Pateikti pasiūlymai nustebino

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC), siekdamas sumažinti vietinės rinkliavos dydį, dar 2013 m. pradėjo viešųjų pirkimų konkursą. Įvykdžius pirkimo procedūras turi būti parinkti vežėjai, kurie aptarnaus dvi Klaipėdos miesto zonas. Dėl kilusių ginčų konkurso procedūros prieš metus buvo sustabdytos ir atnaujintos 2014 m. birželio mėnesį. Atplėšus pasiūlymų vokus vežėjai maloniai nustebino – pateikė gerokai mažesnes atliekų surinkimo kainas: apie 85 Lt už toną, kai šiuo metu jiems yra mokama apie 127 Lt už toną. Ši kaina nustatyta neskelbiamų derybų būdu.

Kadangi vietinėje rinkliavoje atliekų vežimas sudaro didžiausią išlaidų dalį – beveik 40 proc., mažesni vežėjų įkainiai leistų mažinti mokestinę naštą visiems klaipėdiečiams ir Klaipėdoje dirbantiems verslininkams. 

„Deja, geros naujienos tuo ir baigiasi. Vienas iš vežėjų – UAB „Ekonovus“ – jau apskundė konkursą teismui, paslaugos pirkimo procedūros ir vėl buvo sustabdytos, - sako savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė - Dabar belieka laukti greito teismo sprendimo, nes Klaipėdos miesto patirtis bylinėjantis su vežėjais yra liūdna – dar nesibaigė teisminiai ginčai, kuriuos vežėjai inicijavo 2007 metais. Ir nors Viešųjų pirkimų tarnyba leido KRATC vykdyti naują paslaugos pirkimą, istorija kartojasi.“ 

Citata
Situacija absurdiška: atliekų vežėjams yra paranku tempti laiką, manipuliuoti teisminiais ginčais. Kuo ilgiau jie bylinėjasi, tuo didesnes pajamas gauna, o į rinką negali ateiti pigiau dirbantys vežėjai. Labiausiai dėl to nukenčia visi klaipėdiečiai, kurie per padidintą rinkliavą krauna pelnus vežėjui.

UAB „Ekonovus“ šiuo metu Klaipėdos mieste aptarnauja apie trečdalį rinkos, tačiau naujame konkurse net nepateikė pasiūlymo, bet su ieškiniu kreipėsi į teismą. Teismas, jų prašymu, viešųjų pirkimų konkursą sustabdė.

Vadina situaciją absurdiška

Situacija absurdiška: atliekų vežėjams yra paranku tempti laiką, manipuliuoti teisminiais ginčais. Kuo ilgiau jie bylinėjasi, tuo didesnes pajamas gauna, o į rinką negali ateiti pigiau dirbantys vežėjai. Labiausiai dėl to nukenčia visi klaipėdiečiai, kurie per padidintą rinkliavą krauna pelnus vežėjui. Po UAB „Ekonovus“ skundo KRATC kreipėsi į teismą dėl galimų patirti nuostolių užtikrinimo, kad verslininkai negalėtų nebaudžiami piktnaudžiauti įstatymais, tačiau teismas tokį prašymą atmetė.
Klaipėdos miesto savivaldybės administracija neturi jokių galimybių išspręsti šią problemą savarankiškai, todėl tik nuo teismo sprendimų priklausys, ar klaipėdiečiai už atliekas kitąmet mokės mažiau.

Optimistinis scenarijus būtų, jeigu pavyktų sulaukti palankaus sprendimo iki lapkričio mėnesio. Tuomet KRATC spėtų užbaigti viešųjų pirkimų procedūras, o Klaipėdos miesto savivaldybės administracija teiktų sprendimo projektą Tarybai. Tuomet vietinę rinkliavą už atliekų surinkimą ir tvarkymą galėtume sumažinti jau nuo 2015 metų sausio mėnesio. Tačiau jei teisminiai ginčai užsitęs, sumažinti atliekų surinkimo rinkliavas artimiausiu metu nepavyks. Juditos Simonavičiūtės teigimu administracija siekia ne tik mažinti rinkliavas gyventojams, bet ir apginti viešąjį interesą.

„Mes taip pat tikimės skaidrumo ir greitų sprendimų iš valstybinių institucijų, o taip pat ir iš teismo,“ – teigia administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

„Ekonovus“: nedalyvavome konkurse, nes nebuvo aiškios sąlygos

„Ekonovus“ teigimu, kreipdamasi į teismą bendrovė nemanipuliuoja įstatymais ir nesiekia specialiai vilkinti pirkimo. Sekdama nustatytas viešojo pirkimo procedūras bendrovė pateikė KRATC klausimus apie pirkimo objektą, tačiau iki paskutinės dienos tenkinančių atsakymų į klausimus negavo, todėl ir kreipėsi į teismą su prašymu stabdyti konkursą.
"Ekonovus"
Tiek ekologine, tiek socialine prasme atsakinga bendrovė negali dalyvauti konkurse, kurio sąlygos yra neaiškios, o pirkimo vykdytojas jų iki galo neišaiškina.

„Teisinėje valstybėje tokios procedūros visiškai natūralios ir skaidrios. Tiek ekologine, tiek socialine prasme atsakinga bendrovė negali dalyvauti konkurse, kurio sąlygos yra neaiškios, o pirkimo vykdytojas jų iki galo neišaiškina. Kaip ir Klaipėdos miesto savivaldybės vadovybė, tikimės, kad šis ginčas bus išaiškintas kuo greičiau ir gyventojais galės gauti kokybiškas atliekų tvarkymo paslaugas“, - teigia „Ekonovus“ Klaipėdos padalinio vadovas Raimundas Čigas.

Jo teigimu, jei visi reikalingi atsakymai būtų gauti laiku, bendrovė būtų pateikusi pasiūlymą ir problemų su konkurso procedūrų vykdymu nebūtų kilę.