Be vandens nei vienas iš mūsų negali įsivaizduoti savo gyvenimo. Jo reikia visur: gėrimams, maistui, kasdieniniams buities darbams. Tačiau statistika rodo, kad vandens sunaudojimas auga neproporcingai greitai ir taip vis didesnė gyventojų visame pasaulyje gali susidurti su didelėmis problemomis. Taigi, kaip taupyti vandenį pataria portalas eatdrinkbetter.com.

Pirmas žingsnis – pripažinkite, kad problema egzistuoja

- Anot Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (MŽŪO), vandens naudojimas išaugo taip, kad dvigubai viršijo normą, lyginant su žmonijos populiacijos išaugimu per pastarąjį šimtmetį.

- 2025 metais 1 800 mln. žmonių gyvens šalyse ar jų regionuose, kuriuose bus absoliutus vandens trūkumas. Taip pat, du trečdaliai žmonių visame pasaulyje gyvens stresinėmis sąlygomis

- Pasak JTO Pasaulio vandens įvertinimo programos, nuo 1900 metų pusė pasaulio gėlojo vandens telkinių išnyko

- Besivystančiose šalyse 70 procentų pramoninės atliekos yra išmetamos į vandenį ir taip yra užteršiami naudotino vandens šaltiniai

Antras žingsnis – šviesk ir lavink save

Švieskis ir lavink save: domėkis, ką apie šią problemą rašo specialistai, žiniasklaida. Domėkis statistika.

Trečias žingsnis – neprisidėkite prie problemos augimo

Kai tik mes pripažįstame, kad vandens mažėjimo ir jo užterštumo problema didėja, tada mes susirūpiname ir tuo, kaip mes patys naudojame vandenį. Galbūt reikia keisti vandens vartojimo įpročius?

Ketvirtas žingsnis – atsisakykite vandens buteliuose

- Pasak JAV naujienų tarnybos MNSBC, vandens buteliuose naudojimas ir pardavimas išaugo nuo 3,3 mlrd (1997 m.) iki 17 mlrd. (2002 m.)

- National Geographic nustatė, kad 17 mln. galonų žaliavinės naftos yra sunaudojama kasmet plastikinių butelių gamybai

- Įsigykite vandens filtravimo sistemą ir taip turėsite tokį patį vandenį, koks yra parduodamas plastikiniuose buteliuose. Jį galite laikyti stiklinėje taroje.

- Lietuvos atveju, vanduo daugelyje Lietuvos vietų yra labai geros kokybės. Gerti vandenį iš krano yra sveika ir saugu, tad kam jį pirkti atskirai plastike?

Penktas žingsnis – taupymas prasideda namuose

- Užsukite vandens čiaupą! Tai atrodo elementaru, bet daugelis iš msų pamiršta užsukti vandenį tada, kai valomės dantis, plauname indus ar ruošiame maistą. Trumpai tariant – užsukite vandens čiaupą visada, kai tik juo nesinaudojame.

- Nuleidinėkite vandenį rečiau. Jeigu visi JAV gyventojai nuleistų vandenį tualete bent vienu kartu mažiau per dieną, tai sutaupyto vandens kiekis prilygtų 1,6 kvadratinio km dydžio ir 122 cm gylio ežerui.

- Peržvelkite savo skalbinius. Įsitikinkite, kad kiekvieną sykį skalbdami skalbimo mašiną pripildote iki galo ir mašina nedirba pustuštė, naudodama tą patį vandens kiekį, su kuriuo galėtume išskalbti pilnai prikrautą skalbimo mašiną

- Dušas. Kai kurie iš mūsų labai mėgsta karštą dušą, tačiau neužtrukite ilgiau nei penkias minutes. Jeigu pageidaujamos vandens temperatūros sureguliavimo metu teka vanduo – neleiskite jo veltui, surinktą vandenį vėliau galima panaudoti kad ir gėlių laistymui.

- Naudokite biologiškai skaidžius valymo produktus. Kai kurie valymo produktai kenkia tiek žmogui, tiek aplinkai, taigi atkreipkite dėmesį į tai, ką naudojate.

Šeštas žingsnis – padėkite tiems, kurie neturi švaraus ir saugaus vandens

JTO teigia, kad kiekvienam žmogui per parą reikia 20 – 50 litrų vandens (gėrimui, maistui ir valymui)

Daugiau nei vienas iš šešių žmonių – 894 mln. – neturi priėjimo prie geresnės kokybės gėlo vandens

Šiandien 2,5 mlrd. žmonių, tarp jų ir beveik vienas milijardas vaikų, gyvena antisanitarinėmis sąlygomis. Kas 20 sekundžių pasaulyje vienas vaikas miršta dėl šios priežasties. Tai yra 1,5 mln mirčių, kurių galima išvengti, per metus

Pasak JTO, besivystančiose šalyse 70 proc. pramoninių atliekų yra išmetama į vandens telkinius, taip užteršdami naudotino vandens šaltinius

Septintas žingsnis – švieskite kitus

Jūs galite šviesti kitus savo pavyzdžiu. Kalbėkite apie tai. Rašykite apie tai.