aA
Sertifikuota mitybos specialistė Vaida Kurpienė dalinasi savo sezoninės virtuvės įspūdžiais, kaip paprasti patiekalai gali padėti pataisyti sveikatą.
© Shutterstock nuotr.

Gegužės pabaiga ir visas birželis iki liepos mėnesio - tai labai trumpas smidrų (šparagų) sezonas. Smidrai nėra man labai įprasta daržovė, bet skamba ir atrodo skaniai. Taigi vieną savaitgalį užsukusi Smidrų festivalį nusipirkau porą ryšulėlių.

Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© DELFI / Šarūnas Mažeika

100 gramų smidrų turi net 12 proc. reikiamos paros normos geležies, vario 12 proc. vitamino K – 52 proc., o vitamino A – 15 proc. O kalorijų tik…. 20 kcal šimte gramų.

Kad kuo daugiau išliktų naudingų medžiagų smidrus reikia kuo mažiau apdoroti. Beje, gerai tai, kad dauguma receptų tokie ir yra, nes per ilgai gaminant – jie netenka traškumo ir malonaus skonio.

Taip pat šparagai, kaip ir kitos daržovės, turi tirpių ir netirpių maistinių skaidulų, kurios suteikia sotumą, gerina žarnyno veiklą, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi ir mažina cholesterolį.

Šparagai turi daug glutationo (angl. glutathione), svarbios anti-vėžinės medžiagos bei rutino, stiprinamčio imunitetą, apsaugančio ir stiprinančio kapiliarus ir didesnes kraujagysles, ypatingai gerai veikia kartu su vitaminu C.

Nuostabus „vaistas“ aukštą kraujospūdį turintiems bei sportininkams. Be to, 2015 metais Japonijos Chiba Universiteto mokslininkai (tyrimo publikacija >>) nustatė, kad šparagų ūgliuose yra sieros junginys asparaptinas, kuris yra natūralus angiotenziną konvertuojančio fermento (ACE) inhibitorius. Sintetinis jo „brolis“ yra kraujospūdį mažinantis vaistas, turintis nemažai šalutinių poveikių.

Valgydami šparagus, gaunate natūralios medžiagos, plečiančios kraujagysles ir mažinančios kraujo spaudimą be jokio šalutinio poveikio. Mano kraujospūdis ir cholesterolis puikus, bet stipresni kapiliarai visada į naudą, jau nekalbant apie kitas sveikatinančias šparagų naudas.

Taigi vieną vasaros vakarą suplanavau gaminti sveikatinančią sezoninę vakarienę iš šparagų ūglių. Svarbi sąlyga buvo, kad būtų greitai ir sotu bei kupina baltymų. Dažnai jie ruošiami su rūkyta šonine ar kumpiu – šis variantas man netinka, nes pramoniniu būdu perdirbta mėsa turi kancerogeninių medžiagų. Taigi pateikiu savo smidrų kiaušinienės variantą.

Beje, šį patiekalą galima gaminti ir orkaitėje. Pasiruošus daržovių, suberiame jas į mažus indelius (porcijomis) ir užpilame kiaušiniu. Atrodo puikiai, galima net svečiams patiekti.

Smidrų kiaušinienės sudėtis – 2 sočios porcijos 250 g smidrų 200 g pievagrybių, kad būtų didesnis sotumas. Jie turi augalinių baltymų ir daug skaidulų, mažinančių cholesterolį. 4 dideli kaimiški kiaušiniai- įrodyta, kad cholesterolio nedidina 1 v.š. sviesto (nebūtinai)

Prieskoniai: česnakai, petražolės, druska Garnyrui – 8 vidutinio dydžio pomidorai (800 g), t.y. kiekvienam po 4 vidutinius, pabarstytus druska ir pipirais. Kaip iškepti kiaušinienę su smidrais?

Pirmiausia nuplauname pievagrybius ir smidrus. Smidrų sumedėjusias galūnėles nupjauname, o pievagrybius supjaustome riekelėmis.

Keptuvėje vidutinio karštumo ištirpiname šaukštą sviesto, pakepiname prieskonius ir suberiame pievagrybius bei juos lengvai apkepame. Sviestas nėra būtinas. Dėjau dėl skonio ir sotumo. Kepant po truputį pagal poreikį pilame karštą vandenį, kad nesviltų.

Kol kepa pievagrybiai, užkaičiame vandenį, pasūdome ir surištus į ryšulėlį smidrus pastatome puode, kad stori galai virtų vandenyje, o viršūnės – garuose. pakanka 3-4 minučių. Svarbu, kad jie išliktų stangrūs, kitaip praras savo skonį ir valgymo malonumą.

Išvirus vandenį nupilame, perpilame smidrus šaltu vandeniu, kad užsifiksuotų spalva ir supjaustome gabalėliais. Suberiame smidrus į keptuvę su pievagrybiais, įmušame kiaušinius, maišydami kepame.

Kol baigia kepti kiaušinienė – supjaustome skiltelėmis pomidorus, pabarstome šviežiai maltais pipirais ir druska bei sudedame juos į lėkštę. Šalia suberiame pagamintą kiaušinienę. Greitai, skaniai ir sočiai.

Jei oras geras ir yra galimybės – keliaukite valgyti į terasą ar balkoną bei mėgaukitės dėmesiu vienas kitam, pokalbiais bei sezonine vakariene.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Dietologė: sulieknėsite greičiau, jei valgysite šių daržovių (56)

Daržovių rauginimas Lietuvoje šiuo metu išgyvena atgimimą. Ir ne veltui, mat vienas...

Užkandžiai: būtini turintiems antsvorio, tik yra kelios svarbios taisyklės (5)

Rodos, neseniai pusryčiauta ar pietauta, tačiau vos tik yra galimybė, ranka ir vėl tiesiasi maisto...

Maistas, kuris tik sudaro sveiko maisto įspūdį (43)

Puiku, kai maitinimasis sveikai tampa ne tik mada, bet ir gyvenimo būdu. Tačiau dažnai žmonės...

Mityba pagal kraujo grupę: pliusai ir minusai (17)

Galbūt ir jums teko girdėti nuomonę, kad norint tinkamai pasirūpinti sveikata ir be didelių...

Sojos produktai: pavojus sveikatai ar visavertis baltymų šaltinis? (8)

Soja ir jos produktai – ypač dažnai aptariamas produktas. Vieni tvirtina, kad tai puikus baltymų...

Top naujienos

Biurokratija trauktis nenori: išskyrė ministerijas rekordininkes ir tikras klampynes (176)

Bene visos iki šiol dirbusios Lietuvos valdžios žadėjo mažinti biurokratinį aparatą. Ne...

Niekas apie tai nepagalvojo: skyrybų atveju tektų dalintis ir kaupiamą pensiją (123)

Senatvei kaupiamos lėšos pagal įstatymą yra laikomos bendru sutuoktinių turtu, tad skyrybų...

Orai: šaltis parodys savo nagus (32)

Pirmadienio dieną iš vakarų priartės nauja kritulių zona. Debesuotumas sparčiai didės....

Protiniai dantys: kam rauti būtina, o kas tai padaręs gali smarkiai pasigailėti (24)

Vieni suaugę žmonės turi keturis protinius dantis , kitiems per visą gyvenimą jie taip ir...

Pagalvojo ne apie visus? Atlyginimas – pusantro šimto eurų mažesnis (53)

Kai garsiai buvo pristatoma mokesčių reforma, ir finansų ministras, ir premjeras pabrėžė –...

Šią naktį visas pasaulis stebėjo kruvinojo Mėnulio užtemimą (18)

Praėjusią naktį žmonės visame pasaulyje stebėjo Mėnulio užtemimą.

Ką susirgę renkasi lietuviai - žolelę ar piliulę (21)

Įpusėjus šaltajam metu laikui, kuomet vis mažiau laiko praleidžiama gryname ore ir padidėjus...

Inga Stumbrienė prisipažino: augindama vaikus darė vieną klaidą (1)

Žinoma verslininkė ir modelis Inga Stumbrienė kartu su vyru Aivaru augina berniuką ir mergaitę,...

Didžiausi grožio mitai, kuriais lietuvės vis dar aklai tiki (1)

Turėti skaisčią ir švarią odą – nelengva, o kai kuriems ir ypač sudėtinga užduotis....

Nusivylė sistema, kuri gyvybiškai reikalinga šimtams tūkstančių jaunų šeimų (6)

Vilniečių šeima labai nusiminė, kai sužinojo, kad jų dukra negavo vietos darželyje. O taip...