„Grįžęs į tėviškę parodžiau tėvui, kas atsitiko, tai iš karto liepė ieškot rimtesnių daktarų. Pasiskaitęs simptomus ir pats įtariau, kad man gali būti grybelis, tad gydžiausi vaistais, kurių reklamą rodė per televiziją. Niežulys ir deginimas tarsi praėjo, tačiau paskui vėl pablogėjo, užkratas įsimetė į nagus. Ėjau į vaistinę klausti, kuo gydytis. Tačiau neturėjau tiek pinigų, kiek kainavo pasiūlyti vaistai“, – pasakojo studentas, išgyvenantis, kad „dabar gali tekti lupti nagus“.

Iš namiškių jis gavo pylos, kad nuolat vaikšto su sportbačiais. Neva, kai sintetiniai batai, ko norėti. Tačiau ar iš tiesų teisinga kaltinti sportbačius, DELFI klausė gydytojos dermatovenerologės Ingos Kisielienės? Kaip rinktis sportinius batelius, o ypač – kojines, patarė sportinės avalynės specialistas Deividas Maconka.

Užkratas mėgsta drėgną ir šiltą terpę

„Sportinė avalynė – visai nebūtinai grybelio veisykla“, – patikino gydytoja I. Kisielienė. – Sportuojantys žmonės dažniau pėdų ir nagų grybeliu užsikrečia todėl, kad užkratas mėgsta drėgną, šiltą terpę“.

Tačiau jei laikomasi asmens higienos, pasportavus nuplautos kojos papurškiamos dezinfekciniu purškalu, tinkamai prižiūrima avalynė, problemų, gydytojos žodžiais, paprastai nekyla.

I. Kisielienė turi pacientų su grybelio pažeistomis kojomis. Tačiau, kaip pastebi dermatovenerologė, pėdų grybelį žmonės paprastai išsigydo patys, naudodami įvairius pieštukus, purškalus, kurie vaistinėse parduodami be recepto. Tačiau užsiimti savigyda, kai grybelis pažeidžia nagus, DELFI pašnekovė jokiu būdu nepatarė: „Tokiu atveju geriau iškart kreiptis į specialistą, kad ir šeimos gydytoją, kuris žino, ką tokiais atvejais daryti“.

Paklausta, ar tikrai avalynė ne odiniu, o sintetiniu pamušalu yra blogis, kaip vis dar manoma, dermatovenerologė sakė: „Nebent tuo, kad avint ją labiau prakaituoja pėdos ir patekus užkratui susidaro palankesnė terpė daugintis grybeliui“.

Dėvint sportinę avalynę sintetiniu pamušalu dermatologė patarė mūvėti tik natūralaus pluošto, gerai prakaitą sugeriančias kojines, kaskart pasportavus jas keisti ir laikytis kitų higienos taisyklių.

Superbatai ir kojinės: kuo jie skiriasi nuo įprastų?

Parduotuvių tinklo „Sportland“ batelių vadybininkas D. Maconka pabrėžė, jog šiuolaikiški sportiniai bateliai – komfortiški, puikiai ventiliuojami, nes jų viršus tinklinis ar net megztas.

„Dabar labai populiarėja megzto batviršio technologija, nes tada batelis ne tik nedirgina odos, bet ir puikiai vėdinasi, o tai padeda išvengti odos problemų. Tačiau vien gerų batelių grybelio profilaktikai, žinoma, nepakanka. Turi būti paisoma higienos, pakankamai dažnai keičiamas apavas, nes jeigu vienais bateliais ir bėgiosi, ir eisi į sporto klubą, ir avėsi laisvalaikiu bei darbe, rizika padidės. Kitas labai svarbus dalykas – tinkamai pasirinkti kojines“, – pabrėžė D. Maconka.

Kadangi kojinės – arčiausiai pėdos, jos, DELFI pašnekovo žodžiais, taip pat turi būti ne tik gerai sugeriančios prakaitą, bet ir padedančios jį išgarinti.

„Jei sportuojantis žmogus avės elementariausias kojines iš prekybcentrio, jos sugers prakaitą ir liks šlapios. Tada kojai nebus patogu, o jei pateks grybelio užkrato, drėgnoje, šiltoje terpėje jis sparčiai plis. O štai specialios, sportininkams skirtos kojinės pagamintos taip, kad sugertų prakaitą ir greit jį išgarintų.

Dažniausiai jos yra natūralaus pluošto, be to, kiekvienas gamintojas turi specialią technologiją, kuri padeda sugertą prakaitą siųsti į viršų, kad išgaruotų per batelį, kuris, jeigu gerai pagamintas, jau atlieka antrinę funkciją toliau garindamas prakaitą“, – aiškino D. Maconka.

Pasak batelių vadybininko, kojinėms tarnauja daug technologijų, kurios naudojamos priklausomai nuo sporto rūšies ir veiklos intensyvumo.

„Pvz., bėgimo kojinės tose pėdos vietose, kurios stipriau prakaituoja, yra plonesnės, kad sugertas prakaitas greičiau išgaruotų. Tačiau kulne ir priekinėje pėdos dalyje kojinės yra pastorintos. Tikslas – kad ne tik batelis, bet ir kojinės susilpnintų pėdai tenkantį krūvį ir smūgį. Skirtingai nei paprastose kojinėse, kokybiškų sportinių kojinių siūlės neleidžia susidaryti nuospaudoms, formuotis nutrynimams“, – lygino D. Maconka.

Požymiai, kad negalima delsti

DELFI primena, jog pėdų grybelis – viena dažnesnių odos ligų, o grybelinės infekcijos – atkaklios ir atsparios, todėl gydomos pakankamai ilgai, keletą savaičių ar mėnesių. Negydant pėdų grybelio, po kurio laiko pažeidžiami nagai: iš pradžių ant nago atsiranda balta dėmė, po kiek laiko jis sustorėja, tampa trapus, pakinta jo spalva.

Norint išvengti pėdų grybelinės infekcijos patariama kasdien plauti kojas ir sausai išsišluostyti tarpupirščius, turėti nuosavą rankšluostį kojoms ir nesidalyti juo net su artimiausiais žmonėmis, nesiskolinti ir neavėti svetimų batelių, basučių, šlepečių, mūvėti natūralaus pluošto puskojines ir kasdien jas keisti.

Maudantis viešosiose pirtyse, dušuose ir baseinuose patariama turėti gumines šlepetes, po maudynių pirtyje ar baseine nusiplauti kojas su muilu ir nevengti apsauginių preparatų nuo grybelio, rūpestingai gydyti nuospaudas, pėdų įbrėžimus, kitas smulkias žaizdeles, nes per jas lengviau patenka užkratas.

Įtarus, jog „įsimetė“ nagų grybelis, patariama specialiu purškalu išdezinfekuoti avalynę, medvilnines kojines, puskojines, prieš skalbiant patalynę pavirinti 15 minučių, praustuvus, vonią, vonios kilimėlius ir net grindis plauti karštu vandeniu su dezinfekuojamąja priemone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)