Jis, be abejo, jokia naujiena, tačiau daugeliui vis dar atrodo, kad šis didelis kamuolys skirtas nugaros problemoms spręsti. „Ne tik!” - sako Kristina Kubiliūtė, „Goodlife” sporto klubo asmeninė trenerė-kineziterapeutė ir kviečia į pažintį su gimnastikos kamuoliu.

Pratimai su gimnastikos kamuoliu lavina koordinaciją, didina sąnarių paslankumą, normalizuoja raumenų tonusą, jo pagalba galima taip pat treniruoti lankstumą, jėgą.

Šis didelis minkštas gimnastikos kamuolys išties unikalus bei universalus ir jį mėgsta ne tik kineziterapeutai, bet ir sporto salėse dirbantys treneriai. Kokiems tikslams jį naudoja vieni ir kiti? - teiraujamės Kristinos. Pasirodo, sporto salių treneriai kamuolį dažniausiai renkasi kaip nestabilumo platformą įvairių pratimų pasunkinimui, judesių progresijoms, taip pat jėgos ir ištvermės treniruotėms. O kineziterapeutams aktualesnės kamuolio suteikiamos galimybės lavinti lankstumą, koordinaciją, kamuolį jie dažniau naudoja laikysenos korekcijoms, tempimo pratimams ir kalsikinių pratimų palengvinimui.

Pasirodo, kamuolys gali ir palengvinti, ir pasunkinti pratimus. Kristina teigia, kad dėl šio „gebėjimo” bei dėl saugumo kamuolys yra labai universalus ir tikrai populiarus. Ji pateikia pavyzdžius: „pritūpimas su kamuoliu, atremtu į sieną bus lengvesnis nei klasikinis, o štai dubens kėlimas su ant kamuolio užkeltomis kojomis jau pareikalaus daugiau pastangų nei tada, kai kojos pastatytos ant žemės.”

Tad kodėl namuose gimnastikos kamuolį dažniausiai turi tik žmonės, susidūrę su nugaros problemomis? Kristina neneigia, kad tai puikus įrankis, nepamainoma priemonė tam tikroms su nugaros skausmais susijusioms problemoms spęsti.

„Kamuolys - nestabilus, tad treniruojantis su juo, dirba gilieji raumenys. Taip šie maži raumenukai, apraizgę visą stuburą, tvirtėja ir lyg šarvai apsaugo pagrindinę mūsų kūno ašį. Sutvirtėjus raumenims pagerėja laikysena, sumažėja skausmas.” - kamuolio naudą nugarai komentuoja kineziterapeutė. Ir dar priduria, kad kamuolys, lyginant su kitomis nestabilumo platformomis, yra tikrai saugus, nes dirbant su juo dalis kūno dažniausiai yra atremta į grindis.

Gimnastikos kamuolys gali būti vienu iš gelbėtojų skausmo ir nuovargio nukamuotai nugarai. Tik Kristina primygtinai siūlo išsiaiškinti tų skausmų priežastis ir žinoti savo diagnozę, o jau tada kineziterapeutas gali parinkti specialias antalgines padėtis ant kamuolio, kurios paūmėjus skausmui padeda atpalaiduoti įsitempusią vietą.

Tačiau trenerė pabrėžia, kad tokį gimnastikos kamuolį tikrai verta turėti ne vien nugaros skausmų kamuojamiems žmonėms. Jis tikrai universalus ir gali padėti stiprinti ne tik nugaros, bet ir pilvo raumenis, sėdmenis, šlaunis. „Tik nepasiduokite raginimams iškeisti klasikinę kėdę, ant kurios praleidžiate visas (arba 8) darbo valandas, į kamuolį,” - įspėja Kristina.

„Jau įrodyta, kad dubuo, ilgą laiką būdamas nestabilioje padėtyje, vargsta, o nugara neturi atramos. Pasekmės - dar labiau paūmėję nugaros skausmai bei pagilėjusios problemos.” Kineziteraputė teigia, kad sėdint juosmeninis stuburo linkis turi būti atremtas. O jei visgi norite paįvairinti sėdėjimą, ant kamuolio pakaitomis su kėde praleiskite tik apie 2-3 valandas.

O dabar imkime kamuolius ir pasimankštinkime:

1. Užpakalinės šlaunies dalies ir sėdmenų stiprinimas.

Atsigulkite ant nugaros, o tiesias kojas padėkite ant kamuolio. Rankas priglauskite palei šonus ant grindų. Gulėdami tokioje padėtyje kelkite dubenį aukštyn, nuleiskite ir vėl kelkite.

2. Nugaros raumenų stiprinimas.

Priekine dubens dalimi atsiremkite į kamuolį, kojų pirštais tvirtai remkitės į grindis. Viršutiniu korpusu lenkitės žemyn, kilkite ir vėl lenkitės. Nugarą laikykite tiesią, pilvo raumenys - įtempti.

3. Juosmeninio korseto stiprinimas.

Tai primena klasikinę šiek tiek palengvintą „lentos” poziciją. Alkūnėmis atsiremkite į kamuolį, pečiai nesukritę, nugara tiesi, tvirtos tiesios kojos, pėdų pirštai tvirtai remiasi į grindis.

4. Pilvo raumenų stiprinimas.

Atsigulkite nugara ant kamuolio, dubuo taip pat turėtų remtis į jį. Kojas atremkite į grindis. Pilvo raumenų pagalba bandykite šiek tiek pasikelti, susilenkti, lyg darydami klasikinį atsilenkimą.

5. Krūtinės raumenų tempimas ir atpalaidavimas.

Pilnomis pėdomis tvirtai remkitės į grindis. Pilnai paguldykite nugarą ant kamuolio, jauskite jį nuo uodegikaulio iki pat kaklo. Pečius ir rankas laisvai nuleiskite palei kamuolį. Leiskite kūnui „tįsti” abiem kryptimis. Taip atpalaiduojami krūtinės raumenys.