PRATARMĖ

Johnas L. Brooksas III,
Džoslino diabeto centro prezidentas ir generalinis direktorius

Man yra didelė garbė rašyti knygos „Cukrinis diabetas“ pratarmę, nes ši knyga cukriniu diabetu sergantiems ar padidintos rizikos grupei priklausantiems žmonėms siūlo praktiškus ir gyvybiškai svarbius naminius būdus, kaip ilgam numesti svorį ir gyventi visavertį gyvenimą. Būtina paminėti neseniai Amerikos medicinos asociacijos priimtą deklaraciją, kad nutukimas yra liga.

Tai pripažinus, kyla neatidėliotinas poreikis imtis veiksmų prieš ją, nes mes puikiai suvokiame, kad nutukimas ir gyvenimo būdas yra viena iš pagrindinių cukrinio diabeto ir sunkių jo sukeltų komplikacijų priežasčių. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, daugiau kaip trečdalis amerikiečių yra nutukę. Pasaulinės sveikatos organizacijos apskaičiavimais, 35 proc. visų pasaulio suaugusiųjų turi antsvorio, o 11 proc. iš jų yra nutukę.

Be jokios abejonės, nutukimą galima vadinti visuotine epidemija, tačiau pasitelkę į pagalbą vertingus dr. Hamdy ir dr. Colberg patarimus ir akivaizdžiai sėkmingą programą „Kam laukti?“, siūlomą knygoje „Cukrinis diabetas“, pacientai ir visiems visuomenės sluoksniams priklausantys žmonės galės pamažu, jiems tinkamu būdu atsikratyti antsvorio ir pakeisti savo gyvenseną.

Knygoje „Cukrinis diabetas“ pateikta 12 savaičių programa „Kaip kovoti su cukriniu diabetu“, apimanti patikrintus motyvacinius metodus ir lengvai suprantamus žingsnius, leis jums pasiekti sėkmingų rezultatų. „Planas visam gyvenimui sergant cukriniu diabetu“ užtikrins, kad dalyvių per tris mėnesius išsiugdyti įpročiai ir pasiekti teigiami rezultatai išliktų visą gyvenimą.

Esu tvirtai įsitikinęs, kad ši knyga taps nepaprastai reikšminga, nes ją parašė du talentingi autoriai, degantys noru ir ryžtu padėti jau sergantiems cukriniu diabetu žmonėms ir tiems, kuriems gresia jo išsivystymo pavojus. Knyga iš tikrųjų pakeis gyvenimą į gerąją pusę!

ĮVADAS: Kam laukti? Meskite svorį jau dabar

Ar kas nors galėjo įsivaizduoti, kad lėtinę ir, atrodo, nepermaldaujamai progresuojančią ligą, tokią kaip II tipo diabetas, įmanoma pristabdyti ar net visai išgydyti? Arba kad galite atsisakyti daugelio vaistų nuo cukrinio diabeto, taip pat ir insulino, nors vartojote juos ilgą laiką? Gera naujiena jums – ir visiems II tipo diabetu sergantiems žmonėms, kurių skaičius pasaulyje sparčiai didėja – yra ta, kad pasiekti tokių rezultatų visiškai įmanoma, o šioje knygoje pateikta programa yra raktas į sėkmę.

Gal gydytojas jus įspėjo, kad jūsų kraujyje atsirado per daug cukraus? Ar tai priežastis sunerimti, kad jums gresia cukrinis diabetas? Tiesą sakant, net jei dar tik sergate liga, vadinama prediabetu (išsivysto prieš II tipo diabetą), dabar pats laikas pradėti gerinti savo sveikatą ir neleisti šiai ligai pereiti į lėtinį ir daug sunkiau gydomą cukrinį diabetą.

Jau ankstyvosiose stadijose diabetas gali būti labai klastingas ir pažeisti jūsų kraujagysles, akis bei nervus, nors jums atrodo, kad jaučiatės puikiai ir net neįtariate, jog sergate. Kai pagaliau diabetas bus diagnozuotas, jūsų sveikata jau gali būti smarkiai pablogėjusi.

Taigi ką daryti? Laimei, II tipo diabetą galima kontroliuoti, tik reikia numesti svorio ir laikytis sveikos gyvensenos principų. Galbūt jau girdėjote šį patarimą iš savo gydytojo, tačiau nežinote, kaip to pasiekti. Tokie gyvenimo būdo pokyčiai kaip tinkama mityba ir reguliari mankšta yra nepaprastai svarbūs kontroliuojant diabetą bet kuriame ligos etape ir ypač ankstyvosiose jos stadijose.

