Jas pristatanti kineziterapeutė Dominyka Pumputytė tuo pačiu primena, kad skausmą malšinantys vaistai užglaisto problemos pasekmes, užblokuoja skausmo signalus, bet nepašalina skausmo priežasties ir problemos, tad geriau imtis priemonių, padėsiančių paveikti skausmo šaltinį.

Dominyka Pumputytė

7 pirmosios pagalbos padėtys

Ką daryti netikėtai suskaudus nugarai arba kartojantis ilgalaikiui maudžiančiam skausmui? Visų pirma, nurimti ir atsipalaiduoti, nedaryti staigių judesių, vengti sėdėjimo, nugaros lenkimo, gręžimo, sukimo į šonus. Taip pat nedelsti ir kreiptis pagalbos į specialistus, padėsiančius išsiaiškinti skausmo priežastį ir rekomenduosiančius gydymo planą.

Tačiau tą akimirką, kai skauda, kai sunku judėti ir iki gydytojo kabineto nuvykti nėra jėgų, pagelbėti gali 7 atpalaiduojančios padėtys.

1 padėtis

Pratimai nugarai

Ropojimas keturpėsčia. Remkitės į grindis plaštakomis (tiesiomis rankomis) ir keliais, kojos per kelius sulenktos 90 laipsnių kampu. Būdami tokioje padėtyje atpalaiduokite ir nugarą, ir pilvo raumenis, neišsirieskite, nekelkite nugaros į viršų. Leiskite kūnui sukristi: krūtinė leidžiasi žemyn, galvos taip pat nekelkite į viršų, o leiskite jai natūraliai svirti žemyn.

2 padėtis

Pratimai nugarai

Būdami keturpėsčia į grindis atsiremkite alkūnėmis, o galvą padėkite ant rankų. Ši padėtis labai tinka suskaudus kaklinei nugaros daliai, jos metu kaklas visiškai atsipalaiduoja.

3 padėtis

Pratimai nugarai

Ta pati padėtis keturpėsčia, tik alkūnėmis reikėtų remtis į atramą: lovą, sofą, kėdę, dėžę… Nekelkite galvos aukštyn ir atpalaiduokite pilvo raumenis.

4 padėtis

Pratimai nugarai

Iš trečiosios padėties pereikite į ketvirtąją krūtinę padėdami ant atramos ir galvą atremdami į plaštakas. Ši padėtis taip pat labai gerai padeda atpalaiduoti kaklą. Renkantis atramos aukštį atkreipkite dėmesį, kad galva nebūtų žemiau klubų.

5 padėtis

Pratimai nugarai

Atsigulkite ant grindų, kojas užkelkite ant dėžės (tinka ir lova, sofa, kėdė). Kojas galima sulenkti 90 laipsnių kampu arba paieškoti patogesnės padėties jas pritraukiant arčiau ar nustumiant toliau. Atraskite poziciją, kurioje juosmuo geriausiai atsipalaiduos.

6–7 padėtys

Pratimai nugarai

Mūsų rekomenduojamas dvi miego padėtis taip pat galima naudoti kaip atpalaiduojančias ir skausmą mažinančias. Galite gulėti ant šono su pagalve tarp kelių (dydis – pagal klubų plotį) arba ant nugaros, pasikišus pagalvėlę po keliais. Po galva taip pat būtina pagalvė. Gulint ant nugaros ant pagalvės turi ilsėtis ir galva, ir kaklas, ir viršutinė pečių dalis. Gulint ant šono pagalvė turi užpildyti visą kaklo linkį. Atkreipkite dėmesį į pagalvės aukštį, nes netinkama pagalvė taip pat gali formuoti įtampos taškus bei provokuoti skausmą.

Pratimai nugarai

Skausmas skausmui nelygus. Ar padėtys tinka visais atvejais?

Skausmą galima skirstyti į lėtinį ir ūmų. Lėtinis – ilgai besitęsiantis diena iš dienos, maudžiantis. Tai skausmas, galintis aplankyti vieną kitą dieną, atsitraukiantis ir vėl po kiek laiko pasikartojantis.

