Palankumo iš šilutiškių nesulaukta

Susitikimo metu netrūko aštrių diskusijų. Apie skalūnus kalbėjusiam „Minijos nafta“ gamybos direktoriui Ignui Vaičeliūnui kiekviename žodyje priešgyniavo grupelė tvirtų oponentų, įrodinėdama, kad Vakarų Lietuvą už didelius pinigus saujelė valdančiųjų ir ta pati „Minijos nafta“ pasiruošusi paversti negyva žeme.

Kad Lietuvos geologijos tarnybos Šilutėje rengiamas susitikimas su gyventojais ir jų informavimas itin opia - skalūnų dujų paieškų ir gavybos tema – bus karštas, rengėjai galėjo tikėtis iš anksto.

Žinojo, jog atmosfera krašte kaista nuo pernai metų. Ypač – paaiškėjus, jog žemės savininkams seniūnijų darbuotojai pakišinėjo lapus, nurodydami pasirašyti, jog neprieštarauja gelmių tyrimams jų sklypuose. Kitaip gali negauti ir ES išmokų. Tik vėliau paaiškėjo, jog tai nesietini dalykai.

Kai tokiu keliu angliavandenilių ieškotojai įžengė į Šilutės-Šilalės-Tauragės rajonų paribį, kur gali būti numanomos skalūnų dujų sankaupos, tikėtis darnos ir supratimo iš žemės savininkų ir jų kaimynų būtų sunku.
Citata
„Lyg aštuntos klasės mokiniams per ekskursiją kalbate“, - į akis rėžė viena moteris, priekaištavusi, kad atvykėliai turėtų ne geologijos pamoką dėstyti, o atsakinėti į klausimus apie tai, kas žmonėms rūpi. O jiems rūpi – galimi pavojai. Bet I.Vaičeliūnas atsakė – „pavojinga yra ir laiptais nulipti, ir benzino degalinėje įsipilti“...

Prieš renginį grupelė protestuotojų centrinėje Lietuvininkų gatvėje, ant šaligatvio prieš seniūniją išskleidė plakatus - „Aferistams pinigai, žmonėms- nuodai“, „Tebūnie prakeikti Chevrono rėmėjai“, Šilutė - ne Chevron'ui“. Vienas aktyvistas dalijo lapelius, kuriuose įrodinėjama – vienas trilijonas litrų nuodų, panaudotinas skalūnų dujų gavybos metu, negali nepakenkti Lietuvai.

Į Šilutę atvykę šeši pranešėjai – dr.doc.J.Lazauskienė, I.Vaičeliūnas, dr.K.Kadūnas, I.Janutytė, K.Švaikauskas, G.Giparas ir renginio vedantysis, Geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas J.Sitkūnas, tikėjęsi atšiaurią visuomenės nuomonę pakeisti ir sulaukti daugiau palankumo bent žvalgybos darbams, turėjo nusivilti.

Norėjo išgirsti apie pavojus, girdėjo tik paruoštas iš anksto kalbas

Jiems nepavyko surasti įtikinamų argumentų, o tuos, kuriuos naudojo, dėstė ne dalykiška kalba, o įvado į pradžiamokslį metodu. Atrodė, kad lektoriai neįvertino publikos išprusimo lygio Šilutėje. Salėje sėdėjo žmonės, internete seniai perskaitę viską, ką tik galėjo rasti apie skalūnų dujas ir naftą.

„Lyg aštuntos klasės mokiniams per ekskursiją kalbate“, - į akis rėžė viena moteris, priekaištavusi, kad atvykėliai turėtų ne geologijos pamoką dėstyti, o atsakinėti į klausimus apie tai, kas žmonėms rūpi. O jiems rūpi – galimi pavojai. Bet I.Vaičeliūnas atsakė – „pavojinga yra ir laiptais nulipti, ir benzino degalinėje įsipilti“...

Pranešėjai išdėstyti savo mintis nuosekliai ir nepertraukinėjami tiesiog neturėjo galimybių. Juos tujino, išmušinėjo iš vėžių, versdami nukrypti nuo profesine geologų kalba pasirašytų pranešimų.
Bet kai A.Vilius iš Vilkyčių paklausė, kokias chemines medžiagas „Minijos nafta“ dabar Šilutės rajono Stemplių gręžinyje naudoja, I.Vaičeliūnas sakė “nežinau“.

„Kaip sustabdyti šį traukinį, jei jis jau važiuoja ant mūsų“, -šaukė vienos bendruomenės atstovė.

Susirinkimo organizatoriai ramiai kartojo – Poveikio aplinkai ataskaitos pristatymo metu visuomenė turės galimybę išsakyti savo poziciją . Pritars jai arba ne. O tai reikš – įkels koją į jų žemę angliavandenilių ieškotojai, arba ne.

Panašūs visuomenės informavimo renginiai numatyti ir Tauragės( 09.24), Jurbarko(10.03), Pagėgių(10.28) ir Kybartų(11.07) savivaldybėse.