- Kaip susidomėjai šia sporto šaka, kuri lietuviams atrodo pernelyg statiška?

- Turiu giminių JAV ir periodiškai juos lankau. Tačiau būnant anapus Atlanto su amerikietišku futbolu susipažinau minimaliai. Rimčiau domėtis paskatino senas bičiulis ir kolega Andrius Tapinas. Gilintis ir stebėti Nacionalinės futbolo lygos (NFL) rungtynes pradėjau nuo 2012 metų. Ir šis sportas netruko užburti. Lietuviams jis gali atrodyti statiškas visų pirma todėl, kad daugelis tiesiog yra neįsigilinę, nesupranta net taisyklių pagrindų.

Mūsuose įprasta manyti, kad amerikietiškas futbolas yra kažkokia regbio atmaina, nors mano asmenine nuomone – šie žaidimai panašūs maždaug tiek, kiek įprastas futbolas ir rankinis. Amerikietiškas futbolas – išskirtinai atletiškas, o svarbiausia – taktiškas sportas. Kiekvienas žaidėjas aikštelėje privalo idealiai tiksliai atlikti savo užduotį ir kombinacijos pavyksta tik jei visi sužaidžia tiksliai. Trumpai tariant – komanda turi veikti tiksliai kaip laikrodžio mechanizmas.

- Kaip ėmėte burtis į amerikietiško futbolo gerbėjų būrį, kaip atradote vienas kitą?

- Lietuvos NFL fanų bendruomenė pradėjo formuotis maždaug 2012-aisiais. Burtis padėjo ir noras diskutuoti apie žaidimą, dalintis naujienomis, ir JAV labai populiarus fantasy futbolas – virtualus amerikietiško futbolo menedžerio tipo žaidimas, kur NFL entuziastai renka komandas iš realių NFL žvaigždžių ir, pagal jų pasirodymus tikruose NFL mačuose, varžosi tarpusavyje. Šiuo metu NFL Lietuvos fanų bendruomenės grupėje „Facebook“ yra keli šimtai žmonių. Iki šimto jų žaidžia ir fantasy futbolą. Keli tūkstančiai žmonių seka NFL naujienas viešoje NFL Lietuva paskyroje.

- Ilgą laiką stebėjote varžybas per televizorių, kartais nuvykdavote stebėti rungtynių į Londoną ar JAV. Kada gimė mintis pasyvų laisvalaikį paverst aktyviu ir pradėti patiems treniruotis amerikietišką futbolą?

- Natūralu, kad stebint profesionalų komandinį sportą atsiranda noras išmėginti jį realiai. 2015 metų vasarą tos pačios Lietuvos NFL fanų bendruomenės nariai pradėjo rinktis į Vingio parką pažaisti flag futbolo – bekontaktės amerikietiško futbolo atmainos, kurią žaidžiančius žmones galite išvysti praktiškai bet kuriame JAV miesto parke. Tai amerikietiško futbolo variacija, kai nereikia griauti oponento – užtenka ištraukti prie jo diržo prikabintą vėliavėlę. Na, o šių metų pavasario pradžioje kiek netikėtai kilo mintis pamėginti žaisti tikrą, kontaktinį amerikietišką futbolą. Atsirado keli užsienyje žaidimo patirties įgiję žaidėjai ir traukinys pajudėjo nebesustabdomai…

- Įsteigtas amerikietiško futbolo mėgėjų klubas „Vilnius Iron Wolves“ subūrė apie 50 žmonių. Ar užtrukote, kol suradote tiek norinčių treniruotis žmonių?

- Pirmąją treniruotę surengėme kovo pabaigoje. Paskelbėme žinią socialiniuose tinkluose. Ir nustebome, kai į treniruotę atėjo apie 35 žmonės. Įdomiausia, kad dauguma jų buvo anksčiau nedalyvavę Lietuvos NFL fanų bendruomenės veikloje. Pavasariui įsibėgėjant treniruotėse dalyvių skaičius išaugo iki 50. Iš pradžių treniravomės be kontakto, tačiau po maždaug pusantro mėnesio pradėjome pilnavertes treniruotes, kur žaidėjai tobulina ne tik kamuolio metimo ar gaudymo techniką, bet ir mokosi blokų ar oponento nugriovimo.

Komanda įsigijo apie 20 komplektų inventoriaus (šalmai ir pečių apsaugos), tad jau apie 4 mėnesius treniruojamės pilnavertį amerikietišką futbolą. Tiesa, vasarą treniruotes lankančių žmonių kiekis krito – daug jų išsivažinėjo į gamtą ar po užsienio šalis. Tačiau rugpjūčio pabaiga ir rugsėjo pradžia vėl nuteikia optimistiškai.

- Lietuva buvo vienintelė šio regiono šalis, neturinti savo amerikietiško futbolo klubo. Kiek laiko liesite prakaitą treniruotėse, kad galėtumėte susikauti su kaimyninių šalių komandomis?

- Amerikietiškas futbolas – specifinis sportas, reikalaujantis tiek specifinių fizinių, tiek gilių taktinių ir strateginių įgūdžių. Nėra taip, kaip krepšinyje ar futbole, kur susirinkusi draugų kompanija gali išsyk tarpusavyje sužaisti rungtynes. Amerikietiškame futbole reikalingas specifinis pasirengimas, ilgas derinių šlifavimas. Tik tada atsiranda šansas įvykdyti vieną ar kitą ataką ar apsiginti.

Pirmi žingsniai nebuvo paprasti ir mums, bet pamažu radome ir trenerių komandą, kuri dirba vedama vien entuziazmo, tačiau tai ekipai tai padeda stipriai tobulėti. Rudens viduryje tikimės sužaisti pirmąsias draugiškas amerikietiško futbolo rungtynes prieš taip pat neseniai įsikūrusią baltarusių komandą.

- Ar yra regioninė lyga, į kurią tikisi patekti jūsų klubas?

- Jau antrus metus egzistuoja latvių įkurta „Baltic Sea League“ (BSL). Šiemet joje dalyvauja Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos ir Suomijos ekipos. Pernai šioje lygoje žaidė ir viena Estijos komanda, bet šiemet estai nusprendė įsilieti į Suomijos žemiausią lygą (Suomijoje, kaip ir Lenkijoje, yra 3 AF divizionai). Kitąmet BSL varžybose tikisi debiutuoti ir „Vilnius Iron Wolves“. Neatmetame variantų žaisti ir su kitų kaimyninių šalių ekipomis. Lygų pasirinkimas labai priklausys nuo logistinių sąlygų.

NFL yra žaidę lietuviškų šaknų turintys žaidėjai. Neseniai Tautvydas Kieras tapo pirmuoju lietuviu pasirašiusiu sutartį su NFL „Kansas City Chiefs“. Paradoksalu, bet jis tapo profesionalaus klubo gynėju niekada nežaidęs amerikietiško futbolo – grynai savo fizinių duomenų dėka (T. Kieras – buvęs disko metikas). Ar tai rodo, kad lietuvių fizinis tipas – aukštas ūgis ir atletiškumas – yra itin tinkami šiam sportui?

Amerikietiškas futbolas yra sportas, kur savo vietą gali rasti praktiškai bet kokio sudėjimo žmogus. Žinoma, atletiškumas yra privalumas bet kurioje pozicijoje, tad rimčiau užsiimti šiuo sportu norintys žmonės turėtų skirti laiko ir darbui sporto klube. O toliau – nesvarbu koks tavo ūgis ar sudėjimas. Tiesiog pagal tai pasirenkamos skirtingos pozicijos. Nesakyčiau, kad lietuviai išskirtinai tinka šiam sportui.

Sakyčiau, kad lietuvių gausą labiau lemia mūsų taktiniai ar strateginiai gabumai. Beje, NFL yra žaidę mažiausiai keliasdešimt lietuviškas šaknis turinčių žaidėjų, o du jų – yra tarp visų laikų garsiausių lygos superžvaigždžių (Johnny Unitas ir Dickas Butkus). Tautvydas Kieras – išskirtinio atletiškumo sportininkas, studijavęs ir treniravęsis JAV ir tai padėjo pasirašyti NFL kontraktą net neturint amerikietiško futbolo pagrindų. Gaila, tačiau visgi po maždaug mėnesio „Kansas City Chiefs“ ekipa atsisakė lietuvio paslaugų.

- Kaip manote, kiek laiko turi praeiti, kad jūsų klubo žaidėjas pasirašytų sutartį su kuriuo nors NFL klubu?

- Kalbame apie populiariausią JAV sporto šaką, kurios lygą sudaro 32 klubai. Ir viskas. Nėra jokių minor lygų kaip, pavyzdžiui, beisbole. Konkurencija dėl vietų NFL yra sunkiai protu suvokiama. Neretai nesėkmingai į NFL prasibrauti bandę JAV atletai vėliau pasirenka kitą sportą ir ten nesunkiai įsitvirtina. Šių metų NFL naujokų biržoje pirmąsyk buvo pašauktas žaidėjas, iki šiol žaidęs tik Europoje. 6 raunde 180 šaukimu „Minnesota Vikings“ ekipa pasirinko 22 metų vokietį Moritzą Bohringerį.

Jaunuolis paauglystėje susidomėjo AF, o paskutiniais metais tiesiog dominavo stipriausioje Europoje Vokietijos lygoje. Tačiau tai išskirtinis atvejis. Realiai, kaip bet kuriame sporte, norint tikėtis, kad užauginsime į stipriausią pasaulio lygą prasibrauti galintį žaidėją, reikalinga infrastrūktūra, vaikų treniruotės ir galimybės nuolat tobulėti. Tad kol kas apie tikrus lietuvius NFL galime tik pasvajoti.