Sportinės avalynės žinovas Deividas Maconka olimpines žaidynes vadina ne tik tobula platforma inovacijoms demonstruoti, bet ir galimybe atsekti, kokių gamintojų bateliai – svarbiausi pergalių istorijoje.

„Ankstesnėms olimpinėms žaidynėms gal ir nebuvo būdingos multimilijoninės rinkodaros kampanijos, tačiau visais laikais olimpiados buvo vieta, kur pasirodo ne tik stipriausi sportininkai, bet ir geriausius produktus demonstruoja sportinės aprangos bei inventoriaus gamintojai”, – sakė svarbiausių visų laikų batų apžvalgą DELFI pristatęs parduotuvių tinklo „Sportland” atstovas D. Maconka.

Taigi, Jūsų dėmesiui šiek tiek įdomiosios istorijos.

Akibrokštas Adolfui Hitleriui

KAS: Jesse Owensas

KUR: Berlynas, 1936

Jis atvyko. Jis pamatė. Jis užkariavo. Jesse Owensas padarė tai, ko niekam anksčiau nebuvo pavykę padaryti – laimėjo ne vieną, ne du, ne tris, bet keturis aukso medalius. Nė vienas lengvosios atletikos sportininkas nebuvo to padaręs. Owensas to pasiekė, kai pasaulis buvo bepradedąs griūti ir desperatiškai laukė žmogaus, galinčio pažaboti A. Hitlerį.

Owensas pakartojo 100 m bėgimo rekordą (10,3s) ir pagerino 200 metrų (20,7s) bei šuolio į tolį iš vietos (8,06m) pasaulio rekordus. Be to, padėjo pasiekti rekordą ir komandinėse 400 metrų bėgimo varžybose.

Pagamino pats Adis

Adi Dassleris įkalbėjo Jesse Owensą avėti Dassler batelius, kuriuos savo rankomis padarė pats Adis, vėliau įkūręs Adidas. Owensas buvo pirmasis afroamerikietis, sulaukęs tokio pripažinimo. Neapykanta persismelkusiu laikotarpiu rizikuoti vokiška produkciją dalintis su amerikiečiui, juo labiau juodaodžiu, buvo ypač drąsus žingsnis.

Owensas su Dasslerio bateliais padarė daugiau, nei iškovojo 4 aukso medalius. Jis garbingai bei drąsiai įveikė vokiečius jų pačių žaidynėse, su jų pačių bateliais. Greičiausias žmogus pasaulyje, garsiausias vardas sporto pasaulyje ir Olimpinis čempionas Jesse Owensas suteikė galimybę Amerikai didžiuoti savimi.

Auksinis smūgis

KAS: Steffi Graf

KUR: Seulas, 1988

1988 Seulo Olimpinių žaidynių finale Steffi Graf susitiko su argentiniete Gabriela Sabatini, kurią buvo nugalėjusi US Open finale. Taigi, ji triumfavo dar sykį.

Kelyje link aukso, S. Graf avėjo adidas Grand Slam batelius. Pristatyti 1984 metais, jie iki pat 1988 metų buvo laikomi pažangiausiais teniso bateliais rinkoje. Batelio pado konstrukcijoje buvo specialios angos, su išimamais įdėklais, leidusiais sportininkui pasirinkti norimą amortizacijos lygį.

Ši technologija taikyta ir bėgimo bei treniruočių bateliams, tačiau didžiausio dėmesio sulaukė po neprilygstamo S. Graf pasirodymo.

Minimos Svajonių rinktinės varžybos su Lietuva

KAS: Michaelas Jordanas

KADA: Barselona, 1992

7 ir 8 praėjusios amžiaus dešimtmečiais JAV vyrų krepšinio rinktinė dalijosi aukso medaliais su Sovietų Sąjungos bei Jugoslavijos rinktinėmis. Tačiau taisyklių pakeitimas 1989 metais visiems laikams pakeitė situaciją.

NBA žaidėjams buvo leista varžytis olimpinėse žaidynėse. Kitų šalių profesionalai dalyvauti galėjo ir anksčiau, tačiau NBA buvo taikoma išimtis, norint išlaikyti turnyro komandų pajėgumą panašiasniame lygyje.

Tai svarus argumentas, žinant kaip lengvai pergales skynė Svajonių Rinktinė (Dream Team). Ši komanda visų vadinta geriausia komanda istorijoje. Visus varžovus Barselonoje ji įveikė vidutiniu 43, 8 taško skirtumu, o stipriausiai pasipriešinusi Lietuva pralaimėjo 32 taškais. Komandoje žaidė tikros NBA legendos, tarp kurių Michaelas Jordanas.

M. Jordanui sukūrė Air Jordan 7 batelius

M. Jordanui olimpinės žaidynės nebuvo naujiena, 1984 metų olimpiadoje, tuomet dar būdamas UNC studentu jis taip pat iškovojo auksą. Tuome šio krepšininko statistika netgi buvo geresnė. Barselonoje, gailesčio triuškinant varžovus, jo pastangų tiesiog neprireikė.

M.Jordanas avėjo specialiai olimpinėms žaidynėms kurtus Air Jordan 7 batelius, dailintus vėliavos spalvomis – raudona, balta bei mėlyna, kartu su „sunkiai paaiškinamomis sidabro detalėms, komandoje, suburtoje tik auksui”.

Išskirtiniausias batelio elementas buvo numeris ant kulno. Vietoje įprasto #23 buvo panaudotas olimpinės aprangos numeris #9. FIBA taisyklės draudė vilkėti numerius, nepatenkančius į 4-15 skalę. M. Jordanas vidurinėje mokykloje turėjo numerį #45, tad sudėjęs jo skaitmenis gavo 9.

Olimpiniai Air Jordan 7 vis dar yra labai populiarūs, triskart išleisti iš naujo, po Barselonos 1992 metų olimpiados. Patobulinta šių batelių versija pasirodė ir šią vasarą.

Užsegimas stabilizavo pėdą

KAS: Charlesas Barkley

KADA: Barselona, 1992

Charlesas Barkley buvo rezultatyviausias Dream Team žaidėjas atrankoje į Barselonos olimpines žaidynes. Jis rinko po 16,3 taško bei atkovojo po 6,7 kamuolio per rungtynes, visą tai vainikuodamas 71 proc. pataikymu.

Barkley dėvėjo raudona, balta bei mėlyna spalvomis puoštus Nike Air Force 180 su auksinėmis detalėmis. Griozdiškas 9 dešimtmečio krepšinio batelis puikiai derėjo su Barkley žaidimo stiliumi. Vidurinėje pėdos dalyje esanti užsegimas stabilizavo pėdą, o matoma 180 Air oro pagalvė suteikė reikiamą amortizaciją.

Tai buvo bateliai, kuriuos Charlesas avėjo viso 1992 metų NBA sezono metu – tiek aukštu, tiek žemu profiliu. Iitin aukšto profilio bateliai buvo su Pump technologija. Komandos pergalė turėjo didelės įtakos Nike dizaino populiarumui ateityje.

Išsiskyrė arogantiška forma ir detalėmis

KAS: Scottie Pippenas

KADA: Atlanta, 1996

1996 metų JAV olimpinė krepšinio rinktinė sekė 1992 metų komanda – triuškindama varžovus ji iškovojo 8 pergales iš eilės bei pelnė Amerikai auksą. Komandoje žaidė tokios žvaigždės kaip Shaquille O‘Nealas, Scottie Pippenas, Charlesas Barkley, Reggie Milleris, Davidas Robinsonas, Penny Hardaway, Johnas Stocktonas, Karlas Malone.

1996 olimpiada S. Pippenui buvo istorinė, nes jis tapo pirmuoju žaidėju, laimėjusiu NBA čempionų žiedus ir olimpinį auksą tais pačiais metais. Jis avėjo ir labiausiai išskirtinčius metų batelius – Nike Air More Uptempo. Vos juos pamatęs S. Pippenas prisipažino pamanęs, kad bateliai mažumėlę arogantiški.

Olimpinė jų versija išsiskyrė ir gigantišku AIR logotipu bei baltos -mėlynos kontrastu. Batelius žymėjo olimpinis Pippeno JAV rinktinės numeris #8.

