Grožio problema – tik ledkalnio viršūnė. Laikui bėgant negydomos venos plečiasi, liga progresuoja ir gali sukelti rimtų komplikacijų, rašoma pranešime spaudai.

Tokiu momentu prisimename judėjimo svarbą, apie kurią esame girdėję bene milijoną kartų. Tačiau net ir puikiai žinodami, koks svarbus fizinis aktyvumas, didžiausią laiko dalį praleidžiame stovėdami arba sėdėdami. Nesvarbu kur – universitete, darbe ar namie. Todėl nieko keisto, jeigu dėl nejudrumo ar, priešingai, per didelio krūvio kojoms jose sutrinka kraujotaka, kraujas ima tvenktis venose, šios pradeda plėstis, vystosi venų nepakankamumas, liga progresuoja.

Pirmieji pavojaus signalai atpažįstami gana lengvai: įkyrus kojų nuovargis (ypač vakarais), maudimas, tinimas, skausmas, naktiniai mėšlungiai.

Vėliau išryškėja pamėlusios venos, atsiranda mazgelių. Negydomos venos ne tik neleidžia rengtis mėgstamų drabužių, bet ir neestetiškai atrodo.

Dėl išsiplėtusių venų kenčia kas 3-ia moteris ir kas 9-as vyras. Remiantis statistika, bėdų dėl venų turi net 30 proc. sėdimą darbą dirbančių žmonių, kurių amžius – tarp 35 ir 50 metų.

Viso šio košmaro priežastys yra labai paprastos. Bene pagrindinė – sėdimas ar stovimas darbas, ilgos kelionės automobiliu ar lėktuvu. Ir čia nepadės jokie trumpalaikiai valios išbandymai bėgiojant ar vaikštant. Visi esame juos išbandę, jei ne dėl venų, tai dėl svorio – tikrai. Be abejo, tai pagirtina, skatintina. Bet... Puikiai pažįstame save, todėl suprantame, kiek tęsis herojiškas pasiryžimas.

Kojų venų ligas sukelia ir kiti rizikos veiksniai, tokie kaip antsvoris, paveldimumas, nėštumas, hormoninių preparatų vartojimas, rūkymas, operacijos, traumos.

Jeigu venų nepakankamumu sirgo tėvai ar seneliai, 80 proc. tikimybė, kad sirgsite ir Jūs.

Norintiems išsigelbėti nuo kojų venų ligų ir jų sukeliamų komplikacijų priemonė vis dėlto yra. Patartina išbandyti kompresinę terapiją, kurios tikslas – ne paslėpti problemą, o pašalinti ligos priežastį. Tokia terapija suaktyvina venų veiklą, pašalina kojų nuovargį ir tinimą.

Dažniausiai kompresijos efektui išgauti naudojamos kompresinės kojinės, kurios pasižymi tolygiai kintančiu apspaudimu: stipriausias apspaudimas ties čiurna, kuris pamažu mažėja kylant į viršų. Tokios kojinės pagerina venų kraujotaką, suteikia kojoms lengvumo jausmą ir apsaugo nuo venų plėtimosi. Džiugi žinia: kompresinė terapija yra patikima ir mediciniškai patvirtinta priemonė, kovojant su venų nepakankamumu.

Kartais taip trokštame pasijusti bent kiek panašios į žaviąją Marilyn Monroe, bet... Ar matėte ją, mūvinčią kelnes? Esame skirtingų nuomonių, bet kad profilaktika yra puiki investicija į sveikatą, manau, sutiksime be išlygų.