„Saulės pasveikinimas” yra eilė lankstumo ir jėgos pratimų, sujungtų į vieną judesių seką. Kiekvienas sekos judesys suderintas su kvėpavimu: išsitempiant įkvepiama, o susilenkiant – iškvepiama. Šių judesių seka stiprina raumenis, gerina kraujotaką, virškinimą ir lankstumą. Tačiau vienas svarbiausių ir aktualiausių privalumų šių dienų žmogui tai, kad „Saulės pasveikinimas” padeda atsikratyti vidinio disbalanso bei nuramina protą.

Skirtingos jogos rūšys „Saulės pasveikinimus” atlieka savo stiliumi, tačiau pagrindiniai judesiai yra labai panašūs.
Sigita Baušytė

Ar šią judesių seką būtina atlikti ryte, kaip sufleruoja pavadinimas?

„Saulės pasveikinimas” dažniausiai atliekamas ryte, dar prieš pusryčius, tačiau kuo puikiausiai jį galima daryti ir vakare.

Tradiciškai judesiai atliekami atsisukus į tekančią arba besileidžiančią saulę. O svarbiausia rekomendacija, „Saulės pasveikinimą”, kaip ir daugelį asanų, reikia atlikti tuščiu skrandžiu, tai reiškia, reikėtų būti nevalgius bent porą valandų iki atlikimo.

Šiuolaikiniai žmonės labai pragmatiški, tad negalime nepaklausti – ką duoda reguliarus „Saulės pasveikinimo” praktikavimas?

Saulės pasveikinimas suaktyvina kūno atramos tašką – taip vadinama diafragma. Po ja slypi kepenys, skrandis, o tai svarbiausi virškinimo sistemos organai, virš jos – plaučiai ir širdis – gyvybiniai organai. Tad jei diafragma sustingusi, tiek virškinimo, tiek gyvybinių organų veikla gali būti sutrikusi. Bendrai savijautai ir sveikatai labai svarbu, kad diafragma būtų atpalaiduota.

„Saulės pasveikinimo” metu vyksta giluminis vidinis tempimas. Kai kūnas tempiamas arba lenkiama nugara, per nosį giliai įkvepiama, tada diafragma nustumia orą į apatinę plaučių dalį. Kai kūnas lenkiasi pirmyn, viskas grįžta atgal. Tai puikiai iliustruoja akordeono pavyzdys – tempiant dumples į šonus (lyg įkvepiant) didinama erdvė, o sustumiant (mums iškvepiant) ji sumažinama. Susilenkdami mes suspaudžiame organus, tada jie minkštinami, išjudinami. Kiekvienas suspaudimas ir išsitempimas gerina organų veiklą, kiekviena lankstumo poza atpalaiduoja raiščius ir suaktyvina kraujotaką, raumenys tampa elastingesni.

Taip pat tinkamas šių pratimų sekos atlikimas skatina ramų kvėpavimą, mažina stresą, gerina miegą, širdies, plaučių darbą, stiprina kūną.

Šio judesių rinkinio atlikimui, kaip, beje, ir visoms jogos asanoms, labai svarbus kvėpavimas. Kodėl?

Įsitempę žmonės ima kvėpuoti dažniau, trumpesniais įkvėpimais ir tai daro per burną. Stresas priverčia diafragmą susitraukti, o tai mus verčia kvėpuoti trumpais dažnais įkvėpimais ir tik viršutine plaučių dalimi. Tokio ilgalaikio kvėpavimo rezultatas – pastovus streso signalas mūsų smegenims. Kvėpavimas pro nosį turi atvirkštinį poveikį. Tad atlikdami asanas mes mokomės vėl kokybiškai kvėpuoti ir išjungti streso mygtuką.

Tad...

1. Dienomis, kai manote, kad neturite laiko jogai, pabandykite atlikti bent vieną ar du „Saulės pasveikinimus”.

2. Jei vietoje asanų norėsis rinktis sofą, motyvuokite save mintimis, kad „Saulės pasveikinimai” gerina vidaus organų veiklą, jų kraujotaką, elastingumą, o taip pristabdomas senėjimo procesas.

3. Jei šiandien ir rytoj (ir kiekvieną likusią dieną) atliksite keletą šių pratimų sekų, naudą jusite net ir būdami vyresni, nes galėsite laisvai kvėpuoti, turėti normalų spaudimą, sveiką kraujotaką ir limfotaką.

4. Atminkite, kad kvėpuoti būtina visu plaučių tūriu, ypač apatine plaučių dalimi. Taip nuraminsite nervų sistemą ir geriau šalinsite toksinus iš organizmo.