Abiems sporto šakoms naudojami šalmai parenkami pagal tuos pačius principus. Visų pirma, šalmas turi būti patogus ir idealiai atitikti galvos formą, tolygiai apgaubti galvą, nesudaryti spaudimo jokiuose taškuose. Šalmo dydis matuojamas centimetrais aplink galvą. Natūralu, kad per mažas šalmas spaus, per didelis tabaluos ant galvos ir smukinės ant akių, be to, jis neprigludus prie galvos ir pro visus plyšius trauks šaltas vėjas, sakoma pranešime spaudai.

Šalmo reguliavimo įtaisas, esantis pakaušio srityje, neturi įsirėžti į kaklą. Nuo antakių linijos iki šalmo krašto turi likti ne mažiau kaip dviejų pirštų pločio tarpas, kad patogiai tilptų ir nosies nespaustų akiniai, kurie, beje, ir parenkami pagal šalmo kaktos liniją. Tarp šalmo ir akinių neturi likti jokio tarpo, pro kurį kaktą pasiektų šaltas oras. Šalmai taip pat turėtų turėti akinių dirželio laikiklį pakaušyje ir ventiliacijos angas, kurias galima būtų uždaryti esant labai šaltam orui.

Be pagrindinių privalomų komponentų, šalmai gaminami ir su tam tikrais prabangos priedais. Pavyzdžiui, esama šalmų su integruotomis garso sistemomis. Tarp žiemos sporto mėgėjų sparčiai populiarėja šalmai su integruotais lęšiais, kurie atstoja slidinėjimo akinius. Toks šalmas ne tik apsaugo galvą, bet ir užtikrina puikų ir platų matymo lauką. Vis dėlto modernūs sprendimai vis dar kelia abejonių, nes retas gamintojas sėkmingai išsprendžia ergonomikos klausimus, t.y. sukuria tokį šalmą, kuris idealiai atitiktų galvos formą, sandariai priglustų ir turėtų patogų matomumą užtikrinantį lęšį. Tad modernumo ieškantys sportininkai turi gerokai panaršyti rinkoje, kad atrastų idealiai jiems tinkantį šalmą.

Nusprendus įsigyti šalmą, reikėtų paisyti tam tikrų niuansų. Perkant šalmą jį reikėtų matuotis su slidinėjimo akiniais, kad būtų galima įsitikinti, jog ir akiniai, ir šalmas telpa ant kaktos. Tikrai neverta mėginti po šalmu pakišti storos kepurės. Kur kas geriau rinktis vadinamąjį pošalmį. Tai – speciali plono sintetinio audinio kepurė, kuri turi drėgmės šalinimo (išgarinimo) savybes. Tad pošalmis apsaugo nuo peršalimo suprakaitavus, dėvint nesusimeta į raukšles ir nesukelia diskomforto jausmo. Todėl neverta matuotis šalmo su įprasta kepure – tai tikrai netikęs galvos apdangalas slidininkui ar snieglentininkui.

Įsigyjant šalmą reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis yra tinkamas gaminys. Apskritai, visi Lietuvoje oficialiai parduodami šalmai turėtų būti sertifikuoti. Ant šalmo pakuotės turėtų matytis kodai CE EN1077 (Europos Sąjungos sertifikavimo žyma) arba ASTM F2040 (JAV sertifikavimo žyma), kurie patvirtina, jog šalmas testuotas, jis atitinka rekreaciniam žiemos sportui skirtam šalmui keliamus saugos reikalavimus.

Deja, vis dar pasitaiko atvejų, kai bandoma slidinėti išvis be šalmo. Daugumoje Europos kurortų tai yra tiesiog draudžiama. Ne išimtis ir Liepkalnio bei Druskininkų slidinėjimo centrai. Net jei pasitikite savo jėgomis ir patirtimi, trasoje gali tekti susidurti su mažiau patyrusiais žmonėmis, o šalmas tam ir skirtas, kad apsaugotų jus nuo smūgio į galvą, kad ir kas jį sukeltų. Tad pasirūpinkite savo saugumu!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją