Daugeliui gyvūnų mylėtojų zoologijos sodai asocijuojasi su depresuotais gyvūnais liūdnai vaikštinėjančiais už geležinių grotų. Tačiau, keičiantis požiūriui į gyvūnų teises, pasikeitė ir jų gyvenimo sąlygos. Kadangi daugelio gyvūnų gyvenamieji arealai visoje planetoje atsidūrė pavojuje, zoologijos sodai įsitraukė ir į nykstančių rūšių išsaugojimo darbą. Pristatome jums 8 pagarbos vertus zoologijos sodus, kurie daro viską, kad jų globotinių gyvenimo sąlygos būtų geresnės.

San Diego zoologijos sodas (nuotr. viršuje)

San Diego zoologijos sodas nusipelnė pagarbos už nuopelnus gamtosaugai, gyvūnų teisių paisymą ir, žinoma, už gyvūnų ir augalų rūšių pristatymą visuomenei. Šio zoologijos sodo 40 ha plote gyvena apie 3700 retų ir nykstančių gyvūnų, atstovaujančių daugiau nei 650 rūšių ir porūšių. Šis zoologijos sodas žinomas ir dėl nykstančių didžiųjų pandų veisimo. Be to, čia yra 727 ha „Safari parkas“. Šis zoologijos sodas taip pat kuruoja „San Diego zoologijos sodo gamtosaugos tyrimų programą“. Ši programa skirta gyvūnų rūšių išsaugojimui, genų bankui ir gyvūnų ligų laukinėje aplinkoje kontrolei. Be to, viena šio zoologijos sodo programa suteikia galimybę žmonėms globoti gyvūnus – teikiant paramą zoologijos sode ar laukinėje gamtoje gyvenantiems gyvūnams.

Singapūro zoologijos sodas

Singapūro zoologijos sodas / Mandrilas

Šis sodas žinomas visame pasaulyje dėl gerų gyvūnų laikymo sąlygų. Gyvūnus nuo atėjusių jų pamatyti žmonių čia skiria tik grioviai. Tik plėšresni gyvūnai yra atskirti stiklinėmis sienomis. Šiame zoologijos sode gyvūnų buveinės yra beveik tokios pat, kaip jų giminaičių laukinėje gamtoje. Taip pat vykdomos kelios gyvūnų išsaugojimo programos, veisiamos kai kurios gyvūnų rūšys, tokios kaip karališkosios kobros, baltieji raganosiai ir orangutangai. Šis zoologijos sodas kuruoja „Laukinės gamtos draustinių išsaugojimo fondą“, skirtą gyvūnų buveinių laukinėje gamtoje apsaugai.

Česterio zoologijos sodas

Česterio zoologijos sodas / Jaguarai

Česterio zoologijos sodas buvo įkurtas 1931 m. gyvūnų mylėtojo Džordžo Moteršedo pastangomis. Dž. Moteršedas pirmą kartą apsilankė zoologijos sode Mančesteryje 1903 m. Tada jis buvo dar vaikas, bet pasibaisėjo šaltais ir tamsiais narvais, kuriuose buvo laikomi gyvūnai. Todėl, jis įrengė didesnius gyvūnų aptvarus, o gyvūnus nuo lankytojų atskyrė grioviais (tuo metu tai buvo nauja mada Europos zoologijos soduose). Nuo Dž. Moteršedo laikų šis zoologijos sodas laikosi įsipareigojimo gyvūnų gerovei, be to, kuruoja keletą gyvūnų išsaugojimo ir veisimo programų. 44 ha zoologijos sodas yra laimėjęs ne vieną prizą, o jame gyvena daugiau nei 8 000 gyvūnų.

