašišinėms žuvims apsaugoti skirtą akciją „Lašiša – 2013“, kuri prasidėjo rugsėjo 2-ą dieną ir tęsis iki lapkričio 20-os dienos. Jos metu gausios aplinkosaugininkų pajėgos, pasitelkusios policiją, kariškius, valstybės saugomų teritorijų darbuotojus ir kitas specialiąsias priemones, sieks užtikrinti lašišų ir šlakių migracijos kelių bei neršto vietų apsaugą.

Pastebėję gamtosaugos pažeidimus, skambinkite šiais telefonais:

Vilniaus regionas: 8-5 2102567, 8 614 40072
Kauno regionas: 8 37 409797, 8 686 03706
Alytaus regionas: 8 315 56745, 8 686 59494
Marijampolės regionas: 8 343 97806, 8 615 97870
Klaipėdos regionas: 8 46 367034, 8 618 38833
Šiaulių regionas: 8 41 596 423, 8 682 51876
Panevėžio regionas: 8 45 508962, 8 686 92859
Utenos regionas: 8 389 69264, 8 686 48407

Apie aplinkos ministerijos sistemos darbuotojų korupcijos ir pareigų nevykdymo atvejus galite pranešti Aplinkos ministerijos „Karštosios linijos“ telefonais: (8-5) 266 35 96, (8-5) 266 35 97, (8-5) 266 35 98, (8-5) 266 2717. Autoatsakovas visą parą: (8-5) 2663598.