Atsakymų į klausimą, kodėl su metais didėja užlipus ant svarstyklių rodomas skaičius, gali būti kuo įvairiausių, sako Bostono medicinos centro Mitybos ir svorio reguliavimo skyriaus vadovė, Bostono universiteto medicinos mokyklos profesorė ir nutukimo priežastis tiriančios organizacijos „The Obesity Society“ viceprezidentė Caroline Apovian.

Hormoniniai pokyčiai, sėslesnis gyvenimo būdas ir dažnesnis stresas bei miego stygius, atsirandantys padaugėjus atsakomybės, yra tik keletas iš galimų su metais augančio svorio priežasčių, rašoma svetainėje womansday.com.

„Visgi pagrindinė vidutinio amžiaus sulaukusių žmonių svorio augimo priežastis yra neišvengiamas raumenų silpimas ir nykimas, – sako C. Apovian. – Grynųjų raumenų kiekis yra pagrindinis rodiklis, leidžiantis spręsti apie organizme vykstančią medžiagų apykaitą. Kitaip sakant, kuo raumeningesnis žmogaus kūnas, tuo daugiau kalorijų jis sudegina.

Sulaukus maždaug 30 metų, raumenų masė po truputį ima mažėti. Šis procesas vadinamas sarkopenija. Iki 40 metų raumenų mažėjimo tendencija tik ryškėja. Jei nieko nesiimama, siekiant išlaikyti ir didinti raumenų masę, ilgainiui organizmui pradeda reikėti vis mažiau kalorijų, medžiagų apykaita sulėtėja, o sunykusių raumenų vietą užima riebalai.“

Tad ką gi daryti siekiant užkirsti kelią sarkopenijai? C. Apovian siūlo pasinaudoti trimis toliau pateiktais patarimais.

1. Bent du kartus per savaitę treniruokitės su svarmenimis, palaipsniui didindami treniruočių sudėtingumą ir intensyvumą.

2. Pasirūpinkite, kad kasdieniame racione būtų pakankamai baltymų; gerkite tirštuosius baltyminius kokteilius – vadinamuosius glotnučius.

3. Pakankamai išsimiegokite. Miegas ne tik stiprina sveikatą, bet ir suteikia organizmui būtiną poilsį, per kurį pavyksta atgauti jėgas ir sustiprinti raumenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)