GRYNAS.lt jau anksčiau aprašė istoriją, kad Vilniuje esančiame Verkių regioniniame parke, Turniškės kraštovaizdžio draustinyje, nutiko tikras „stebuklas“ – pastatytas didžiulis gyvenamasis namas, labiau primenantis pilį. Taip pat šalia stovi ir garažas, aplink visą sklypą valstybinėje žemėje iškasti tvenkiniai ir galiausiai per valstybinę žemę yra išasfaltuotas iki sklypo nutiestas kelias, kuris, be kita ko, uždarytas užtvaru. Tokią gyvenamąją imperiją draustinyje sukūrė tam pačiam parke restoraną „Verkiai“ turintis verslininkas Linas Pučinskas.

Maksimalus sklypo plotas parke galimas 300 kv.m. Tai GRYNAS.lt anksčiau patvirtino Pavilnių ir Verkių regioninio parko direktorės pavaduotoja - vyr. kraštotvarkininkė Zenta Ražanauskienė. Tačiau net ir prabangaus namo internetiniame nuomos skelbime rašoma, kad statinio plotas yra 399 kv.m, o tai reiškia, kad beveik 100 kv. m. viršijamas leistinas dydis.

Namo nuomos skelbimas, kur rašoma, kad užstatymo tankumas didesnis nei leidžiama

„2009 m. parengtas vieno buto gyvenamojo namo techninis projektas, suderintas Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijoje bei išduotas Vilniaus miesto savivaldybėje statybai leidimas. Maksimalus užstatymo intensyvumas namų valdose – 0,2, bet neviršijant 300 kv.m sklypo užstatymo“. Techniniame projekte sklypo užstatymo rodikliai atitinka šį reglamentą, t.y. sklypas užstatytas – 300 kv.m“, - anksčiau laiške redakcijai rašė Z. Ražanauskienė.

Tačiau dabar patys nuomotai giriasi, kad namas kur kas didesnis nei galėtų būtų.

Giriasi privačia teritorija ir esančiu užtvaru

Internete skelbiama, kad prabangus namo draustinyje nuomos kaina – 6500 eurų. Skelbiama, kad name yra 8 kambariai: 4 miegamieji, svetainė, atskiras valgomasis, biblioteka – rūkomasis bei muzikos kambarys, kuriame įrengtas namų kinas. Vilos puošmena – stiklinė oranžerija su 6 m aukščio lubomis. Oranžerija turi susisiekimą su pirčių kompleksu.

Nors pats privatus sklypas yra tik 20 arų, nuomos skelbiame aiškiai įvardijama, kad naudojama teritorija yra žymiai didesnė, nors ten yra valstybinė žemė. Negana to, kad nemaža dalis teritorijos priklauso valstybei, patys brokeriai giriasi, kad tai labai privati teritorija, žinoma, neįvardydami, kad šiuo metu teritorijoje patikrinimus vykdo įvairios institucijos viena po kitos ir ten esančio užtvaro gali iš viso nelikti.

„Naudojamą 2 ha teritoriją iš visų pusių gražiai apjuosia trys išvalyti, įžuvinti tvenkiniai. Nuo pagrindinės Verkių gatvės yra padarytas atskiras įvažiavimas su automatiniu kelio užtvaru. Tai itin privati teritorija, nesiribojanti su jokiais statiniais ar kaimynais“, - rašoma namo nuomos skelbime.

Pripažino, kad užstatymo tankumas – per didelis

GRYNAS.lt žurnalistė atliko eksperimentą ir paskambino brokeriams, apsimetusi galima nuomotoja. Patys brokeriai, nežinodami, kad kalba su žurnaliste, pripažino visus pažeidimus: ir per didelį užstatymo tankumą, ir užtvarą valstybinėje žemėje, kurią net pavadino privačia teritorija.

Pokalbis su brokere:

- Dėl ploto... Kaip suprantu, namas yra 400 kvadratinių metrų?

- Taip. Ten yra bendras plotas.

- Jūs skelbime rašote, kad ten yra užtvaras, atitveriantis tą teritoriją nuo kitų. Ar aš gerai supratau?

