Kad gautumėt maksimalią naudą iš to, ką valgote, įsitikinkite, kad teisingai derinate maisto produktus. Tačiau šį kartą užuot pasakojęs, kaip elgtis neteisinga, portalas parents.ru sudarė tobulai tarpusavyje derančias maisto produktų poras.

Darbinė pora: geležis ir vitaminas C

Kepenėlės su daržovėmis

Vitaminas C padeda pasisavinti geležį, kuri atlieka svarbų vaidmenį gaminant kraują ir aprūpinant kraują bei audinius deguonimi. Geležies trūkumas organizme sukelia anemiją, deguonies badą, silpnina imunitetą, kenkia darbingumui. Geležies stoka, dar vadinama geležies anemija, yra viena labiausiai paplitusių ligų tiek tarp suaugusiųjų, tiek tarp vaikų.

Jautienos kepenys yra vienas geriausių geležies šaltinių, o raudonosios paprikos – vienos geriausių nekrakmolingų daržovių – turi daug vitamino C. Kadangi kepenys yra baltyminis produktas, jis blogai virškinamas su krakmolingomis daržovėmis, todėl bulgariškos raudonosios paprikos yra idealus garnyras prie jautienos kepenėlių.

Patarimas: šią idealią porą galite drąsiai papildyti pomidorais, svogūnais, špinatais, salierais ir brokoliais. Pasigaminsite puikų ir naudingą garnyrą prie kepenėlių.

Darbinė pora: askorbo rūgštis ir katechinai


Katechinai yra fermentai, turintys antioksidacinių savybių, kurios yra svarbios organizmo kovai su senėjimu, onkologinėmis susirgimais, širdies ir kraujagyslių ligomis bei diabetu. Kalbėti apie vitamino C naudą net nėra reikalo. Tyrimai taip pat yra įrodę, kad vitaminas C fermentų katechinų kiekį padidina kelis kartus.

Jei į žaliąją arbatą įliesite citrinos sulčių, naudingų fermentų kiekis šiame gėrime padidės septynis kartus. Be to, gerti žaliąją arbatą su citrina yra naudinga rūkoriams – tiek pasyviems, tiek aktyviems. Anot tyrimų duomenų, reguliariai gurkšnojant tokią arbatą, tabako dūmų žala organizmui sumažėja 25 proc.

Patarimas: jei po ranka neturite citrinos, į žaliąją arbatą galite įmesti askorbo rūgšties. Ne taip estetiška, bet taip pat efektyvu.

Darbinė pora: magnis ir kalcis


Kalcis yra būtinas kaulų ir dantų sveikatai. Vaikams jis reikalingas tam, kad jie augtų, o suaugusiesiems – kad kaulai liktų stiprūs iki pat senatvės. Magnis, be to, kad yra reikalingas mūsų nervų ir kraujotakos sistemoms, padeda pasisavinti kalcį.

Pienas (išskyrus liesą) yra geras kalcio šaltinis. Tuo tarpu avižiniai dribsniai turi daug lengvai pasisavinamo magnio. Avižiniai dribsniai su pienu yra būtent tai, ko reikia, kad organizmas gerai pasisavintų kalcį ir tuo pačiu papildytų savo magnio atsargas.

Patarimas: šią idealią porą galima papildyti bananu arba figomis. Šie vaisiai puikiai pakeis nenaudingą cukrų ir pasaldins avižinę košę.

Darbinė pora: cinkas ir vitaminas B6


Cinkas yra vienas pagrindinių medžiagų apykaitos elementų. Kai jo trūksta, suprastėja atmintis ir dėmesys, susilpnėja imunitetas, ilgiau ir sunkiau gyja žaizdos bei nubrozdinimai, pradeda skilinėti nagai ir plaukai, ant nagų pasirodo baltų dėmelių. Vitaminas B6 atlieka labai svarbų vaidmenį nervų sistemai, reguliuoja moteriškų hormonų gamybą, dalyvauja imuninės sistemos funkcijose. Išvardyti visas jo „veiklos“ sferas – tema atskiram straipsniui. Šio vitamino turi daug maisto produktų, bet kad jis būtų gerai pasisavintas, reikia cinko.

Vištiena (ir paukštiena apskritai) yra puikus lengvai pasisavinamo cinko šaltinis, o grikių košė yra tikra vitamino B6 saugykla: 100 g grikių turi 20 proc. vitamino B6 dienos normos. Tačiau tam, kad pasisavintume šią vitamino dozę, mums reikia cinko, kurį gausime su vištiena. Beje, paukštieną ir grikius kaip puikiai derančią porą pripažįsta netgi maisto produktų atskyrimo šalininkai.

Patarimas: šį idealų derinį papildykite apvirtomis morkomis. Taip savo patiekalą papildysite karotinu, kurį pasisavinti taip pat padeda cinkas.

Dar kelios itin derančios maisto produktų poros, jei su maistu norite gauti maksimalią naudą:

  • Morkos ir graikiniai riešutai. Šiuo atveju tarpusavyje puikiai dera karotinas, vitaminas E ir cinkas.
  • Tunas ir gražgrastės. Gražgrastės turi daug priešvėžinio ir antibakterinio junginio sulforafano. Jo efektyvumas padidėja 13 kartų, jei maiste yra seleno, kurio turi tunas.
  • Figos ir pienas. Magnis, kurio yra figose, padės pasisavinti iš pieno kalcį (pienas neturi būti liesas). Be to, tai puiki priemonė nuo peršalimo virusų.
  • Imbieras ir medus. Šioje poroje puikiai dera iš karto keli fermentai, turintys sudėtingus pavadinimus. Iš medaus ir imbiero galime pasigaminti stiprų, imuninę sistemą stimuliuojantį gėrimą, kuris padės saugoti organizmą net siaučiant kvėpavimo takų virusų epidemijoms. Šį gėrimą galima gerti kaip įprastą arbatą, o ne kaip vaistus iš šaukštelio.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)