Pristatydamas svarbiausius ryto ritualus, „Goodlife“ asmeninis treneris Paulius Lipskis teigia, kad šie penki ryto žingsniai dar skatina ir teigiamus bei sveikus gyvenimo būdo pokyčius, padeda siekti užsibrėžtų tikslų.

Pirmas ritualas – keltis anksčiau

Pradėkite dieną kuo anksčiau, bet stenkitės išmiegoti aštuonias valandas. Norint anksčiau keltis, neišvengiamai teks anksčiau eiti miegoti (geriausia atsigulti iki 22 val.). Pradžia tikrai nebus lengva, tad svarbu ankstinti kėlimąsi ne dviem valandom, bet po truputį, pavyzdžiui, po penkiolika minučių.

Didžiulis stresas bei nuovargis kai kuriems neleidžia nei anksti užmigti, nei kokybiškai miegoti, nei anksti keltis, tada miegama iki paskutinio momento. Jei labai mėgstate atidėlioti žadintuvo signalą, pabandykite įsivaizduoti, kad turite vos 5 sek. iki skrydžio… Tad op… ir kylat!

Reikėtų atminti, kad vienas didžiausių miego priešų – vakarinis sėdėjimas prie kompiuterio, televizoriaus ar bet kokio kito mėlyną šviesą spinduliuojančio ekrano (tame tarpe ir telefono). Mėlyna šviesa skaido melatoniną, o būtent šio hormono stygius išbudina, žvalina, nes siunčia signalą smegenims, kad dabar rytas. Todėl po valandos naršymo telefone užmigti tikrai sunku. Šį įprotį būtina eliminuoti iš vakaro rutinos: griežtai valandą iki miego nesinaudokite jokiomis technologijomis, neskaitykite planšetėse, nenaršykite telefonuose, nedarykite nieko, kas įaudrintų smegenis. Geriausia veikla prieš miegą – knyga, meditacija…

Žmonės, neturintys konkrečių darbo valandų, mėgsta miegoti vos ne iki pietų ir teisinasi tuo, kad tiesiog neturi dėl ko keltis anksčiau. Tačiau rytas – produktyviausias metas, o keltis anksčiau, ypač norint pokyčių savo gyvenime, galima ir vardan sekančių ryto ritualų.

Antras ritualas – meditacija

Ką gali pakeisti sėdėjimas tyloje nuo penkių iki dvidešimties minučių? Sumažinti stresą, atstoti valandą kokybiško miego (jei jo trūko), padėti susidėlioti dienos prioritetus.

Medituojant geriausia sėdėti kėdėje kojas tvirtai įrėmus į žemę, o pečius atpalaidavus ir nuleidus. Pilvas taip pat turi būti atpalaiduotas. Tada tiesiog įkvepi pro nosį, per burną iškvepi. Nereikia skaičiuoti nei įkvėpimų, nei laiko, svarbu pajusti kvėpavimą. Stresuojantys žmonės viską laiko užgniaužę savyje, o meditacijos esmė ir yra nusiraminti bei viską paleisti, išleisti tą streso džiną.

Ši meditacija – tai tiesiog sąmoningo kvėpavimo praktika. Sąmoningai kvėpuodami suaktyviname smegenų sritis, atsakingas už empatiją, džiaugsmą. Tad meditacija – puiki prevencija prieš depresinę būseną.

Trečias ritualas – darbų sąrašas

Prieš pradedant dieną, labai svarbu susidaryti ir susirašyti laukiančių darbų sąrašą, savotišką dienos planą. Mano akimis, žmonės sugaišta labai daug laiko bei išeikvoja energijos darydami darbus, kurie yra visai nesvarbūs. Trijų-penkių prioritetinių darbų sąrašas padės išvengti chaoso, išmokys suvaldyti stresą. Kai vieną darbą pradėję griebiamės kito, kažko nespėjame ir imamės kelių darbų vienu metu, nervinamės, tada ima atrodyti, kad viskas tiesiog sprūsta iš rankų, įsitempiame, stresuojame, o tada jau blogai miegame, sunkiai keliamės. Įsisukame nemaloniame chaoso rate, tad darbų planas – tiesi dienos kryptis, padėsianti nesiblaškyti.

Ketvirtas ritualas – vizualizacija

Vizualizacija neatsiejama nuo tikslų realizavimo. Pavyzdžiui, neretai žmonės, atėję į sporto klubą teigia, kad labai nori numesti svorio, bet visiškai neturi valios, viską daro per prievartą. Šį valios trūkumą aš vadinu netikėjimu. Valios nereikės, jei žinosi, kad trokštamą rezultatą gali pasiekti. Žmonėms, kurie jau buvo praeityje numetę daug svorio, ženkliai lengviau vėl tai gali padaryti, nes jie žino, kad jie tai gali. Mūsų smegenys anksčiau ar vėliau patiki, tik vieniems reikia metų, kitiems pakanka mėnesio… Tad geriausia kasryt skirti penkias minutes vaizduotės mankštai – įsivaizdavimui, koks išties nori būti.

Visiems sakau, kad siekiant pokyčių vienas iš svarbiausių momentų – patikėti, kad gali tai pasiekti; gali numesti, atsispausti, prisitraukti, nubėgti… Kai tiki, smegenys viską sudėlioja taip, kad tu tai pasiektum. Smegenys bijo pokyčių – tad arba kasdien darai tai, ko bijai, arba vizualizacijos būdu piratautini bei prijaukini jas prie jų.

Penktas ritualas – mankšta

Mankštai pakaks vos septynių minučių. Taip, tik tiek. Čia kur kas svarbesnė technika, paremta tabatos (t.y. intensyvaus kartojimo) principu: 30–45 sek. kartoji vieną judesį, o po to 10–15 sek. ilsiesi.

Nors griežto reglamento, kokius pratimus vertėtų rinktis nėra, tačiau klasikinis pratimų rinkinys rytinei mankštai galėtų būti toks: pritūpimai, įtupstai keičiant kojas, lenta, šoninės lentos, atsispaudimai (jei dar nepavyksta klasikinis – nuo kelių arba nuo stalo) ir atsispaudimai su rankos pakėlimu. Tonizuojantis tokios mankštos poveikis išlieka ilgam, tai stiprus ir didelis motyvacijos pliūpsnis, sužadinantis kraujotaką, išbudinantis ir puikiai atstojantis kavą.

Sėkmės keičiant ryto ritualus, tikiuosi, kad tai bus pirmas, bet labai svarbus žingsnis pokyčių kelyje.