Vienos zoologijos sodas

Vienos zoologijos sodas / Didžioji panda

Seniausias pasaulyje zoologijos sodas pradėjo veikti 1752 m., kai Šventosios Romos Imperijos imperatorius Francis I įsakė pastatyti karališkąjį žvėryną šalia savo vasaros rezidencijos Vienoje. Nors šis zoologijos sodas buvo iš dalies sugriautas per pasaulinius karus, iki mūsų dienų tebeišliko kai kurios XVII a. zoologijos sodo pastatų dalys. 1990 m. šiame zoologijos sode buvo atlikta kapitalinė rekonstrukcija ir čia dabar gyvena daugiau nei 500 gyvūnų rūšių atstovų, įskaitant nykstančius vienragius raganosius ir Sibiro tigrus. Šis zoologijos sodas yra AZSO („Austrijos zoologijos sodų organizacijos“) narys. Ši organizacija rūpinasi gyvūnų biologinės įvairovės ir jų arealų gamtoje išsaugojimu.

Sidnėjaus „Tarongos zoologijos sodas“

Sidnėjaus „Tarongos zoologijos sodas“

21 ha Sidnėjaus „Tarongos zoologijos sodas“ buvo įkurtas 1916 m., šiandien jame gyvena apie 2600 gyvūnų, 340 rūšių atstovų. 2000 m. šiame zoologijos sode buvo atlikta išsami revizija, jos metu veisimo programai iš Tailando buvo atgabenti 5 Azijos drambliai. 2009 m. šiame sode gimė pirmas dramblio jauniklis. Šis zoologijos sodas taip pat kuruoja keletą veisimo programų.

Pietų Afrikos „Nacionaliniai zoologijos sodai“

Pietų Afrikos „Nacionaliniai zoologijos sodai“

Šis 84 ha zoologijos sodas veikia nuo 1899 m. Tai didžiausias zoologijos sodas Pietų Afrikoje. Jis gali pasigirti gyvūnų rūšių įvairove: 209 rūšių žinduoliai, 202 rūšių paukščiai, 190 rūšių žuvys, 4 rūšių bestuburiai, 93 rūšių ropliai ir 7 rūšių amfibijos. Šis zoologijos sodas yra „Nacionalinio tyrimų fondo“ partneris ir kuruoja keletą programų, skirtų gyvūnų gyvenimo sąlygoms pagerinti: rengia įvairias simuliacijas, skatinančias gyvūnų medžioklės instinktus bei pašaro ieškojimo gebėjimus.

Bronkso zoologijos sodas

Bronkso zoologijos sodas

Bronkso zoologijos sodas atsidarė 1899 m., kai „Fordhamo universitetas“ pardavė žemę miestui su sąlyga, kad ji bus naudojama zoologijos sodui. Šiandien šis zoologijos sodas užima 107 ha ir yra vienas iš didžiausių didmiesčių zoologijos sodų pasaulyje. Jame gyvena daugiau kaip 4000 gyvūnų. Zoologijos sode vykdomos kelios gyvūnų gyvenimo sąlygų gerinimo programos, viena iš jų skirta zoologijos sode gyvenančių gyvūnų natūralių instinktų žadinimui. Šis zoologijos sodas yra „Zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos“ narys, jo darbuotojai dirba tam, kad išsaugotų skirtingų genetinių populiacijų rūšis zoologijos soduose ir laukinėje gamtoje.

Berlyno zoologijos sodas

Berlyno zoologijos sodas / Vilkas

34 ha zoologijos sodas atsidarė 1844 m. Tai buvo pirmas tokio tipo zoologijos sodas Vokietijoje. Po II pasaulinio karo šiame zoologijos sode buvo likę tik 91 gyvūnas (kiti buvo suvalgyti, žuvo per bombardavimas arba nugaišo iš alkio), tačiau dabar tai vienas iš didžiausių zoologijos sodų pasaulyje. Šiame zoologijos sode jūs galite pamatyti 1400 rūšių gyvūnus. Čia vykdomos kelios gamtosaugos programos, bendradarbiaujama su „Pasauliniu gyvūnų arealų gamtoje išsaugojimo fondu“, o taip pat stengiamasi išsaugoti tokias rūšis kaip trumpakaklė žirafa ir didžioji panda.