„Aptarėme situaciją Neryje. Mes klausėme, ar vyksta kažkokie darbai Baltarusijos pusėje, tai jų pateiktais duomenimis, gausime oficialų atsakymą per dvi dienas. Jis jau pasirašytas jų aplinkos ministro“, – BNS sakė ministras.

Pasak K. Mažeikos, Baltarusijos ambasados atstovai informavo, kad upė kritiškai nusekusi ir šios šalies teritorijoje, tačiau pastarosiomis dienomis iškritęs lietus vandens lygį ten nežymiai pakėlė.

„Baltarusijoje situacija irgi sudėtinga. Kalbėjome apie vandens rezervuarus prie Minsko, kurie maitina miesto ir apylinkių gyventojus, tai pas juos situacija irgi tokia, kad žemiau ribos vandens lygis ir rezervuaruose. Jie apribojo vandens naudojimą žemės ūkio reikmėms – laistymui, tai rodo, kad jie imasi tam tikrų priemonių“, – teigė K. Mažeika.

„Ką Baltarusijos specialistai sakė, kad jų pusėje po kelių dienų lietaus vandens lygis šiek tiek pakilo ir turėtų pas mus šiek tiek atbėgt. Bet turbūt, kaip sako baltarusiai, viskas Dievo rankose“, – pridūrė ministras.

Anot jo, tikėtina, kad vandens lygis netrukus turėtų pakilti ir Lietuvos teritorijoje tekančioje upės dalyje, tačiau upė ties Vilniumi vis dar pavojingai nusekusi. Pasak ministro, tai turės neigiamos įtakos žuvų ištekliams.

„Nukritus vandens lygiui, vandens temperatūra pakilo. Dar neturime tyrimų, kokia žala padaryta, bet jau stebime, kaip užtikrinti, kad būtų galima palaikyti lašišų nerštaviečių būklę“, – sakė K. Mažeika.

Teigiama, kad tikroji sausros žala paaiškės tik rudenį, kai bus vertinama lašišų jauniklių populiacija.

Tačiau dabar ministras ragina visuomenę prisidėti prie upės dugno valymo.

„Dabar planuojame prisidėti prie visuomenės akcijos valyti upės dugną – rinkti šiukšles bei laukti prognozės, kad per artimiausias dienas palis. Bet kurią dieną po darbo turbūt nuvyksime su kolegomis ir prisidėsime prie tos kilnios veiklos. Raginame tai daryti ir kitus“, – teigė ministras.

Į Baltarusijos gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministeriją K. Mažeika kreipėsi liepos pradžioje, tačiau oficialaus atsakymo nesulaukė iki šiol.

Baltarusių buvo prašoma padėti atstatyti dėl sausros kritiškai nukritusį vandens lygį, taip pat klausiama, ar šalyje buvo vykdoma kokia nors veikla, dėl kurios, vyraujant sausringiems orams, vandens lygis galėjo kritiškai sumažėti.

Lietuvoje pirmadienį buvo atšaukta liepos pradžioje nacionaliniu mastu paskelbta hidrologinė sausra, tačiau vandens lygis Neryje vis dar išlieka kritinis.

Anot hidrometeorologų, Neryje ties Buivydžiais ir Vilniumi vandens debitas mažesnis už gamtosauginį, o Jonavoje – artimas gamtosauginiam.

Teigiama, kad artimiausiu metu pranešamas lietus situacijos iš esmės nepakeis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)