Jeigu suvalgę porciją avižų dribsnių ar išgėrę stiklinę avižų pieno pastebėjote varvančią nosį – tai nebūtinai sutapimas. Jei panašūs simptomai kartojasi nuolat – tai gali būti alergija arba baltymo, esančio avižose, netoleravimas. Tas baltymas vadinamas aveninu.

Jautrumas avižoms gali paveikti imuninės sistemos atsaką. Imuninė sistema ima reaguoti į „priešą“ aveniną.

Kita priežastis, dėl kurios gali kilti avižų netoleravimas, yra glitimas. Nors avižos pačios neturi glitimo, dažnai vykdoma sėjomaina su grūdais, kurie jo turi: kviečiais, miežiais, rugiais. Arba avižos perdirbamos tuose pačiuose įrenginiuose ir glitimu „pasidalinama“. Jei jautrumas kyla dėl glitimo, avižas ir kitas kruopas reikėtų rinktis pažymėtas ženklu „be glitimo“.

Avižų netoleravimas gali pasireikšti bet kokio amžiaus vaikams ir suaugusiesiems.

Netoleravimo simptomai:

– veido dėmės, sudirgimas, bėrimas;

– egzema;

– dermatitas;

– galvos skausmas;

– perštėjimas burnoje;

– tinimai;

– sloga;

– sinusitas;

– akių perštėjimas;

– pykinimas;

– vėmimas;

– sunkumas pilve;

– sunkumas kvėpuoti;

– astma;

– anafilaksinis šokas.

Simptomai gali pasireikšti iš karto arba tapti lėtiniais, jei avižos valgomos nuolat. Dažniausi lėtiniai simptomai yra skrandžio sudirgimas, uždegiminiai procesai organizme ir lėtinis nuovargis.

Jei netoleravimą kelia glitimas – rinkitės avižas be glitimo. Jei avižos be glitimo sukelia simptomus – atsisakykite avižų dviem ar trims savaitėms. Tada vėl jas įtraukite į meniu. Jei simptomai dingo, o įtraukus į meniu avižas vėl atsinaujino – tai gali būti jautrumas aveninui. Šiuo atveju avižų vartojimą rekomenduojama riboti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)