Ką daryti, kad po pirmos dienos kalnuose ant slidžių neskaudėtų raumenų?

– Vienintelė išeitis – ruoštis iš anksto. Nepaisant to, kad kalnų slidinėjimas daugeliui yra tiesiog smagi pramoga, sportiškos atostogos, taip pat svarbu suvokti, kad ruošti kalnams reikia ne tik inventorių ir aprangą, bet ir kūną.

Tam, kad taisyklingai atliktumėte slidinėjimo judesius, jūsų raumenys turi būti puikios formos. Tinkamai fiziškai nepasirengusiems žmonėms slidinėjimas gali virsti kančia, o ne maloniomis atostogomis, nes pagrindinė raumenų skausmo priežastis yra silpni raumenys.

Kada pradėti ruoštis, kad spėtum pasiekti tinkamą formą?

– Jei anksčiau nesportavote ir planuojate keliauti slidinėti, rekomenduočiau bent jau 8 savaites iki kelionės pradžios skirti pasiruošimui, renkantis įvairias fizinio aktyvumo formas: rytinė mankšta, plaukimas, važiavimas dviračiu, bėgimas ar reguliarus darbas sporto klube.

Labai svarbu, kad viena fizinė veikla papildytų kitą fizinę veiklą, t.y., nesutelkite viso dėmesio vien raumenų stiprinimui, taip pat pasirūpinkite kvėpavimo ir kraujotakos sistemų gerinimu.

Idealu, kai fizinio aktyvumo poveikis organizmui yra visapusiškas ir tobulina jūsų fizinį išsivystymą, fizinį ir funkcinį pajėgumą, gerina darbingumą bei sveikatą.

Kokie raumenys aktyviausiai dirba slidinėjimo metu?

– Pirmą kartą atsistoję ant slidžių ar snieglentės savo kailiu pajusite, kad kai kurios raumenų grupės ir kūno sritys dirba daugiau nei kitos. Išskirčiau pilvo preso, apatinės nugaros ir kojų raumenis, kurie ypatingai aktyviai dirba atliekant posūkius.

Klubų pritraukiamieji raumenys aktyvūs sukant kojas į šonus bei nukreipiant slides; klubų lenkiamieji raumenys padeda išlaikyti kūną stačią, kai išorės jėgos stumia jį atgal, mažasis ir didysis sėdmens raumuo taip pat padeda sukti slides ar snieglentę ir ištiesti kojas pasirenkant kryptį; keturgalviai raumenys padeda lankstyti kelius ir atlaikyti susidūrimus bei smūgius (ko jums nelinkėčiau); dvilypis blauzdos ir plekšninis raumuo svarbūs lankstant pėdas; apatiniai nugaros raumenys ir įstrižinis pilvo raumuo – kartu lemia esminę liemens jėgą.

Kokias treniruočių programas rekomenduotumėte sportuojantiems sporto klube?

– Norint tinkamai pasirinkti treniruočių programą reikia įvertinti žmogaus fizinį pasirengimą: atlikti aerobinio pajėgumo (t.y. ištvermės) testą, raumenų jėgos ištvermės testą.

Tik išsiaiškinus žmogaus turimus sveikatos sutrikimus galima rekomenduoti bei sudaryti treniruočių programą, kurioje būtų itin didelis dėmesys skiriamas toms raumenų grupėms, kurios dalyvauja slidinėjimo metu. (t.y. kojų, liemens bei nugaros raumenys).

Treniruotėje turėtų būti atliekami specialūs pratimai, stiprinantys minėtąsias raumenų grupes. Keletą iš jų norėčiau pristatyti ir rekomenduoti: