Vien treniruočių nepakaks

Daugybės žmonių patiriamų sveikatos sutrikimų ir negalavimų būtų galima išvengti, jei žmonės tiesiog būtų fiziškai aktyvesni. Kai kurie tai suprasdami nusprendžia užsirašyti į sporto klubą, pradeda lankyti įvairias jiems patinkančias treniruotes. Toks sprendimas – sveikintinas, tačiau, deja, jo nepakaks.

„Daugelio fizinių negalavimų, nepasitenkinimo savo kūnu, jo išvaizda, funkcionalumu, priežastis yra ne ta, kad žmogus du ar tris kartus per savaitę neateina į sporto salę. Reikia apskritai įvertinti savo fizinį aktyvumą, kuris kiekvienais metais, kiek tenka pastebėti, ženkliai mažėja. Taip, tie apsilankymai sporto salėje – žingsnis tinkama kryptimi, bet tai nėra kažkokia panacėja. Savaitėje yra 168 valandos ir jei iš jų tik tris ar keturias skirsime sportui, kur kas didesnę įtaką mums darys taip, kaip elgsimės likusį laiką“, - sako sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „GOODLIFE“ treneris Donatas Klimašauskas.

Tad nepriklausomai nuo to, ar tik pradėjote lankytis sporto klube, ar tai darote jau seniai, pasistenkite pagalvoti, kaip dar savo kasdienybėje galite būti fiziškai aktyvesni. „Kėdę išmainykite į paprastą pritūpimą, atsisėskite į apatinę jo padėtį, ir praleiskite taip šiek tiek laiko – tai jau bus gera pradžia. Vietoj lifto rinkitės laiptus ir kaskart sunkinkite sau užduotį: vieną savaitę lipę paprastai, kitą lipkite tik ant kulnų, trečią savaitę galbūt jau galėsite užbėgti, o ketvirtą – tą patį padaryti nešini pirkiniais. Iš tiesų, įsivažiavus net pats ieškojimas originalių būdų, kaip galima būti fiziškai aktyvesniam yra labai įdomus“, - pasakoja treneris.

Veikia, jei daroma kasdien

D. Klimašauskas įsitikinęs – jei apskritai kažką daryti, tai kažkokia forma reikia daryti kasdien: „Aš tuo tikiu dėl labai paprastos priežasties – tai iš tiesų veikia. Nebuvo nė vieno, kuris būtų tikrai nuosekliai laikęsis naujų įpročių ir nepastebėjęs efekto. Atvirkščiai – žmonės sako, kad pagerėja klubų, kelių, čiurnų paslankumas, jiems mažėja raumenų spazmai, jie tiesiog jaučiasi geriau“.

Trenerio nuomone, judėjimas neturi žmonių varginti – kaip tik turi teikti jiems malonumą. „Juk mes, žmonės, esame sukurti nuolat judėti. Kada nustojame tai daryti, prieiname netoli liepto galo“, - šypsosi D. Klimašauskas, dar kartą paragindamas žmones pasistengti vardan pačių savęs.

Žinoma, apsisprendus sportuoti, ypač, jei anksčiau tam neskirdavote laiko, nereikėtų persistengti. „Niekas neturi prabangos galvą palikti namuose – visada reikalinga sveika nuovoka, įsiklausymas į save. Yra paprasta, bet gera taisyklė - jei kažkoks judesys sukelia skausmą, kurio anksčiau nebuvo, tai yra tiesioginis signalas, kad reikėtų nustoti jį daryti ir pasitarti su profesionalais, kokios gali būti to skausmo priežastys“, - aiškina treneris.

Donatas Klimašauskas
Todėl jei po treniruotės treneris klausia jūsų, kaip jaučiatės, negalvokite, kad tai tik mandagumo frazė. Juk abu norite teigiamų pokyčių, tad atsakykite nuoširdžiai.

