Tai dėl šios priežasties man sporto klubo atstovai ir trenerė Audronė pasiūlė prieš pradedant aktyviau sportuoti išsitirti sveikatą. Tyrimų rezultatai nustebino - viskas baigėsi lažybomis.

Primename, kad sostinės gyventojas Eimantas Mikšys pasiryžo neeiliniam eksperimentui - per labai trumpą laiką pasiruošti bėgimui pusmaratonyje. Sportuoti su trenere jis pradėjo lapkričio mėnesį, o savo jėgas išbandys vasario mėnesį Barselonoje vyksiančiame pusmaratonyje. Visais savo išgyvenimais ir patirtimis jis dalijasi su DELFI skaitytojais. Pirmąjį E. Mikšio straipsnį apie jo neįtikėtiną pasiryžimą ir planus skaitykite čia.

Apie save sužinojau daugiau

Pasiraukiau dėl tų tyrimų, bet sutikau - na, juk noriu ir aš, kad viskas būtų gerai. O tų tyrimų ne tiek ir daug. Iš pradžių, atlikau bendrąjį kraujo tyrimą, kuris tepasakė, jog viskas iš esmės su manimi yra gerai ir jaudintis labai neturėčiau. Tiesa, trenerė pastebėjo, jog galiu turėti problemų su skydliauke, todėl paprašė atlikti tyrimus ir nustatyti, ar tai tiesa.

Pirmasis skydliaukės bendrasis tyrimas (labiau su medicina susijusių žmonių kalba tariant - TTH) parodo, jog rezultatai šiek tiek virš normos ribų, todėl nusprendžiame, kad pasidarysiu dar kelis išsamesnius tyrimus. Laimei, sulaukiu žinių, jog rimtos problemos nėra ir galiu dėl to pernelyg galvos nesukti.

Eimanto pasiruošimas pusmaratoniui

Be abejo, prieš pradedant rimčiau sportuoti, rekomenduojama pasikonsultuoti su savo kardiologu ir atlikti bent jau ramybės elektrokardiogramą, kad būtų galima būti ramiems dėl savo širdies būklės, kai jai teks atlaikyti daug daugiau krūvio nei jį yra įpratusi. Laimei ir čia mano tyrimų rezultatai nuotaikos nesugadina.

Pirmieji bendri tyrimai prieš iššūkio pradžią atlikti ir juos galima apibendrinti taip: „Tu tik bėk, Eimantai, bėk ir nesustok“.

Dienoraštis

Pirmoji mano savaitė buvo įtempta, nes teko ne tik lankyti treniruotes vakarais, bėgioti, bet tuo pačiu keletai dienų buvau išvykęs į Londoną. Nors Jungtinėje Karalystėje ir nemažai sveiką gyvenseną propaguojančių žmonių, nėra taip lengva save priversti elgtis geriau nei anksčiau. Ypač, kai biure dažniausiai valgomas maistas - picos ir mėsainiai. Užsimerki ir apsimeti, kad nieko aplink nėra.

Šiek tiek apima depresija. Atlikdamas pratimus jaučiuosi nieko nesugebantis ir suprantu, kad visgi reikėjo savimi pradėti rūpintis anksčiau. Kaip sako trenerė, pirmąją savaitę buvau nulinėje klasėje. Nepažinojau nei sporto klubo, nei treniruoklių, nei pratimų, o ir ištvermės nebuvo rasta. Beje, atlikome ir ištvermės patikrą. Rezultatas - kiek daugiau nei 34. Atsižvelgiant į mano amžių, tai labai prastas rezultatas. Siekiamybė būtų pasiekti bent jau 50. Bet kai per visą gyvenimą pasiekei tik tiek, nujaučiu, bus nelengva pagerinti šį rezultatą.

Nors dar nesilaikiau visų nurodymų, bet vien pakoreguoti valgymo įpročiai ir vos ne vos nubėgami keli kilometrai per dieną pradėjo duoti pirmųjų rezultatų. Per pusantros savaitės atsikračiau kiek daugiau nei 2 kilogramų. Nėra blogai.

Lažybos

Eimanto pasiruošimas pusmaratoniui

Kadangi ištvermės koeficientas prastas, o mano rezultatai tikrai nedžiugino, trenerė pasiūlė lažybas. Sako, Eimantai, lažinamės, kad tu nenubėgsi to savo pusmaratonio. Supykau ir patikinau, jog nubėgsiu. Trenerė pasiūlė lažintis iš gero šampano dėžės. Kam man tas šampanas, aš žmogus paprastas, o ir alkoholio nevartoju, kol ruošiuosi iššūkiui. Spėju, jam pasibaigus, niekas nesikeis, tad pasiūlau geriau lažintis iš 150 eurų - už laimėtus pinigus nusipirksiu ką nors gražaus. Rankos sukirstos. Mano motyvacija tik padidėja.