Žmogus su auksiniais batais

KAS: Michaelas Johnsonas

KADA: Atlanta, 1996

1996 metais Atlantoje Michaelas Johnsonas įsirašė į istorijos vadovėlius: iškovojo du aukso medalius, pasiekė pasaulio rekordą 200 metrų bėgimo rungtyje (19,32s) bei olimpinį 400 metrų rekordą (43,49s). Visą tai jis padarė avėdamas įsimintinus auksinius Nike batelius, kurie jam pelnė žmogaus auksiniais batais pravardę.
Įdomu tai, jog iš pradžių batelis neturėjo būti auksinis. M. Johnsonas norėjo metalinio atspalvio batelių, atrodančių kaip veidrodis. Tačiau greitai bėgant stadione jie atrodydavo kaip sidabriniai.

„Tuomet aš nusprendžiau, kad bateliai turi būti auksiniai. Tai nebuvo pirminis sumanymas. Tai gimė paskutinėmis akimirkomis, po pusantrų metų trukusio kūrybos proceso,” – pasakojo pats sportininkas.
1996 metais visas pasaulis kalbėjo ne tik apie M. Johnsono medalius, bet ir apie jo batus.

Pirmieji moteriški vardiniai bateliai ir neįtikėtina sėkmė

KAS: Sheryl Swoopes

KADA: Atlanta, 1996

Pirmoji moteris, turėjusi savo vardinius krepšinio batelius buvo WNBA žvaigždė Sheryl Swoopes. Atrankoje į olimpiadą ji avėjo Air Swoopes 1, su kuriais pateko net ant Sports Illustrated Olympic Preview leidinio viršelio.

Perversmą sukėlę bateliai buvo tokie sėkmingi, kad sulaukė net 7 leidimų. Air Swoopes 2 sportininkei padėjo iškovoti medalius, kurių net 20 metų JAV rinktinė niekam neatiduoda.

Beveik A. Sabonio aukščio šuolis

KAS: Vince Carteris

KADA: Sidnėjus, 2000

Dėjimas, apie kurį išgirdo visas pasaulis. Taip vadinamas 2000-ųjų olimpiadoje Vince Carterio atliktas „visus egzistuojančius gravitacijos dėsnius paneigiantis“ šuolis ir metimas į krepšį iš viršaus, užbaigęs vos prasidėjusią 218 cm ūgio prancūzo Frederico Weiso karjerą.

Šis dėjimas simbolizavo visą JAV rinktinės kelią link aukso, trečiose olimpinėse žaidynėse iš eilės nepralaimint nė karto.

Taigi, ką V. Carteris avėjo skrisdamas per beveik A. Sabonį? Batus su spyruoklėmis? Ne, tai buvo Nike Shox BB4. Vince Carterio batelius puošė JAV vėliavos spalvos, o skrydis padėjo įtvirtinti Shox technologiją bateliuose.

Ką avėjo greičiausias pasaulio žmogus

KAS: Usainas Boltas

KADA: Pekinas, 2008

Greičiausiu žmogumi pasaulyje vadintas Usainas Boltas 2007 metais į Pekiną vyko nugalėti. Ir nenuvylė. Kaip tikras šoumenas, U. Boltas netgi sulėtino tempą prieš finišą, pasiekdamas pasaulio rekordą 100 metrų bėgimo rungtyje ir plačiai šypsojosi kirtęs finišo liniją. Kaip pats pasakojo žurnalistams, jam „tiesiog patinka smagiai leisti laiką, šokio žingsneliu tolstant nuo varžovų.“

Jis tikrai pasilinksmino, pasiekdamas pasaulio rekordus 100m, 200m, 4x100m rungtyse.

Vėliau jis tapo pirmuoju bėgiku po elektroninės skaičiavimo sistemos įvedimo, turinčiu tiek 100m, tiek 200m bėgimo aukso medalius tuo pačiu metu. Buvo akivaizdu, jog Boltas tiesiog varžosi su pačiu savimi ir niekas negali su juo lygiuotis.

Bolto batelių pasirinkimu tapo Puma Complete Theseus II, puošti auksinėmis detalėmis. Sportininko pergalės netruko jų paversti geidžiamais tarp kitų bėgikų. Taip po ilgos pertraukos Puma galėjo džiaugtis pasaulinio garso atletu, kuris “ant savo pečių nešė visą prekinį ženklą”.

Atpirkimas

KAS: Kobe Bryantas

KADA: Pekinas, 2008

Po dviejų Dream Team dominavimo ir dar vieno aukso Sidnėjuję 2000 metais atrodė, kad JAV niekada nebepralaimės. Tačiau viskas apsivertė aukštyn kojomis. Vienas po kito sekė pralaimėjimai Puerto Riko, Lietuvai bei Argentinai turnyro pusfinalyje. Galiausiai rinktinė iškovojo bronzą, tačiau vargu ar kas nors ja džiaugėsi.

2004 metų rinktinėje žaidėjo tokios žvaigždės kaip LeBronas Jamesas, Dwyane Wade ar Allenas Iversonas, tačiau rinktinė patyrė fiasko. Jerry Colangelo buvo paskelbtas naujuoju JAV krepšinio rinktinės direktoriumi ir ėmėsi permainų. Jis reikalavo iš žaidėjų 3 metų pasižadėjimo kasmet atvykti į Las Vegasą ir varžytis dėl patekimo į galutinį komandos sąrašą žaisti 2008 metų olimpiadoje. Colangelo pajėgė prikviesti didžiausias žvaigždes, kurios anksčiau atsisakydavo. Tarp jų ir Kobe Bryantą.

K. Bryantas niekada nebuvo vilkėjęs JAV rinktinės marškinėlių ir jo sutikimas simbolizavo „atpirkimą“ šiai komendai. Šis sportininkas taip pat suvaidino svarbų vaidmenį Nike, pristatydamas naująją Hyperdunk batelių liniją.

Peršoko važiuojantį automobilį

Nike tuomet puikiai išnaudojo Pekino olimpiadą kaip inovacijų pristatymo platformą – pristatė Flywire gijas bei Lunar amortizaciją. Pirmieji Hyperdunk bateliai, turėjęs šias abi technologijas, niekada nebuvo vardiniai, tačiau sieti su Kobe Bryantu. Avėdamas jais vienoje iš reklamų jis peršoko važiuojantį Aston Martin automobilį.

Kobe nebuvo vienintelis, avėjęs Hyperdunk batelius. Vardinius batelius turintys žaidėjai, tokie kaip LeBronas ar Wade‘as irgi apsiavė „hyperdunkus”. Visa rinktinė, išskyrus Adidas atletą Dwightą Howardą avėjo būtent šiuos batelius.

Pergalė nebuvo tokia lengva, kaip buvo įpratę JAV rinktinės fanai, tačiau finale 11 taškų skirtumu buvo įveikta Ispanija, ir auksas grįžo į Ameriką. Nuo tada ši komanda vadinama Atpirkimo komanda (Redeem Team).

Neoninė apgultis

KAS: Michaelas Phelpsas

KADA: Londonas, 2012

Jei reikėtų išskirti vienintelį su sportine avalyne susijusį dalyką iš 2012 olimpinių žaidynių, tai būtų neoninė spalva. Ją buvo galima matyti lengvosios atletikos stadionuose, olimpiniame kaimelyje ir, žinoma, sportininkams lipant ant nugalėtojų pakylos. Rinkodaros ekspertai tai vadino „Neonine apgultimi“.

Volt spalva tapo ne tik Nike komandos sinonimu, tai buvo ir naujosios Flyknit technologijos skiriamasis bruožas. Rinką sudrebinusi technologija buvo pristatyta olimpinių žaidynių metu.

Pirmuosius Nike Flyknit batelius – Flyknit Racer ir Flyknit Trainer avėjo visi JAV rinktinės Nike atletai, tarp jų ir olimpinio aukso laimėtojai Serena Williams, Ryanas Lochte ir Michaelas Phelpsas.
Rio olimpiadoje su naująja Unlimited kolekcija Nike pamėgino pakartoti 2012 metų sėkmę.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)