Atsakydamas į jos klausimą, sportinių batelių specialistas Devidas Maconka nevengė ir 30 kartų pigesnių dėvėtų batelių temos.

„Vienų batų visiems gyvenimo atvejams nebūna, tačiau ateina žmonių, kurie negali sau leisti daugiau ir šį klausimą užduoda. Jei biudžetas – ribotas, patarčiau rinktis bėgimui skirtą, „kvėpuojančią“ avalynę, kurioje nedrėksta koja. Bėgimo batelių padas bus patvarus, ilgiau tarnaus, o sporto salėje su tokiais bateliais taip pat nepražūsite, nebent pasirinkote konkrečius užsiėmimus, kuriuose bėgimo avalynė nerekomenduojama, nes mažiau stabili ir padidėja traumų rizika“, – sakė parduotuvių tinklo „Sportland“ atstovas. Taigi, jei reikėtų universalios avalynės salei, laukui ir pasivaikščiojimams, D. Maconka patartų rinktis bėgimo batelius.

Verta atkreipti dėmesį, kad vėsiam metų laikui skirti bėgimo bateliai gaminami su „Goretex“ technologija. „Tai speciali membrana, kuri plika akimi nematoma, tačiau nepraleidžia drėgmės į vidų, be to išgarina prakaitą į išorę. Tokiu atveju koja išlieka sausa, net jei bėgama per lietų ar drėgnu paviršiumi“, – atkreipė dėmesį D. Maconka, pridurdamas, jog tokių batelių padas itin patvarus, puikiausiai tarnaus du-tris ar net daugiau sezonų.

Jei biudžetas kiek didesnis, sportuojantiems salėje specialistas avalynę patarė rinktis atsižvelgiant į sporto šaką.

„Gaminant salės batelius, daug dėmesio skiriama stabilumui, kuris svarbus dirbant su treniruokliais, svoriais. Bėgimo bateliai labiau amortizuojantys, tačiau salėje to nereikia. Žodžiu, vizualiai bateliai labai panašūs, bet skiriasi jų funkcijos. Pvz., salėje padas sąveikauja su kilimine danga, parketu, treniruoklių guma, todėl salės sportinių batelių padams ne toks svarbus patvarumas, kaip bėgimo batelių padams, kuriems tenka asfaltas, akmenys ir pan. Su salės bateliais sportuoti lauke nepatariama, nes jie greit praras išvaizdą ir gerąsias funkcines savybes, kurios kainuoja nemažus pinigus. Tai nedraudžiama, tačiau neracionalu“, – lygino D. Maconka.

Už kokias technologijas mokėti neverta, o už kokias – tikrai taip

Deividas parodė „Adidas“ naujovę – batelius, kurie idealiai prisitaiko prie sportuojančiojo pėdos ją atkartodami. Kaip teigiama batelių prezentacijose, technologijų dėka šie bateliai tampa skirti tik tau.

Vis dėlto, už kokias technologijas neverta, o už kurias – visai apsimokėtų sumokėti daugiau? Pasak D. Maconkos, kiekvienas gamintojas siūlo savas technologijas, tačiau iš esmės jos sprendžia pagrindines problemas: „Labai svarbu amortizacija, patvarumas ir pralaidumas orui. Šios trys savybės pačios svarbiausios, todėl aš pats rinkčiausi batelius, turinčius bent jau dvi iš šių funkcijų“.

Kalbėdamas apie „Nike“ batelius, DELFI pašnekovas akcentavo „Lunarlon“ amortizacinę technologiją, kuri sukurta bendradarbiaujant su NASA agentūra, panaudojant tas pačias medžiagas, kurios naudojamos kosmonautų aprangai ir apavui.

„Ji labai patvari, nepraranda savo savybių prie minusinės ir pliusinės temperatūros. Ar lauke bus plius 30, ar minus 30, amortizacija bus tokia pat gera. Kadangi viduje nėra kitų papildomų detalių, padas dėvisi tolygiai, nebūna taip, kad nusidėvi tik galas ar priekis. Kurį laiką ši technologija buvo naudojama lauko bateliams, bet dabar pritaikoma ir žaidžiantiems krepšinį, treniruotėms, tenisui, vystoma vis plačiau“.

Bateliams naudojama mezgimo technologija patogi tuo, kad nėra siūlių, nedirginama oda ir per megztą audinį geriau išgarinamas prakaitas. „Visi mano paties sportiniai bateliai – megzti ir galiu patikinti, kad labai komfortiški“, – rodė D. Maconka.

Primena putoplastą

Didžiausi „Nike“ konkurentai „Adidas“ bateliams naudoja amortizacinę technologiją „Boost“, vizualiai primenančią izoliacinę medžiagą putoplastą. „Su Šveicarijos mokslininkais jie tobulino šią technologiją, kuri šiuo metu vadinama labiausiai amortizuojančia medžiaga rinkoje. Kaip ir minėta „Nike“ amortizacija, ji visų pirma buvo taikyta bėgimo bateliams, tačiau dabar jau, galima sakyti, naudojama visose didžiojo sporto šakose“, – sakė „Sportland“ atstovas.

Žinantys renkasi „Mizuno“

„Mizuno“ bateliai naudoja bangos amortizacinę sistemą „Wave“. Kaip ir pavadinta, ji veikia kaip banga: energija, kurią statydamas koją siunti į grindinį, grįžta atgal amortizuota.

„Lietuvos rinkoje „Mizuno“ dar nėra labai plačiai žinomas Japonijos prekinis ženklas, tačiau pasaulyje jie vieni iš lyderių, ypač vertinami bėgime, futbole, tinklinyje. Vardas žinomas, technologijos tikrai geros, tačiau Lietuvoje kol kas tai žino tik aktyviausi, labiausi atsidavę bėgimo fanai. Jei pamatai žmogų, dėvintį šiuos batelius, supranti, kad žino, ką pirko – ne tris brūkšnelius, o technologijas“, – juokėsi D. Maconka.

Kokia avalynė netinka turint nugaros problemų

Kaip kartoja specialistai, nėra vieno atsakymo, kokie bateliai geriausi. Kiekvienam žmogui skirtingai. Jei vienam reikia amortizacijos, kitam – tvirto pado, nes bėgs ilgus maratono atstumus ir tuomet amortizacija pradės kenkti, mat raumenys atsipalaiduos ir padidės traumų rizika.

Einant pirkti batelių D. Maconka pataria sau atsakyti į du pagrindinius klausimus: kokia sporto šaka užsiimsime ir kur, kokiu lygiu tai darysime: „Jei žadate bėgioti, kitas klausimas bus, kokias distancijas, kur bėgiosite, ar ruošitės konkrečiam tikslui. Jei tai bus prasibėgimas takeliu sporto klube ar kilometras Vingio parke, užteks paprastesnių batelių, bet jei ruošitės gerinti savo 10 km bėgimo rezultatą, reikės kitokių technologijų, nekalbant apie maratoną. Taigi jums užduodami klausimai detalės, kol konsultantas išsiaiškins visus jūsų poreikius ir pasiūlys tinkamiausius batelius“.

Kaip pabrėžė D. Maconka, netgi nugaros skausmai gali turėti įtakos parenkant sporinę avalynę. „Jeigu turite nugaros problemų, negalima rinktis labai amortizuojančių batelių, jeigu pėda linksta į vieną pusę – vienoks modelis, jei į kitą – kitoks ir t. t. Jei žmogus nėra tikras dėl savęs, prieš perkant batelius mes jam rekomenduojame kreiptis į bėgimo kliniką, kur klientas filmuojamas bėgantis bėgimo takeliu ir taip nustatomos problemos, rekomendacijos bateliams. Pagal tai net gali būti identifikuota stuburo problema, nors iki tol žmogus jautėsi sveikas. Prieš pradedant rimčiau sportuoti tikrai vertėtų pasitikrinti sveikatą, nes Vingio parke bėgdamas tuos penkis kilometrus gali prisidaryti daugiau žalos nei naudos, jei bėgsi neteisingai ar su netinkamais bateliais. Dažnas atvejis, kai bėgiojama su laisvalaikio bateliais, tada patiriamos kelių, čiurnų traumos, o paskui apkaltinamas bėgimas kaip sportas, nors iš tiesų problema, kad nebuvo tam tinkamai pasirengta“, – sakė D. Maconka.

Lobių paieškos „dėvėtuose“

Ar įmanoma dėvėtų prekių parduotuvėje 30 kartų pigiau sumokėjus už sportinius batelius gauti panašią kokybę, kaip specializuotoje parduotuvėje?

„Nesakysiu, kad ne. Bet kad surastumėte tikrai gerus batelius, turėtų lydėti sėkmė. Vis dėlto, jei tai bus bėgimo bateliai, reikėtų atkreipti dėmesį, kiek dėvėti. Jei ilgai – bus prisitaikę prie šeimininko pėdos, kuri 99 proc. nesutaps su jūsų pėda, tad galima patirti žalos. Tačiau jei tai bateliai vaikščiojimui, viskas gerai“, – komentavo sportinės avalynės žinovas.

Pasak D. Maconkos, su dėvėtais bateliais panašiai kaip su dėvėtais automobiliais. Loterija. Ne visada gali garantuoti, kad gausi, ko tikiesi.

„30 kartų pigiau pirkti bateliai vizualiai gali atrodyti labai gerai, tačiau nebūtinai nebus praradę technologinių savybių. Tačiau stebuklų būna, nespjaunu ir aš į jų paieškas. Kartais visai gerų lobių randu“, – juokėsi DELFI pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)