„Kai kūnas juda - galva ilsisi”, - neabejoja Laurynas Onuškevičius, „Goodlife” grupinių užsiėmimų treneris, ir siūlo savo atostogas pašvęsti ėjimui.

Artėjant atostogoms (o tuo metu dažniausiai jaučiuosi itin pavargęs nuo darbų ir norisi labai gerai pailsėti) atrodo, kad jau šį kartą tikrai važiuosiu ten, kur viskas įskaičiuota, gulėsiu išsidrėbęs prie baseino ir nejudėsiu. Tačiau viskas baigiasi dar vienomis atostogomis, po kurių norėtųsi dar vienų atostogų. Kaip supratote, mano pasirinkimo svarstykles visada nusveria aktyvios atostogos.

Sakydamas visada ir turiu omenyje tai, kad pasyvių atostogų iki šiol taip ir neparagavau. Vis dar viliuosi, kad jomis pasimėgausiu, kai būsiu garbaus amžiaus senolis. O gal šis noras, kuo daugiau pamatyti ir pažinti, niekada neužges?

Kol kas renkuosi aktyvų poilsį, o tai reiškia - daug vaikščiojimo. Žinoma, į savąsias įterpiu ir šiokią tokią pertraukėlę, jei atostogauju savaitę, vieną dieną skiriu kvapui atgauti, gerai išsimiegoti ir niekur neskubant atsikvėpti. Galbūt tiems, kurie kopia į kalnus, važinėja dviračiais, irkluoja, buriuoja, žaidžia aktyvius žaidimus vaikščiojimas atrodo nieko ypatingo ir aktyvaus, bet aš visada sakau - kiekvienam savo. Svarbiausia, kad jums tai tiktų, patiktų ir teiktų džiaugsmą.

Man eiti smagu. O tą džiaugsmą eiti puoselėja žingsnio greičiu besikeičiantys puikūs vaizdai bei galimybė sekti savo kelionę išmaniaisiais prietaisais. Jie fiksuoja nueitus žingsnius ir kilometražą, tad po ilgos ir turiningos dienos suvokti kiek daug nuėjai, koks ilgas buvo maršrutas ir kiek kartų pagerinai būtinų nueiti žingsnių rekordą. Mano išmanusis rekomenduoja į dieną nužingsniuoti 6000 žingsnių (aktyviai leidžiant laiką tai tikrai nėra neįveikiamas skaičius), tad kiekvienų atostogų metu su malonumu gerinu savuosius rekordus.

Pats vaikščiojimas man patrauklus tuo, kad galima išnaršyti net pačias atokiausias naujų ir jau matytų miestų gatveles, pamatyti detales, kurių važiuodamas autobusu ar automobiliu tiesiog neturėtum galimybės net pastebėti. Laiko leidimas nematytų miestų senamiesčiuose man tarsi padeda pajausti jų dvasią, nusikelti į istoriją ir bent trumpam pagyventi jų praeitimi.

Jei norite, kad pasivaikščiojimas taptų labiau sportišku ir dar aktyvesniu, išsikelkite dienos tikslus ir rinkitės intensyvesnį ėjimą, derinkite pasivaikščiojimą su spartesniu žingsniavimu. Visada planuokite maršrutus patogiai, atsižvelgdami į maršrute pažymėtų vietų lokaciją bei laiką, reikalingą joms pasiekti. Ir nepamirškite vandens bei užkandžių, nes net ir pats įdomiausias maršrutas taps kančia, jei pristigsite energijos.

Tad jei planuojate atostogas:

- Naują vietą apžiūrėkite pėsčiomis: eikite, sparčiai žingsniuokite, pasiduokite intrigai sužinoti, kur veda statūs laipteliai…

- Pasiruoškite intriguojantį maršrutą ir keliaukite juo su išmaniuoju įrenginiu. Stebėkite, kiek kasdien įveikiate kilometrų, kiek žingsnių jūsų taupyklėje, kokiu greičiu įveikiate pasirinktą maršrutą.

- Jei norite šiek tiek azarto - pasistenkite sumušti ėjimo greičio arba žingsnių skaičiaus rekordą.

- Jei norisi eiti dar sportiškiau - pasitelkite pagalbon šiaurietiško ėjimo lazdas ir tai bus gera mankšta visam jūsų kūnui.