Visos keto dietos variacijos paremtos ta pačia idėja: originalios keto dietos labai sunku laikytis. Taip, galima valgyti sviestą ir šoninę, tačiau reikia drastiškai apriboti angliavandenius ir baltymus tad suprantama, kodėl žmonės ieško palengvintų variantų.

Taigi, ciklinės keto mitybos tikslas – paversti šią dietą pakenčiamesne. Vis dėlto, kyla klausimas, ar tokia mityba veiksminga?

Ciklinė keto mityba – kas tai?

Standartinio apibrėžimo nėra (nors visi apie tai kalba). Vis dėlto, tai reiškia, kad „didžiąją laiko dalį laikotės griežtos angliavandenius ribojančios keto dietos – tai trunka penkias ar šešias dienas per savaitę, o paskui vieną dieną galite valgyti ką panorėję arba planuotai į mitybą įtraukiate daugiau angliavandenių“, teigia „The Ketogenic Mediterranean Diet“ autorius dietologas Robertas Santosas-Prowse’as.

Iš esmės, ciklinė keto mityba skiriasi nuo tipiškos keto dietos tuo, kad vieną dieną per savaitę vartojama daugiau angliavandenių, kad organizmas pailsėtų nuo ketozės (kitą dieną jis vėl ten pat grįžta).

Iš tikrųjų tai panašu į ciklinę angliavandenių dietą, kaitaliojate dienas, kai valgoma mažiau ir daugiau angliavandenių, dažnai derinant tai su treniruotės pobūdžiu (kai vartojama daug angliavandenių, daroma intensyvi treniruotė). Pagrindinis skirtumas slypi štai kame: ciklinės angliavandenių dietos metu angliavandenių kiekis taip stipriai neapribojamas (arba nevalgoma tiek daqug riebalų), kad organizme prasidėtų ketozė.

Kaip veikia ciklinė keto mityba?

Nors oficialių ciklinės keto mitybos tyrimų nėra, teoriškai tai turėtų sureguliuoti hormonus. „Yra tam tikrų požymių, kad ilgalaikis angliavandenių ribojimas gali sutrikdyti skydliaukės hormonų lygį, kas ypač neparanku tuo atveju, jeigu keto dietos laikotės siekdami numesti svorio“, – teigia R. Santosas-Prowse’as. Ciklinis keto dietos laikymasis gali padėti išvengti šios problemos.

Be to, čia svarbus ir psichologinis veiksnys. Jeigu leidžiate sau vieną angliavandenių dieną, bus lengviau laikytis keto dietos, o patvari mityba lemia patvaresnį svorio kritimą, tikina T. Santosas-Prowse’as.

Tad ar numesiu svorio, jeigu renkuosi ciklinę keto mitybą?

Jeigu renkatės ciklinę keto mitybą, turime įspėti, kad beveik akimirksniu pastebėsite, kad svarstyklių skalė pakilo, įspėja R. Santosas-Prowse’as. Tačiau išsigąsti neverta: taip nutinka dėl to, kad valgant angliavandenius jūsų organizmas bus linkęs labiau užlaikyti skysčius.

Taigi, tai ne riebalų, o vandens svoris. Kai angliavandenių atsisakysite, svoris vėl nukris. „Kai grįžtate į ketozės fazę, šitas vandens svoris turėtų pranykti“, – tikina mitybos specialistas.
Jeigu cikliškumas jums padeda laikytis keto dietos, ilgalaikėje perspektyvoje numesite daugiau svorio.

Ar turėčiau išbandyti ciklinę keto mitybą?

Pirma, turite žinoti, kad ta diena, kai leidžiate sau valgyti viską, labai lengvai gali virsti savaitėmis ar net mėnesiais. Tačiau jeigu jūs neturite šios problemos, žinokite, kad poilsio nuo dietos diena gali būti labai naudinga.

„Keto mityba labai riboja, todėl daugeliui žmonių ji greičiausiai pernelyg ribojanti, kad galima būtų laikytis ilgą laiką, – sako R. Santosas-Prowse’as. – Jeigu sau leidžiate nukrypti ir žinote, kad tai padarysite, tampa kur kas lengviau tos dietos laikytis.“

Tačiau ir tokiu atveju jums būtina turėti galvoje sveikos mitybos įpročius.

„Savo sveikatos tikslų nepasieksite, jeigu kaip pakvaišę valgysite spurgas, picas, gersite saldžias lates, bet rudieji ryžiai, daugiau cukraus turintys vaisiai, saldžiosios bulvės ir netgi pilno grūdo duona gali jūsų organizmui tapti maistingais angliavandenių šaltiniais“, – reziumuoja R. Santosas-Prowse’as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)