Pakeitę gyvenseną, lengviau numesite svorio, o tai leis jums sustabdyti cukrinio diabeto vystymąsi ir išvengti neigiamo jo poveikio jūsų sveikatai ir gerai savijautai. Jums tik reikia tinkamo vadovo, kad pradėtumėte kovą su cukriniu diabetu ir jį nugalėtumėte. Moksliškai pagrįsta programa, kurią rasite šioje knygoje, yra specialiai sukurta tam, kad padėtų jums tai padaryti.

NAMINĖ PROGRAMOS „KAM LAUKTI?“ VERSIJA

Dr. Hamdy ir jo komanda cukriniu diabetu sergantiems žmonėms sudarė medikų prižiūrimą programą „Kam laukti?“1 Šios programos, įgyvendinamos Bostone veikiančiame Džoslino diabeto centre, kuris yra Harvardo medicinos mokyklos filialas, dalyviai yra pasiekę stulbinamų rezultatų. Iš tikrųjų tik klinikinė programa gali padėti diabetikams atsikratyti nereikalingų kilogramų ir ilgam išlaikyti sveiką svorį. Tačiau jeigu savarankiškai vykdysite Džoslino programos „Kam laukti?“ naminę versiją, pavadintą „Perversmas gydant diabetą“, ir kuo tiksliau laikysitės nurodymų, jūs irgi sėkmingai numesite svorio.

Jau gana seniai žinoma, kad pakeitus gyvenseną ir atsikračius 4,5–7 kg, pirmiausia galima išvengti II tipo diabeto. Tačiau dr. Hamdy su savo kolegomis iš Džoslino diabeto centro pademonstravo, jog, numetus tiek pat kilogramų (maždaug 7 proc. kūno svorio), padidėja jautrumas insulinui ir dažniausiai sumažėja II tipo diabeto ir kitų su juo susijusių sveikatos problemų grėsmė. Žmonės, dalyvavę Džoslino centre vykdomoje 12 savaičių programoje „Kam laukti?“, vaistų vartojimą sumažino maždaug 50–60 proc. ar net visiškai jų atsisakė, tačiau ir toliau sėkmingai kontroliavo savo ligą.

Pats laikas jums prisijungti prie šių žmonių, kad pagerintumėte savo sveikatą, sumažintumėte vaistų keliamų šalutinių reiškinių tikimybę ir sutaupytumėte pinigų, nebepirkdami brangių medikamentų. Net jei nesiekiate idealaus svorio ar visiškai atsisakyti vaistų, argi nenorėtumėte gyventi ilgiau ir sveikiau, nenešiodami ant savęs papildomų kilogramų? Džoslino centre gauti rezultatai rodo, kad tai yra įmanoma, o ši knyga pamokys jus, kaip to pasiekti.

Kodėl mūsų programa yra tokia unikali? Jai būdinga dešimt naujovių, kurios užtikrina, kad cukriniu diabetu ar prediabetu sergantys žmonės galėtų sėkmingai numesti svorio ir kontroliuoti savo sveikatą.

1. Ši programa, kaip jokia kita, trunka net 12 savaičių. Ji leidžia pamažu intensyvinti mankštą, veiksmingai keisti blogus įpročius ir pereiti prie kitokios mitybos, t. y. vietoj specialaus maisto ar maistinių kokteilių pradėti vartoti įprastus produktus.

2. Jos tikslas nėra vien sumažinti kalorijų skaičių ar apriboti jūsų suvartojamų riebalų kiekį, kad numestumėte svorio; jums bus skirta konkreti kalorijų norma, neatsižvelgiant į tai, kiek jų suvartojate dabar, be to, turėsite laikytis jums sudaryto mitybos plano – valgyti daugiau baltymų ir rinktis angliavandenius, kurie smarkiai nedidina gliukozės kiekio kraujyje.

3. Sužinosite, kaip vartoti sveikus produktus ir maistinius kokteilius bei papildus, kad išlaikytumėte tam tikras angliavandenių, baltymų ir riebalų proporcijas ir šitaip geriau sureguliuotumėte gliukozės kiekį kraujyje ir kūno svorį.

4. Dalyvaudami mūsų programoje, galėsite valgyti normalų maistą laikydamiesi specialaus valgiaraščio, sudaryto iš plačiai vartojamų produktų (jums nereikės pratintis prie naujų produktų, kurie jums galbūt nepatinka, ar prie keisto ir neįprasto valgiaraščio).

5. Mankštinantis didžiausias dėmesys bus skiriamas jėgos pratimams, stiprinantiems raumenis, o ne kardiotreniruotėms, kaip įprasta metant svorį.

6. Skirtingai, nei reikalauja dauguma treniruočių programų, kas savaitę mankštinsitės maždaug po 300 min., ir tai turės tapti kasdieniu jūsų įpročiu (dažniausiai rekomenduojama per savaitę atlikti 15 min. trunkančius kardiopratimus).

7. Jūsų sveikatą prižiūrintys specialistai šioje knygoje ras nurodymus, kaip tiksliai pakeisti jūsų vartojamus vaistus nuo cukrinio diabeto, kad veiksmingiau mestumėte svorį ir išvengtumėte hipoglikemijos (gliukozės kiekio kraujyje sumažėjimo).

8. Taip pat sužinosite, kodėl mesdami svorį su jus prižiūrinčiais gydytojais turėtumėte aptarti galimus jūsų vartojamų vaistų nuo cukrinio diabeto rūšies ir dozavimo pakeitimus, be to, išsiaiškinsite, kodėl svarbu ir toliau kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje.

9. Sužinosite, kaip pakeisti savo įpročius ir elgesį, privertusius priaugti svorio.

10. Ši programa ne tik išmokys saugiai mesti svorį, bet ir suteiks išsamių žinių, kaip veiksmingai kontroliuoti cukrinį diabetą.

AR ŠI ISTORIJA JUMS PAŽĮSTAMA?

Norime jums papasakoti apie Lindą, sėkmingai baigusią Džoslino programą „Kam laukti?“ Jaunystėje moteris buvo normalaus svorio, tačiau per kitus keturis dešimtmečius kiekvienais metais priaugdavo maždaug po 500 g. Galiausiai ji jau turėjo 20 kg antsvorį ir susirgo II tipo diabetu. Lindos šeimoje irgi buvo sirgusiųjų šia liga, tačiau jos atveju prie II tipo diabeto išsivystymo prisidėjo didelis antsvoris ir gyvenimo būdas.

Suprantama, išgirdusi blogą naujieną, ypač kai jos gydytojas pabrėžė būtinybę numesti svorio tam, kad būtų galima kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, Linda bandė atsikratyti priaugtų kilogramų. Ji žinojo, kaip mesti svorį laikantis dietos; tiesą sakant, ištisą dešimtmetį, kai antsvoris ėmė kelti nepatogumų, moteris pakartotinai laikydavosi dietų ir mankštindavosi, bet ilgalaikės sėkmės nepasiekdavo. Ji nerimavo, kad šį kartą vargu ar bus kitaip. Iš esmės, nors buvo girdėjusi apie šią programą, Linda manė, jog numes kelis kilogramus, o paskui ir vėl juos susigrąžins, kaip jau ne kartą atsitiko anksčiau – tik dabar ji sirgo cukriniu diabetu, kurio niekaip negalėjo įveikti.

KĄ MANOTE?

Ar Lindos istorija kuo nors primena jūsų pačių istoriją? Ar papildomi kilogramai susikaupė pamažu, per daugelį metų? Kiek kartų bandėte mesti svorį laikydamiesi dietų tik tam, kad netrukus jis vėl sugrįžtų – ir dar didesnis? Ar atostogos jums kelia siaubą, nes žinote, kad per jas dar labiau pasitaisysite? Kokį antsvorį jau turėjote tą dieną, kai išgirdote, jog sergate II tipo diabetu?
Išsiaiškinkime, ką jūs manote. Keli iš toliau pateikiamų teiginių nusako tai, ką kartais esate pasakę ar pagalvoję?

• „Sveriu daugiau, negu norėčiau.“
• „Žinau, kad turėčiau numesti šiek tiek svorio.“
• „Gydytojas man liepė numesti šiek tiek svorio.“
• „Laikausi dietos (arba neseniai laikiausi).“
• „Jausčiausi geriau ir fiziškai, ir dvasiškai, jei numesčiau svorio.“
• „Dabar sveriu daugiau negu tada, kai pirmą kartą pradėjau laikytis dietos.“
• „Visiškai nebeturiu vilties sustabdyti svorio augimo – manau, kad to padaryti neįmanoma.“
• „Nebežinau, ką turėčiau valgyti.“
• „Nežinau, kokią dietą dar reikėtų išbandyti.“
• „Esu nusiminęs(-usi) dėl savo didelio svorio.“
• „Nekenčiu savo kūno.“
• „Visą laiką galvoju apie maistą ir valgymą.“
• „Mankštinuosi nepakankamai.“
• „Žinau, kad turėčiau būti fiziškai aktyvesnis(-ė).“
• „Gydytojas man sakė, kad turėčiau daugiau mankštintis.“
• „Aš jau sulaužiau Naujųjų metų pažadą daugiau mankštintis.“
• „Galbūt turėčiau operuotis, kad sumažinčiau savo svorį.“
• „Gydytojas vis didina vaistų nuo cukrinio diabeto dozę.“
• „Vartoju daugiau insulino negu anksčiau, bet gliukozės kiekis kraujyje vis tiek nemažėja.“

Jei bent vienas iš šių teiginių jums tinka, programa „Perversmas gydant diabetą“ yra priemonė savo svajonei pasiekti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)