A. Swan manymu, visi, siekdami tam tikrų tikslų susiduria su įvairiomis kliūtimis, tad ne išimtis ir jis. „Kažkada negalėjau įsivaizduoti, kad galėsiu keltis ankstų rytą ir eiti sportuoti. Būčiau pavadinęs tą žmogų pamišėliu. Dabar kiekvieną dieną keliuosi prieš šešias ir jau 7 valandą ryto minu dviratį, apšildamas prieš treniruotę.

Man sportas ir sveika, subalansuota mityba yra gyvenimo būdas, kaip dantų valymas, sekmadienio vakarienė su tėvais ar penktadienio vakaras kine su draugais. Neįsivaizduoju savęs be sporto. Taip atsitiko todėl, kad radau tai kas man patinka. Žmonės dažniausiai sieja sportą su sporto sale, tai labai klaidingas mąstymas. Šiais laikais yra labai daug įvairių sporto šakų bei užsiėmimų. Kiekvienas turime atrasti tai, kas patinka mums. Tuomet tikslų siekimas bus paprastesnis, nes eisime tai daryti pakylėti ir su didžiausiu malonumu.

Kita vertus, visuomet yra sunku prisiversti tai padaryti pirmą kartą. Čia žaidžia jūsų vidiniai norai ir tikslai. Niekas kitas už jus svorio nenumes, raumenų neužaugins ir nugaros „nesutvarkys“. Viską turite daryti jūs ir dažniausiai tai pasiekiama sunkiu darbu. Niekam nekyla klausimų, jog norint pasiekti karjeros aukštumas reikia sunkiai dirbti? Čia lygiai tas pats“, – sako treneris.

Ruoštis vasarai A. Swan pataria jau nuo rugsėjo, tokiu atveju niekuomet nebus per vėlu.

„Nesuprantu žmonių, kurie tikisi per kelis mėnesius pakeisti savo kūną taip, lyg būtų nužengę nuo žurnalo viršelio, nors savo „stambius kaulus“ augino pastaruosius 10 mėnesių. Blogiausia, kad ir koks žmogus būtų patyręs svorio metime, visuomet pritrūksta laiko iki vasaros ar kito gyvenimo įvykio, kuomet norime atrodyti gerai. Todėl didžiausias patarimas būtų pradėti kuo anksčiau. Jeigu jau pavėlavote, tai pradėkite, kad ir šiandien, nes niekada nevėlu. Svarbu pradėti ir jei ne šiai vasarai, tai kitai vasarai būsite idealūs!“, – teigia treneris.

„Motyvuoti atletai“

A. Swan laikosi vienos taisyklės – pastovumo: „Jeigu norite pasiekti tikslą, turite planuoti mitybą ir treniruotes ne „aplink“ kitus gyvenimo įvykius, bet atvirkščiai. Turėkite tikslų mitybos planą, tikslius laikus kada valgysite bei paruoštą maistą, kad nereiktų stresuoti ir galvoti, ką suvalgyti. Nusistatykite treniruočių dienas, pačią treniruočių sistemą bei konkretų tikslą, tuomet visą savo likusį laiką planuokite „aplink“ treniruotes ir valgymus.“

Pasak trenerio, treniruotėje niekuomet nevalia pamiršti savo pirminio tikslo. A. Swan ragina į treniruotę susikoncentruoti visu 100 procentų ir neeikvoti energijos bereikalingiems užsiėmimams. Blogiausia yra tuomet, kai pradėję sportuoti žmonės lyg ir apšyla, ima sportuoti, o vėliau, spoksodami į telefono ekraną, užsimiršta ir nejučia ilsisi 5 ar net 10 minučių. Tuomet kūnas spėja atvėsti bei praranda „darbinę temperatūrą“.

„Nesinaudokite telefonu, nekalbėkite su draugais ir nesiilsėkite bežiūrėdami į televizorių. Jeigu atėjote sportuoti ir turite konkretų tikslą, tai į jį ir koncentruokitės. Viskas aplinkui neegzistuoja, tą valandą esate tik su savimi ir savo tikslu. Tokiu būdų treniruotė bus efektyvesnė, greitesnė ir rezultatai nudžiugins kur kas greičiau, nes įdėtas darbas bus pilnavertis“, – teigia treneris.

„Motyvuoti atletai“

Dažnai žmonės daro ir daugiau esminių klaidų. A. Swan išskiria dvi: sveikos mitybos taisyklių nepaisymas ir konkrečios sporto programos ar krypties neturėjimas.

„Atėjus sportuoti, ypatingai naujokui, reikia apsibrėžti vieną tikslą: metu svorį, auginu raumeninę masę, didinu ištvermę, gerinu savijautą, gydau raumenų disbalansą ar panašiai. Kuomet turime tikslą, tada turėtume susidaryti konkretų sporto rėžimą, programą ir visą treniruočių planą bei jo laikytis bent 3-6 mėnesius.

Kelyje atsiras patarėjų, kurie sakys daryk vienaip ar daryk kitaip, bet jūs turite laikytis savo plano. Padrikas mėtymasis jus tik atitolins nuo rezultato. Taip pat ir mityboje – jeigu valgysite atsižvelgdami į savo tikslą ir nenuklysite nuo plano, rezultatai ateis garantuotai.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)