„Grįžtamasis ryšys man labai svarbus, todėl visų klientų prašau atsakyti į šį klausimą labai rimtai. Po treniruotės turite jaustis geriau nei atėjote, žvalūs, geros nuotaikos, darbingi. Jei po treniruotės jaučiate, kad norite miegoti, nuolatos skauda raumenis ir jūs labai lėtai atsistatote, galbūt nėra nuotaikos, darbingumo, dingsta apetitas, kankina nuotaikų svyravimai ar sutrinka lytinis gyvenimas - tai jau labai rimti signalai, kad arba krūvis yra per didelis, arba nepakankamai ilsitės atsigaudami. Nedarykite klaidos ir savęs nekankinkite – to niekam nereikia“, - tikina D.Klimašauskas.

Greitų rezultatų nežada

O ką daryti, jei po poros mėnesių jūsų laukia svarbi šventė, ar ruošiatės paplūdimio sezonui, ir žūtbūt norite per šį laiką atsikratyti, pavyzdžiui, dešimties kilogramų? „Tokiu atveju aš visada klausiu, ar tuos dešimt kilogramų jūs per du mėnesius priaugote“, - šypsosi treneris.

Todėl dalinti pažadų, kad viską, ką užsibrėšite, pavyks pasiekti ir labai greitai, D. Klimašauskas neskuba. „Juk kiekvienas atvejis labai individualus. Kai kuriems tikrai pavyksta ir tuos 10 kilogramų per porą mėnesių numesti, bet tai nereiškia, kad taip bus visiems. Meluočiau sakydamas, kad žinau, kaip tiksliai bus – organizmas laikui bėgant parodys savo poreikius, atsikratys, ko nereikia, ir pridės, ko reikia. Aš renkuosi dirbti su klientais, kurie nori keisti daug savo įpročių, kurie suvokia, kad jiems bet kuriuo atveju teks judėti ir valgyti kiekvieną dieną iki savo gyvenimo pabaigos, tad geriau mažais žingsniais, bet tai daryti teisingai“, - sako jis.

Treneris įsitikinęs, kad tie klientai, kurie patys gerai žino, kodėl atėjo sportuoti, daro tai nuosekliai ir nemeta vos pradėję: „Jei žmogus pats nėra radęs sau kertinio atsakymo, kodėl jam reikia sportuoti, tai iš anksto pasmerkta būti labai trumpalaikiška veikla. Gali būti, kad jis savaitę eis, tris ne, ir skųsis nieko nepasiekdamas. Tačiau jei jis supranta, kad būdamas fiziškai aktyvus galės gyventi kokybiškesnį gyvenimą, daugiau duoti sau ir aplinkiniams, tiesiog geriau jausis, bus sveikesnis, o atėjus laikui galės ir su anūku kartu padaryti dešimt prisitraukimų – jis eis. Reikia tik žinoti savo vidinį motyvą“.

Kasdien sunkesni iššūkiai

Išsiugdžius įprotį sportuoti reikia neužsimiršti ir nuolat kelti sau vis sunkesnes užduotis. „Pats treniruočių procesas iš esmės reiškia fiziologinius pakitimus, kai kūnas vis iš naujo priverčiamas prisitaikyti. Tai gali būti daroma įvairiai: didinant svorius, greičiau atliekant judesius, daugiau kartų juos kartojant, trumpiau ilsintis tarp judesių – tai yra varančioji jėga, kuri priverčia mus tobulėti. Nes jei atėję į sporto salę jūs kas kartą darysite po dešimt pritūpimų, tai bus geriau nei nieko, bet kūnas jau žinos, ko iš jo tikimasi ir prisitaikyti jam nebereikės. Tačiau jei vieną savaitę darysime dešimt pritūpimų, kitą – penkiolika, o trečią galbūt keturis kartus po dešimt, poveikis bus visai kitoks“, - aiškina treneris D.Klimašauskas.

Pasak jo, būtent ši dalis, progresyvus treniruočių pasunkinimas dažniausiai sportuojančių žmonių yra praleidžiama – jie kur kas mieliau kartoja tai, ką jau sugeba. O norint iš tiesų gauti naudą nereikėtų rinktis nei per lengvų, nei pers sunkių užduočių. „Jei seniai nesportavai, o darysi iškart šimtą pritūpimų, tau kojas turbūt skaudės 4-5 dienas. Gali dirbti sunkiai ir gali dirbti protingai. Aš už tai, kad rinktumėmės pastarąjį variantą“, - šypsosi treneris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)