- Taip, yra.

- Nežinau, ar jūs skaitėte, bet pastaruoju metu mačiau spaudoje tokį vieną tekstą apie šitą namą, kad tas užtvaras yra valstybinėje žemėje, gali būti pašalintas. Ar dėl to problemų kažkokių nebūtų?

- Reiktų patikslinti. Čia yra naujausia informacija, dabar savininkas patikslintų, ar čia būtų, ar ne. O tas šlagbaumas jums būtų esminis momentas?

- Tiesiog norėjau išsiaiškinti, ar ten gali kažkas kitas patekti į tą teritoriją, ar ten privati teritorija visa?

- Tiek, kiek yra sklypo nuosavybė, be abejo, yra privati teritorija. O kitur neprivati teritorija.

- Bet ar ta gatve reikėtų visiems leisti pravažiuoti, ar ten visi galėtų patekti? Šitas momentas sukėlė abejonių perskaičius tekstą.

- Dėl to šlagbaumo aš jums dabar neatsakysiu, reikėtų patikslinti, bet žinau, kad čia buvo tokia istorija.

Sklypo dydis Verkių g. 136 ir aplinkui esantys valstybinės žemės plotai

Kadangi iš karto susisiekti su pačia brokere nepavyko, GRYNAS.lt žurnalistė prieš tai pasišnekėjo ir su jos asistente. Pateikiame pokalbį:

- To namo plotas yra 400 kvadratinių metrų, ar ne?

- Taip, kažkas panašaus, gal šiek tiek mažiau. Kambarių ten tikrai nepasakysiu, kiek. Tik galiu pasakyti, kad ten yra 6 miegamieji. Kambarių ten visokių daugiau yra.

- Aš skelbime skaičiau, kad ten yra nuo gatvės užtvaras. Tai, kaip suprantu, ten yra privati teritorija?

- Taip, privati teritorija.

- Supratau, nes neseniai skaičiau tokį straipsnį, kur buvo parašyta, kad ten valstybinėje žemėje tas užtvaras gali būti pašalintas. Norėjau paklausti, ar problemų dėl to nekils?

- Tiesą pasakius, žinokite, negaliu atsakyti į šitą klausimą, nes kaip tik dabar brokerė, kuri kuruoja šitą objektą, yra išvykusi. Tai dar nespėjau paklausti, ar matė tą straipsnį, bet aš asmeniškai skaičiau jį. Ten atrodo kaip išpūstas dalykas, nežinau - reklama ar antireklama. Antraštė taip nelabai gražiai skamba (Verslininko imperija draustinyje: pilis, garažas ir didžiuliai užimti valstybinės žemės plotai. Tokia buvo teksto antraštė - GRYNAS.lt pastaba). Perskaičiau tą straipsnį ir kažkaip nieko neradau, kad ten kažkas būtų blogai.

- Supratau, nes ten rašė, kad yra valstybinė žemė, tai galvoju, ar po to nebus taip, kad ten prieis žmonių, kad juos ten vaikys po to iš kiemo?

- Šiaip tai toje teritorijoje aplinkui yra miškas, ten jokios tvoros aklinos nėra, bet kažkaip aš nelabai noriu tikėti, kad ten kažkas vaikšto teritorijoje. Ten turėtų kažkas gerai žinoti, kur ten randasi tas namas.

Nuomos skelbimas, kuriame giriamasi užtvaru ir teritorijos privatumu

Laukiama kelių institucijų išvadų

GRYNAS.lt redakcija perdavė brokerės paviešintus duomenis apie užstatymo tankumą Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI), kuri atlieka patikrinimą teritorijoje ir tiria, ar toks didžiulis pastatas galėjo būti pastatytas draustinyje.

Taip pat patikrinimą dėl kelio užtvaro valstybinėje žemėje atlieka Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Vilniaus skyrius.

Be to, į teritoriją buvo nuvykę Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) darbuotojai, kurie apžiūrėjo situaciją sklype ir dabar ruošia išvadas.

Po GRYNAS.lt tyrimo situaciją dėl draustinyje išdygusių rūmų trečiadienį Seime aiškinsis ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetas.

Parkas niekaip nepripažįsta to, kas akivaizdu

Draustinio teritorijoje, valstybinėje žemėje, akivaizdžiai yra iškasti tvenkiniai, kuriais giriasi ir brokeriai savo skelbime. Tačiau tai daryti draudžia įstatymas. Verkių regioninis parkas anksčiau aiškino, kad tai ne nauji tvenkiniai – o sutvarkytos senos kūdros, tačiau GRYNAS.lt turimos archyvinės nuotraukos įrodo, kad jokių tvenkinių ten anksčiau nebuvo.


GRYNAS.lt paprašė parko paaiškinti, kodėl valstybinėje žemėje leista iškasti tvenkinius.

„1999-2000 metais direkcija kvietė į šias teritorijas įvairias aplinkosaugines žinybas, kad būtų panaikinta teisė Naujųjų Verkių popieriaus fabrikui į šiuos tvenkinius pilti fabriko gamybines atliekas bei kitas šiukšles. Fabriko legalus atliekų sąvartynas čia veikė apie 15 metų. Mums pavyko sąvartyną uždaryti apie 2006 metus. Šioms teritorijoms nustatytas Miškų ūkio paskirties žemės kraštovaizdžio tvarkymo reglamentas „Turniškės kraštovaizdžio draustinio devastuotai teritorijai atkurti“. Parko direkcija pritarė tvenkinukų pakrančių išvalymui“, - laiške rašė Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorė Vida Petiukonienė.

Tačiau GRYNAS.lt šaltiniai patvirtino, kad Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nemano, jog anksčiau toje teritorijoje buvo tiek daug kūdrų ir kad jos buvo būtent tokios.

Tvenkinius gynę miškininkai atsižadėjo savo žodžių

Patikrinimą teritorijoje atliko ir Valstybinė miškų tarnyba. Anksčiau GRYNAS.lt redakcijai ji atsiuntė informaciją, kad Tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Vilniaus teritorinio poskyrio specialistai atliko tyrimą dėl Verkių g. 136 esančio užtverto kelio, tvenkinių ir namų valdos.

„Dėl tvenkinių – nauji tvenkiniai nebuvo suformuoti, buvo išvalyti seni, užpelkėję tvenkiniai. Tvenkinių valymo darbai buvo suderinti su Pavilnių ir Verkių regioninio parko direkcija. Tvenkiniai yra išsidėstę šalia ribos su mišku“, - anksčiau laiške rašė Miškų kontrolės skyriaus Vilniaus teritorinio poskyrio vyriausiasis specialistas Benas Bitauskas.

Taip pat specialistas teigė, kad toje vietoje, kur yra namų valda, ir aplink ją miško kirtimai nebuvo vykdomi (tai buvo nustatyta patikrinus miškų kadastre esančias 1995-1998 m. ortofotonuotraukas).

Specialistas pripažino, kad žiūrėjo į 1995 metų archyvinę nuotrauką, kurioje aiškiai matoma, kad jokių tvenkinių toje vietoje nebuvo. GRYNAS.lt žurnalistė paklausė specialisto, kodėl jis teigia, kad tvenkiniai yra seni, jeigu matė archyvinę nuotrauką, kurioje jokių tvenkinių nėra. Tada specialistas nusprendė, kad tvenkiniai jau nebe jo kompetencija.

Teritorija 1995 metais, kai jokių tvenkinių aplink nebuvo

„Kadangi tvenkiniai yra ne miško žemėje, dėl išsamesnės informacijos apie juos ir jų atsiradimą prašome kreiptis į įstaigą, administruojančią tą teritoriją, tai yra į Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkciją“, - laiške rašė B. Bitauskas.

Paklausus specialisto, kodėl tuomet miškininkai iš viso komentavo ir viešai gynė tvenkinius bei dėl jų vykdė patikrinimą, jeigu tai net ne jų kompetencija, atsakymo sulaukti nepavyko.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.