Ūmus skausmas prasideda staiga, jis intensyvus, reikalauja staigios reakcijos į jį, nes radikaliai sutrikdo funkcinį gyvenimą. Toks skausmas gali plisti, pasireikšti gėlimu ar tirpimu.

Mūsų rekomenduojamas pozicijas galima naudoti visais atvejais: ir kai tik maudžia, ir kai skausmas surakina. Taip pat kai skauda kaklą, pečių zoną, krūtininę nugaros dalį ar dažniausiai skausmų varstomą juosmenį.

Ūmaus skausmo atveju jos padės šiek tiek pailsėti nuo skausmo, nes stuburas rekomenduojamose padėtyse atsipalaiduoja. Tokio atsipalaidavimo jam reikia kasdien po darbo dienos ilgiau pasėdėjus, taip galima išvengti kasdienio maudimo.

Kaip veikia greitosios pagalbos padėtys ir kodėl jos veiksmingos?

Kiekvienoje iš aukščiau pateiktų pozicijų stuburas atsiduria tarsi neutralioje padėtyje, kai pašalinamos visos įtampos, jis nukraunamas. Taip pat atsipalaiduoja aplink nugarą esantys raumenys, raiščiai, kurių įtampa taip pat gali sukelti nugaros skausmą, diskomfortą. Kai raumenys ir raiščiai atsipalaiduoja, stuburo slanksteliai susirikiuoja, susidėlioja į jiems skirtas vietas. Tad pakilus iš atpalaiduojančios padėties yra tikimybė, kad stuburas bus geresnėje pozicijoje nei prieš tai ir pavyks pasiekti ilgalaikį palengvėjimą. Tačiau poveikis, be abejo, bus individualus: vienam žmogui padėtys gali padėti išvengti skausmo visą dieną, kitam skausmas tik susilpnės.

Laikas taip pat gydo, tad minutės nepakaks!

Kiek laiko reikėtų būti vienoje padėtyje? Vieno atsakymo nėra, nes skausmas ir jo priežastys – labai individualus reikalas. Tačiau minutės ar kelių tikrai nepakaks. Vienoje padėtyje rekomenduojame išbūti 15–20 minučių, tada pereiti į kitą padėtį. Jei padėtys atliekamos prevenciškai kasdien, trukmę tikrai galima patrumpinti iki penketo minučių. Tačiau jei jomis bandysite gelbėtis nuo skausmo, jose reikėtų pabūti ilgėliau, ne trumpiau 15 minučių.

Neskauda nugaros? Įtraukite padėtis į kasdienę rutiną ir užbėkite skausmui už akių.

Šios padėtys – puiki prevencinė stuburo sveikatos palaikymo priemonė, kurią rekomenduotume įtraukti į kasdienę ryto ir vakaro rutiną. Naktį, mums miegant stuburas atsipalaiduoja, o jo slanksteliai gali mikro judesėliais išmigruoti iš savo vietų. Jei iš lovos kelsitės bet kaip, galite ir užfiksuoti stuburo slankstelius tose netaisyklingose padėtyse, įtampose. O jei rytą pradėsite nuo pirmosios pagalbos padėčių, ištiesinsite stuburą, paruošite jį dienai. Po darbo dienos praleistos sėdint ar pasidarbavus namie, sode, darže, taip pat atsiranda įvairių nedidelių pakitimų, įsitempimų, tad padėtys padeda stuburą paruošti užtarnautam poilsiui miego metu. Padėtys taip pat tinka ir pertraukėlei darbo metu, ir prieš treniruotę sporto salėje ar po jos.

Šios septynios padėtys – tik pirmoji pagalba. Jos padeda sumažinti skausmą, bet nesprendžia tą skausmą sukėlusios problemos. Tad kitas žingsnis – atrasti skausmo priežastį, o tai padaryti gali tik specialistai – neatidėliokite vizito pas juos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)