„Departamento pareigūnų siekis – kad žmonės, vykdydami veiklą, remtųsi aplinkos tausojimo principais. Juk mažinti oro taršą norime pirmiausia dėl savęs pačių: nuo mūsų priklauso, kokiu oru kvėpuosime“, – sako Panevėžio valdybos viršininkas Gintautas Andruškevičius.

Jo teigimu, šiuo metu Panevėžio aplinkosaugininkai yra patikrinę 14 veiklaviečių. Panevėžio aplinkos apsaugos inspekcija patikrino 11 veiklaviečių ir pažeidimų nenustatė, Biržų pareigūnai – dvi (pažeidimų taip pat nebuvo).

Pažeidimų vienoje veiklavietėje rado Kupiškio AAI: nors veikla buvo vykdoma nuo 2021 m., susidariusių atliekų (tepalų) apskaita GPAIS nevedama, AIVIKS nepateikta ataskaita apie 2021 m. sunaudotas F dujas.

Svarbiausi reikalavimai:

1. Mokymų baigimo pažymėjimai. Fiziniai asmenys atliekantys darbus, susijusius su F dujų surinkimu iš motorinių transporto priemonių oro kondicionavimo įrangos, privalo turėti darbuotojų mokymų baigimo pažymėjimus (kodai 3105, 3106) pagal mokymų programą „Darbuotojų, surenkančių F dujas iš tam tikrų motorinių transporto priemonių oro kondicionavimo sistemų“ (kodas 260071115)).

2. F dujų įsigijimo (pirkimo) dokumentai. Įrangos, kurioje yra F dujų arba kuri veikia naudodama tokias dujas, montavimo, aptarnavimo, priežiūros ar remonto tikslais, kai tokiai veiklai reikalingas sertifikatas ar pažymėjimas, F dujos gali būti parduodamos tik įmonėms, kurios turi atitinkamus sertifikatus ar pažymėjimus, arba įmonėms, kuriose dirba sertifikatą ar mokymo pažymėjimą turintys asmenys, ir jas gali pirkti tik tokios įmonės.

3. Įranga. Nuo 2007 m. galioja draudimas pateikti rinkai pakartotinai neužpildomas F dujų talpyklas, naudojamas šaldymo, oro kondicionavimo įrangai. Tai reiškia, kad turi būti naudojama daugkartinio užpildymo F dujų talpykla (tara).

Transporto priemonių oro kondicionavimo sistemų tipo patvirtinimo taisyklėse nustatyta, kad paslaugų teikėjams, atliekantiems oro kondicionavimo sistemų techninę priežiūrą ir remontą, draudžiama užpildyti oro kondicionavimo sistemas F dujomis, kol nėra baigtas būtinas remontas.

4. F dujų teršalų išmetimas. Slėgiui ir nuotėkiui matuoti turi būti naudojama būtina įranga, siekiant išvengti F dujų ir jų mišinių išleidimo į atmosferą, jei išleidimas techniškai nebūtinas.

5. Ženklinimas ir informacija apie produktus bei įrangą. F dujų talpyklos turi būti paženklintos. Etiketėje nurodyta:

  • nuoroda, kad produkte ar įrangoje yra F dujų;
  • atitinkamų F dujų žymuo arba, jei tokio žymens nėra, cheminis pavadinimas;
  • masės vienetais bei CO2 ekvivalentu išreikštas produkte arba įrangoje esančių F dujų kiekis ir tų dujų visuotinio atšilimo potencialas.


Vienodi F dujų naudojimo reikalavimai galioja tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims. Atsakomybė už pažeidimą F dujų tvarkymo srityje numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 309 straipsnyje – F dujų ir jų mišinių, jų turinčių gaminių ir įrangos tvarkymo reikalavimų pažeidimas. 309 str. 2 d. numatyta atsakomybė už F dujų ir jų mišinių išleidimą į atmosferą, jei išleidimas techniškai nebūtinas, naudojant F dujas ir jų mišinius pagal paskirtį, užtraukia baudą nuo 150 iki 450 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją