Viena pagrindinių priežasčių – nemokėjimas plaukti ir savo jėgų pervertinimas.

Lietuvos plaukimo federacija yra nustačiusi neformalų mokėjimo plaukti standartą – suaugęs žmogus iš tikrųjų moka plaukti tik tada, kai be sustojimo nuplaukia 400 metrų, rašoma pranešime

Pasidomėjome, ar toks atstumas įveikiamas LRT organizuojamo projekto „Delfinai ir žvaigždės“ dalyviams – grupės „Biplan“ vokalistui Maksui Melmanui bei Lietuvos kino ir teatro aktoriui Mariui Repšiui.

„Aš esu žmogus iš vandens, labai mielai jame leidžiu laiką. Nesvarbu, ar tai būtų baseinas, ežeras ar jūra – vanduo man tikrai nėra svetimas“, – teigia Maksas.

Žinomas šalies dainininkas plaukti išmoko dar vaikystėje. Būdamas šešerių, jis jau mokėjo laikytis ant vandens, vėliau plaukimo įgūdžius tobulino lankydamas baseiną. Todėl plaukimas nekėlė didesnių iššūkių dalyvaujant projekte „Delfinai ir žvaigždės“.

Kadangi dainininko artimų draugų rate yra žmonių, kurie nemoka plaukti, Maksas įsitikinęs, kad mokėti plaukti yra labai svarbu kiekvienam žmogui. Pasak dainininko, tie, kurie nemoka to daryti, dažniausiai paniškai bijo vandens ir vos patekę ten, kur nesiekia dugno, smarkiai išsigąsta ir nebežino, kaip elgtis.

„Aš manau, kad baimę būtinai reikia nugalėti bent jau dėl savo saugumo, nes niekada nežinai kada gali pasitaikyti nenumatytų situacijų“, – sako Maksas.
Maksas Melmanas

Nors garsiam lietuvių teatro ir kino aktoriui Mariui Repšiui patinka plaukti, dėl užimtumo ir įtempto grafiko tai daro labai retai.

„Plaukioti mėgstu, bet to nedarau“, – pripažįsta jis.

Visgi nuplaukti 400 metrų jis gali be jokio vargo, kadangi moka plaukti taisyklingai. Tėvai aktorių jau nuo septynerių metų vesdavo į baseiną, kur jis išmoko taisyklingai plaukti, nardyti, nejausti vandens baimės ir dar daug kitų naudingų dalykų.

Būtent dėl dar vaikystėje įgytų plaukimo įgūdžių ir dalyvavimas projekte M. Repšiui nesukėlė didelių netikėtumų, jam nereikėjo mokytis plaukimo subtilybių.

„Man vanduo nebuvo svetimas, todėl ir vandens baimės nereikėjo nugalėti“, – sako jis.

Jis paatviravo, kad projekte jam sunkiausia buvo priprasti prie delfinų ir išmokti juos dresiruoti.

Aktorius pripažįsta, kad mokėti plaukti yra labai svarbu. „Tai yra įgūdis, kuris pravers kiekvienam žmogui. Jeigu nemoki plaukti, prie upių, ežerų ar kitų vandens telkinių geriau net nesiartinti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją