Alytaus regionas žengė dar vieną žingsnį šiuolaikiškos atliekų tvarkymo sistemos link – regiono gyventojams pradėti dalinti individualūs pakuočių atliekų surinkimo konteineriai, į kuriuos galima mesti ir antrines žaliavas. 240 litrų talpos mėlynieji konteineriai jau dalijami druskininkiečiams, o netrukus jie bus pradėti vežioti ir Alytaus m., Birštono bei Varėnos savivaldybių gyventojams.

Iki šių metų pabaigos pakuočių atliekų konteinerius gaus visų septynių Alytaus regiono savivaldybių individualių namų gyventojai – jiems bus išdalinta beveik 29 tūkstančiai pakuočių atliekų konteinerių. Nei patys konteineriai, nei jų aptarnavimas žmonėms papildomai nieko nekainuos.

Alytaus regionas – pirmasis šalyje, kurio gyventojai gauna atliekų rūšiavimui skirtus individualius konteinerius. Iki šiol tokiais konteineriais naudojasi tik atskiros savivaldybės.

„Turėdami pakuočių atliekų konteinerius žmonės turės galimybę lengvai ir paprastai rūšiuoti namų ūkiuose susidarančias atliekas, todėl mažiau jų pateks į sąvartynus, o daugiau bus perdirbama“, - sakė už regioninę atliekų tvarkymo sistemą atsakingo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas.

Pakuočių atliekoms skirtus konteinerius gaus regiono miestų, miestelių, seniūnijų centrų ir didesnių kaimų gyventojai, kurie jau naudojasi individualiais mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteineriais. Naujuosius pakuočių konteinerius žmonės gaus nemokamai, bet turės juos saugoti ir naudoti pagal paskirtį.

Konteineriai bus atvežami prie individualių namų ir su jų šeimininkais pasirašomos sutartys. Savininkų neradus namuose specialiai sudaryta komisija surašys aktą, kad konteineris prie konkrečios sodybos yra paliktas. Atliekos iš individualius rūšiavimo konteinerius turinčių gyventojų šaltojo sezono metu – spalio-balandžio mėnesiais ­­­- bus surenkamos ir išvežamos 2 kartus per mėnesį: vieną kartą bus ištuštinami mišrių, kitą – pakuočių atliekų konteineriai. Šiltuoju metų laiku mišrios atliekos bus surenkamos du, pakuočių – vieną kartą per mėnesį.

Pakuočių konteineriai skirti pakuočių atliekoms ir antrinėms žaliavoms – popieriaus, plastiko, metalo atliekoms bei makulatūrai. Į juos negalima mesti stiklo atliekų: jas reikia mesti į specialiai stiklo atliekoms skirtus konteinerius, vežti į stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles, o apmokestinamą stiklo tarą grąžinti į jos pardavimo vietas. Kartu su pakuočių konteineriais gyventojai gaus ir atmintines, kaip juos naudoti bei kokias atliekas į juos mesti.

Prieš dalijant individualius konteinerius visame regione, Alytuje buvo atliktas eksperimentas: pakuočių konteineriai buvo išdalinti 300 miesto individualių namų gyventojų. Eksperimento rezultatai parodė, kad turėdami sąlygas žmonės yra linkę rūšiuoti atliekas, nors tai ir nėra lengvas procesas: daugeliui trūksta įgūdžių ir žinių, todėl į pakuočių atliekų konteinerius patekdavo ir daug perdirbimui netinkamų atliekų.

„Tačiau svarbiausia, kad žmonės nusiteikę dalyvauti šiame procese, o rūšiavimo įgūdžiai įgyjami suvokus atliekų rūšiavimo naudą ir svarbą“, - įsitikinęs A.Reipas.

ARATC planuose – ir kolektyvinių pakuočių atliekų surinkimo konteinerių įsigijimas. Jie bus statomi šalia šiuo metu jau esančių bendrojo naudojimo mišrių komunalinių atliekų konteinerių. Specialistai yra paskaičiavę, kad perdirbimui tinkamas atliekas surenkant atskirai nuo mišrių komunalinių atliekų gaunamas 2, 5 - 3 kartus didesnis efektas – išrūšiuotos atliekos nepatenka į sąvartynus, mažėja jų tvarkymo sąnaudos, mažinamas aplinkos teršimas.