Statistiškai ne mažiau nei vienas žmogus iš šimto ir daugiau nei 20 procentų žmonių, turinčių antsvorio, kenčia nuo chroniško naktinio persivalgymo. Pasak amerikiečių specialisto, daktaro Davido Huslamo, tokie žmonės dieną stengiasi valgyti kuo mažiau, suvartodami 20-30 proc. būtinų kalorijų, tad nenuostabu, kad po vidurnakčio vykdo šaldytuvo antpuolius.

Britų specialistų nuomone, naktį vadinamasis „stop-signalas“, perspėjantis organizmą apie sotumą, veikia daug prasčiau, nei dieną, todėl naktinių užkandžiavimų mėgėjai nė nepastebi, kaip persivalgo, rašo „Domašnij očag“.

Psichologai tvirtina, kad dienos šviesoje – ryte arba dieną – žmogus labiau save kontroliuoja, bet kai tik užeina prieblanda, sutemsta, žmonės praranda kontrolę. Jaukioje prietemoje priešais televizorių, galima suvalgyti dėžę sausainių, užsivalgant traškučiais ir galiausiai dar palepinant save šokoladu. Ir nė nepastebėti, kaip tai nutiko.

7 būdai save sukontroliuoti

Planuokite dienai skirtą maistą

Tai, pradėkite rašyti dienoraštį, į kurį surašykite savo kasdienį racioną. Stenkitės iki vakarienės suvalgyti bent du trečdalius dienos kalorijų. Ir per ilgai neatidėliokite. Jei žinote, kad naktį jums sunku atsispirti šaldytuvo traukai, nepirkite nieko, ką galima greitai į save sukimšti – lai lentynose guli agurkai, morkos ir salierai. Įpraskite iškart po valgio išsivalyti dantis – lai tai būna simbolinis gestas, kad jūsų burna nakčiai jau uždaryta.

Visada valgykite prie stalo

Koncentruokitės į procesą, serviruokite stalą, išsitraukite gražius indus. Valgydami neskaitykite ir nežiūrėkite televizoriaus, net jei tik užkandžiaujate. Telefoną ir planšetinį kompiuterį taip pat atidėkite į šalį. Kramtykite lėtai. Skrandžiui reikia laiko, kad jis suprastų, ką suvalgėte. Jei valgote labai greitai, galite suvalgyti per daug, ir tik po to pajusite, kad persivalgėte.

Kontroliuokite alkoholio vartojimą

Ko gero jau žinote, kad alkoholyje labai daug nereikalingų kalorijų. Be to, jis mažina savikontrolę ir sukelia apetitą. Britų leidinio, rašančio mitybos klausimais, duomenimis, žmonės, kurie vakarienę užgeria taure vyno, suvalgo daugiau, nei tie, kurie geria vandenį ar arbatą.

Venkite kulinarinių pagundų

Susidarykite maršrutą taip, kad pakeliui nebūtų kepyklėlių ir kitokių vietų, kur galima įsigyti mėgstamų skanėstų. Taip bus mažiau pagundų nusipirkti itin skanų pyragaitį ir susikimšti jį naktį.

Televizoriaus žiūrėjimas skatina kramtymo refleksą?

Nežiūrėkite televizoriaus! Ir psichika bus sveikesnė, ir bus mažiau pagundų ne laiku kramsnoti. Be televizoriaus negalite? Žiūrėdama megzkite, lyginkite drabužius, galų gale, siuvinėkite, kad rečiau mestumėte į burną riešutukus. Idealus variantas – minamas treniruoklis. Minkite pedalus ir žiūrėkite mėgstamą serialą. O apskritai geriau iš anksto susiplanuoti, ką veiksite vakare – televizorių puikiai pakeis vakarinis pasivaikščiojimas su vaikais ar šunimi.

Eikite miegoti anksčiau

Visų pirma nebereikės kankintis sprendžiant dilemą, suvalgyti ar nesuvalgyti rūpestingai pusryčiams atidėtą sūrio pyrago gabalėlį. Be to, kai neišsimiegame, mūsų organizme išsiskiria mažiau leptino – hormono, kuris atsako už sotumo jausmą, ir daugiau grelino, kuris sukelia alkio jausmą. Tie, kurie miega po penkias-šešias valandas per parą, paprastai būna linkę persivalgyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)