Ši tvarka, reglamentuojanti Regioninių aplinkos apsaugos departamentų bei Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos darbuotojų būdravimą, spalio 10-ąją patvirtinta ministro įsakymu, prieš tai šią vasarą reikiamus įstatymų pakeitimus priėmus Seime.

Nuo šių metų gegužės iki šiol aplinkosaugininkai nakties ir švenčių metu patruliuodavo nuolat, jiems už tai buvo mokamas visas darbo užmokestis.
Linas Jonauskas
Yra reglamentuota, kad jei yra katinukas medyje, tai nėra tas atvejis, dėl kurio žmogus turi būti naktį keliamas iš lovos ir važiuoti.

Už būdravimą taip pat gaus tam tikrą priedą

Kaip BNS sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas, naujasis darbo režimas aplinkosaugininkams įvedamas atsižvelgus į estų praktiką ir ją šiek tiek patobulinus.

Viceministras Linas Jonauskas
„Nuo spalio 15 dienos inspektoriai pradeda nebe budėti kiaurą parą, bet būdrauti. Tai reiškia, kad jie bus parengtyje - tai nėra darbas ir už tai jie gaus 10 proc. priedą. Tarkime, jei valandos darbas įvertintas 20 litų, inspektorius gaus 2 litus“, - sakė L.Jonauskas.

Pranešimai iš Bendrojo pagalbos centro bus nukreipiami į Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos pranešimų centrą, kuris pradėjo dirbti nuo spalio 1-osios. Į jį bus nukreipiami skambučiai iš Bendrojo pagalbos centro.

Gavus pranešimą apie nusižengimą gamtai, būdraujantis pareigūnas bus siunčiamas į įvykio vietą ir tik tuomet bus skaičiuojama, jog jis pradeda dirbti.

„Įsijungtų pilnas apmokėjimas. Jei tai nakties metas - bus taikoma pusantro tarifo dydžio, jei šventės, apmokėjimas bus dvigubas“, - sakė viceministras.

Spręs, ar tikrai verta vykti į iškvietimą

Nuo šiol taip pat nustatyta, kad į smulkius įvykius nebus reaguojama - pagal naująją tvarką Regioninių aplinkos apsaugos departamento darbuotojai reaguos tik į aplinkosauginius pažeidimus.

„Visais atvejais spręs budintis žmogus. Yra reglamentuota, kad jei yra katinukas medyje, tai nėra tas atvejis, dėl kurio žmogus turi būti naktį keliamas iš lovos ir važiuoti (...). Dabar atsisakysime visų atvejų, dėl kurių neverta švaistyti valstybės lėšų, kuro. Pavyzdys - iki spalio vykdavome praktiškai į visus įvykius, kai buvo pranešama apie autoįvykyje nutrenktus gyvūnus. Tai dabar matysime, iš kur yra skambutis, pranešime medžioklės plotų naudotojams - medžiotojų būreliams, kad jų plote numuštas gyvūnas. Tas gyvūnas bet kokiu atveju priklauso ploto naudotojui - jie atvažiuos ir susirinks. Patraukti gyvūną nuo kelio gali ir eismo įvykio dalyviai, ir policija, ar kiti, bet pasiimti - medžiotojai“, - paaiškino L. Jonauskas.
Dėl katino medyje aplinkosaugininkai nebus vaikomi

Nuo trečiadienio bus sudarytas pareigūnų būdravimo grafikas, dalyje RAAD pamainos metu būdraus du, kitur - daugiau aplikosaugininkų.

Kol kas ši tvarka bus tikrinama apie du mėnesius - pastebėjus šios naujovės netobulumų, jie bus taisomi.

L.Jonauskas tvirtino, kad kol kas sunku pasakyti, kiek lėšų bus sutaupyta - tai taip pat bus įvertinta bandomuoju laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)