Stengiamės pamatyti kuo daugiau, nueiname daugybę kilometrų, o kojos, atrodo, dega ir tarytum tau sako, kad rytoj reikės pailsėti. O kelionėse juk norisi apibėgti kuo daugiau! Tam, kad reikėtų kuo rečiau susidurti su tokiomis situacijomis, štai keletas patarimų.

Keliaujant į tokius miestus kaip Roma, Paryžius ar Barselona, tikrai nesinori pusės dienos praleisti važiuojant metro po žeme. Daug smagiau pasivaikščioti įspūdingomis senamiesčio gatvėmis, pasiklysti ir patekti į tokias gatveles, kur automobiliai net nepravažiuoja. Jei iškeliaujame tik keletui dienų, natūralu, kad per jas norime „atsikąsti“ kuo daugiau lankomo miesto ir nuveikti VISKĄ. Apeiti gražiausius parkus, laipteliais užkopti į aukščiausią bokštą, iš kurio atsiveria nuostabi panorama, sudalyvauti miesto centre vykstančiuose šokiuose, praleisti pusdienį įdomiame muziejuje, ar bevaikštant suprasti, kad jau trečią kartą atsidūrei prie to pačio pastato. Tokiais tempais per dieną galima nueiti net 30 kilometrų, o tai, ypač pratusiems sėdėti biure, yra labai didelis iššūkis! Einant paskutinius metrus iki viešbučio, kai, galbūt, nebėra į ką dairytis, o norisi tik kuo greičiau nusiauti batus, atrodo, kad net patys patogiausi batai pasidarė nebepatogūs.

Tokiu atveju, grįžus į viešbutį, patarčiau kojas įmerkti į vėsų vandenį ir palaikyti, kol tinimas ar skausmas atlėgs. Jei viešbučio kambaryje nėra vonios, ant kurios krašto būtų galima patogiai atsisėsti, pasinaudokite dušo kabina.

Kojinės iš „Sveikatinės" ypač patogios

Ypatingai dažnai su kojų skausmu ir tinimu susiduriame ne tik daug ir ilgai vaikščiodami, bet ir leisdamiesi į ilgas keliones autobusu bei lėktuvu. Tokių išvykų metu kojos ilgą laiką būna vienoje pozicijoje ir nuleistos žemyn, todėl aplanko nemalonus tinimas. Jei žinote, kad laukia 10 valandų autobuse ar lėktuve, be galimybės ilgėliau pasivaikščioti, visų pirma pasirūpinkite atskira pora kojinių, – idealu būtų, jei tai būtų profilaktinės kompresinės kojinės, aktyvinančios kraujotaką. Vos prasidėjus kelionei galėsite nusiauti batus, užsimauti kojines ir bent taip sumažinti galimą kojų tinimą.

O ilgesniuose skrydžiuose net ir gausite šlepetes, su kuriomis galėsite laisvai pasivaikščioti po lėktuvą. Šis patarimas šiek tiek padės, bet neapsaugos visu šimtu procentų. Todėl mano patarimas, jau pasiekus viešbutį, būtų atsigulti ant lovos, pakelti kojas į viršų ir atremti jas į sieną. Tikėtina, kad po pusvalandžio kojų tinimas sumažės ir nemalonus skausmas atlėgs, o kitą dieną jau bus galima mėgautis ilgais pasivaikščiojimais naujame mieste.

Turbūt geriausias patarimas, koks tik gali būti leidžiantis į keliones, yra pasirūpinti patogia avalyne. Taip, žinau, kad atostogų nuotraukose norime atrodyti gražiai ir stilingai. Tačiau labai dažnai į keliones pasiimame batus, su kuriais esame nuėję ne daugiau nei penkis kilometrus, o dar blogiau – pasiimame naujus batus, nes norisi kuo greičiau pradėti juos nešioti, o atostogos tampa tam puikia proga. Visgi į keliones geriausia imti ne pačius gražiausius, o pačius patogiausius batus. Neretai tokių batų padas būna kiek storesnis, nelygus, pritaikytas įvairiems žemės iškilumams. Na, o jeigu trūks plyš norisi atostogose atrodyti ir jaustis gražiai, yra viena išeitis ne itin patogius, bet labai gražius batus paversti laaabai patogiais.

Čia pagelbės anatomiškai išformuoti ortopediniai vidpadžiai, tolygiai paskirstantys pėdoms tenkantį krūvį. Jie ne tik koreguoja laikyseną ir suteikia kojai reikalingą atramą, bet ir pasižymi amortizacinėmis savybėmis bei saugo pėdas nuo nuovargio.

Na, ir galiausiai, patarčiau nesistengti visko apibėgti per vieną dieną, nes dienos pabaigoje net nesugaudysite prisiminimų, kur lankėtės, ir kur ne. Jei lankomas miestas labai patiks, visuomet galėsite grįžti į jį kitą kartą, galbūt kitu sezono metu ir pamatyti visai kitokią jo pusę. O ramiai vaikštant po miestą ir skiriant daugiau laiko kiekvienam lankomam objektui, įspūdžiai bus daug ryškesni ir malonesni!

www.makalius.lt