Spe­cia­lis­tai ra­gi­na val­gy­ti kaip ja­po­nams, nes šie pa­sau­ly­je iš­si­ski­ria sa­vo il­ga­am­žiš­ku­mu, at­spa­ru­mu krau­jo­ta­kos ir on­ko­lo­gi­nėms li­goms. Ko­kie pa­grin­di­niai Te­kan­čios Sau­lės ša­lies vir­tu­vės prin­ci­pai ga­lė­tų pa­dė­ti mums tap­ti svei­kes­niais?
© Shutterstock

Pa­siū­lė mi­ty­bos pi­ra­mi­dę

Il­giau­siai žmo­nės gy­ve­na Ja­po­ni­jo­je – per­nai čia su­skai­čiuo­ta dau­giau nei 65 tūkst. ja­po­nų, tu­rin­čių šim­tą ar dau­giau me­tų. Il­ga­am­žių nuo­sek­liai dau­gė­ja. Na­cio­na­li­nio pa­sau­lio svei­ka­tos ir me­di­ci­nos cen­tro To­ki­ju­je moks­li­nin­kai pri­ėjo iš­va­dą, kad Te­kan­čios Sau­lės ša­lies pi­lie­čių il­ga­am­žiš­ku­mo pa­slap­tis – tin­ka­ma mi­ty­ba.

Eks­per­tai il­gai ty­rė svei­kus žmo­nes, ku­rie lai­kė­si Ja­po­ni­jos vy­riau­sy­bės dar 2005 me­tais pa­teik­tų mi­ty­bos tai­syk­lių (sho­kui­ku). Šios mais­to pa­si­rin­ki­mo ap­vers­tos pi­ra­mi­dės vir­šu­je – daug šva­raus ne­ga­zuo­to van­dens, ar­ba­tos. Dau­giau­sia val­gy­ti re­ko­men­duo­ja­ma an­glia­van­de­nių: ry­žių, duo­nos, ma­ka­ro­nų. Že­miau – dar­žo­vės, žu­vis, mė­sos pro­duk­tai, vai­siai. Pi­ra­mi­dės apa­čio­je at­si­dū­rė pie­nas ir jo pro­duk­tai.

Bu­vo nu­sta­ty­ta, kad da­ly­vių, ku­rie griež­tai lai­kė­si re­ko­men­da­ci­jų, anks­ty­vos mir­ties ti­ki­my­bė dėl krau­jo­ta­kos li­gų su­ma­žė­jo 15 proc.

Ren­ka­si tik švie­žią mais­tą

Spe­cia­lis­tų pa­ste­bė­ji­mu, ja­po­niš­kos vir­tu­vės pri­va­lu­mas – aukš­tos ko­ky­bės mais­to pro­duk­tų su ma­žu kie­kiu so­čių­jų rie­ba­lų de­ri­ni­mas. Nuo se­no ja­po­nų mi­ty­bos pa­grin­dą su­da­ro ry­žiai, ku­rie nau­do­ja­mi ga­mi­nant įvai­rius pa­tie­ka­lus. Taip pat var­to­ja­ma daug dar­žo­vių bei vai­sių.

Val­gy­da­mi jū­ros gė­ry­bes ja­po­nai gau­na ne tik bal­ty­mų, bet ir įvai­rių vi­ta­mi­nų bei mik­ro­ele­men­tų. Žu­vis ypač ver­ti­na­ma dėl po­li­ne­so­čių­jų ome­ga 3 rie­ba­lų rūgš­čių, ku­rios bū­ti­nos šir­džiai ir krau­ja­gys­lėms, sme­ge­nims, imu­ni­nei sis­te­mai.

Bal­ty­mais bei mi­ne­ra­li­nė­mis me­džia­go­mis pa­de­da ap­si­rū­pin­ti ir vie­nas po­pu­lia­riau­sių pro­duk­tų – so­jų varš­kė (to­fu). Pa­da­žams var­to­ja­mi ja­po­niš­ki krie­nai (wa­sa­bi) – vi­ta­mi­no C ir kal­cio šal­ti­nis, o so­jų pa­da­že yra vi­ta­mi­nų, mi­ne­ra­lų, ami­no rūgš­čių.

La­bai svar­bus ja­po­niš­kos vir­tu­vės bruo­žas – pro­duk­tų švie­žu­mas. Ga­mi­nant sten­gia­ma­si iš­lai­ky­ti tik­rą­jį pro­duk­tų sko­nį, to­dėl juos ma­žiau ap­do­ro­ja ter­miš­kai. Mais­to por­ci­jos Ja­po­ni­jo­je yra ne­di­de­lės, o jo pa­tei­ki­mas tu­ri „glos­ty­ti“ akis. Be to, įpras­ta val­gy­ti lė­tai.

De­ser­tų sko­nis ski­ria­si nuo mums įpras­to – jie be­veik ne­sal­dūs, ne­su­ra­si­te rie­bių sal­du­my­nų. Ja­po­nų ti­piš­kas de­ser­tas – se­zo­ni­niai vai­siai.

Koks su­šis – ri­zi­kin­gas?

