Bėgiojimas gryname ore – puikus įprotis, tačiau prisipažinkite, ar tikrai liekate jam ištikimi ištisus metus? Vieną dieną oras per šaltas, kitą – pernelyg šlapia ir slidu, trečią galbūt išbėgsite ir nuspręsite, kad jokio malonumo sportuoti apsuptam daugiabučių. Jei jums tokie pasiteisinimai nebūdingi – nuostabu, bėgiokite ir toliau. Tačiau jei esate vienas iš daugybės žmonių, kuriems bėgioti vis sutrukdo netinkamos aplinkybės, rinkitės treniruotę ant bėgimo takelio: tuomet išsisukinėjimui vietos tiesiog neliks.

„Nors mokslininkai seniai patvirtino, kad sveikatai naudingiausia treniruotis gryname ore, tačiau atėjus žiemai oro sąlygos dažnai priverčia bėgimą perkelti į sporto salę. Žinoma, didžiausias tokio pasirinkimo trūkumas, kad prarandate galimybę pakvėpuoti grynu oru, tačiau bėgimo takeliai turi daugybę kitų privalumų“, - sako sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „Goodlife“ treneris Vytautas Balkūnas.

Vienas iš jų, itin aktualus žiemą – išvengsite peršalimo ligų. „Tinkamai apsirengus lauke galima bėgioti ir žiemą, bet į tokią aprangą jau reikia ir atitinkamai investuoti. Kokybišką aprangą sau gali leisti ne visi, todėl kartais atsitinka taip, kad užuot bėgiojimu pagerinę savo sveikatą žmonės peršala ir apskritai nebenori bėgioti“, - pastebi treneris. Tuo tarpu sportuojant ant bėgimo takelio jums pakaks lengvos patogios aprangos ir galėsite nesukti galvos, kiek sluoksnių turėtumėte prisirengti.

Kitas dažnai minimas bėgiojimo lauke privalumas – besikeičianti, nemonotoniška aplinka – virsta trūkumu, kai galvojame apie kelio dangą.

„Bėgdami miško takeliais susiduriate su minkšta kelio danga, parkuose danga dažniausiai būna kieta, padengta asfaltu. Tokie pasikeitimai dažnam žmogui gali atsispindėti skausmu blauzdose ir keliuose, o bėgant ant bėgimo takelio danga visada yra vienoda, todėl paprasčiau pasirinkti avalynę, kuri padėtų sumažinti skausmus ar visai jų išvengti“, - aiškina V. Balkūnas.

Jei nesate patyręs bėgikas, privalote bėgiodami sekti savo pulsą. Tai daryti galite su pulsometru, tačiau jis kainuoja gana nepigiai. Tuo tarpu ant bėgimo takelio sekti pulsą visiškai paprasta. „Profesionalūs bėgikai per daugiametę bėgimo patirtį išsiugdo pojūtį, kokiu tempu bėgti, žino, kaip organizmas reaguoja į atitinkamą bėgimo greitį. Tuo tarpu mažiau patyrę žmonės bėgdami dažnai nejaučia ritmo, pradeda bėgti per greitai ir gali persitempti – bėgant ant takelio greitį galima reguliuoti pagal savo užsibrėžtą tikslą“, - sako treneris.

Tad jei apsisprendėte, kad nebeatidėliosite bėgiojimo vasarai ir pradėsite jau dabar – atėję į sporto salę pirmiausia išsiaiškinkite visas bėgimo takelio funkcijas. Galite pasirinkti sau tinkamą greitį, bėgti į įkalnę ar lygumoje, pasirinkti intervalinį bėgimą, kai greitesnis tempas kaitaliojamas su lėtesniu. „Universalaus patarimo, kaip ir kiek bėgti, nėra – jei žmogus turi sveikatos problemų ar yra mažai treniravęsis, blogais patarimais jam galima ne padėti, bet pakenkti. Tačiau pasakykite sporto salėje esančiam treneriui,ko jūs siekiate, ir jis tikrai jums padės pasirinkti“, - užtikrina treneris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)