Ja­po­niš­ka vir­tu­vė daž­niau­siai ne­įsi­vaiz­duo­ja­ma be su­šio – sal­džiu ac­to mi­ši­niu pa­gar­din­tų ry­žių už­kan­dė­lių su ter­miš­kai ne­ap­do­ro­to­mis jū­ros gė­ry­bė­mis. Be­je, šis vi­sa­me pa­sau­ly­je iš­po­pu­lia­rė­jęs už­kan­dis nė­ra dau­ge­lio ja­po­nų kas­die­ny­bė. Pa­pras­tai jis de­da­mas ant šven­ti­nio sta­lo.

Su­šis – la­bai ver­tin­gas mais­tas. Vis tik ter­miš­kai ne­ap­do­ro­tos žu­vies var­to­ji­mas yra su­si­jęs su ri­zi­ka ap­si­krės­ti pa­ra­zi­ti­ne li­ga – ani­sa­kia­ze, ku­ri su­ke­lia pil­vo skaus­mus, py­ki­ni­mą, vė­mi­mą. Ta­čiau šio pa­vo­jaus ga­li­ma leng­vai iš­veng­ti, jei su­šį val­gy­si­te pa­ga­min­tą su kep­tais ar kon­ser­vuo­tais jū­rų pro­duk­tais, dar­žo­vė­mis, gry­bais, kiau­ši­niais ir kt.

Pa­ste­bi­ma, kad Ja­po­ni­jo­je po­pu­lia­res­ni nei su­ši ga­li bū­ti kol­dū­nai (gy­o­za), ku­rie pa­ruo­šia­mi su kiau­lie­na, Pe­ki­no ko­pūs­tais, kre­ve­tė­mis, gry­bais ir kt. La­bai po­pu­lia­ri ir ver­tin­ga ja­po­nų tra­di­ci­nė mi­so sriu­ba. Ji ver­da­ma fer­men­tuo­tos so­jų pu­pe­lių pa­stos, sul­ti­nio ir ki­tų in­gri­dien­tų. To­kia sriu­ba at­ku­ria žar­ny­no mik­ro­flo­rą, ša­li­na tok­si­nus ir kt.
Verta žinoti:

Ja­po­nų mi­ty­bos pi­ra­mi­dė­je re­ko­men­duo­ja­mas su­ba­lan­suo­tas su­var­to­ja­mų grū­dų, dar­žo­vių, vai­sių, mė­sos, žu­vies, kiau­ši­nių, so­jos ir pie­no pro­duk­tų kie­kis pa­de­da su­ma­žin­ti šir­dies ir krau­ja­gys­lių li­gų ri­zi­ką.


Receptai

Rytietiškos daržovės

Reikės:

• 200 g pievagrybių,
• 1 raudonos paprikos,
• 1 geltonos paprikos,
• 1 žalios paprikos,
• 1 morkos,
• 1 svogūno,
• 1 baklažano,
• 1 nedidelės cukinijos,
• 50 ml sojų padažo,
• 1 šaukštelio malto imbiero,
• pora žiupsnių sezamo sėklų,
• augalinio aliejaus.

Išilgai supjaustome pievagrybius ir paprikas, griežinėliais supjaustome baklažaną ir cukiniją. Aliejuje truputį apkepame kubeliais supjaus- tytas morkas ir susmulkintus svogūnus, sudedame kitas daržoves ir pievagrybius. Kepame, kol suminkštės daržovės ir grybai. Įpilame sojų padažo, suberiame imbiero, gerai išmaišome ir apibarstome sezamo sėklomis. Patiekalą galima patiekti su ryžiais. Skanaus!

Vištienos krūtinėlė japoniškai

Reikės:
• 4 vištienos krūtinėlių,
• 1 šaukšto degtinės,
• 1 citrinos,
• druskos.

Nuplautas ir nusausintas krūtinėles užpilti degtine ir palikti kelioms minutėms. Pasūdyti ir sudėti ant grotelių įkaitintoje orkaitėje. Kepti 4 minutes, vėliau sumažinti ugnį ir dar kepti 8 minutes. Krūtinėles apversti ir dar kepti 4 minutes. Mėsa patiekiama šaltai su citrinos griežinėliais. Galima patiekti šiltai su ryžiais, bulvėmis, troškintomis ar žaliomis salotomis. Skanaus!

Morkų paštetas

Reikės:
• 0,5 kg morkų,
• 1 saliero šaknies,
• 2 svogūnų,
• 2 kiaušinių,
• 1 valgomojo šaukšto krakmolo,
• žiupsnelio juodųjų pipirų.

Pasūdytame vandenyje išvirkite morkas, salierą ir svogūnus. Juos sutrinkite ir atvėsinkite. Įmuškite kiaušinius, įpilkite vandenyje išmaišyto krakmolo ir viską gerai išplakite. Į masę įberkite pipirų, supilkite į kepimo formą, statykite ją į kitą kepimo formą su vandeniu ir kepkite orkaitėje pusantros valandos. Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ankštiniai produktai: pavojinga augalinių baltymų pusė (44)

Įvairūs ankštiniai produktai ( pupelės , žirniai, lęšiai, soja, avinžirniai ir žemės...

13 liekninančių maisto produktų derinių (32)

Galbūt įsibėgėjant vasarai norite padailinti figūrą? Ar žinojote, kad tam tikri maisto...

Maisto produktai, kurie organizme virsta cukrumi (67)

Dažnai laikydamiesi sveikos mitybos rekomendacijų atsisakome cukraus, įvairių kepinių, desertų,...

Dieta „16 : 8“ – dar vienas įnagis norintiems sulieknėti (5)

Naujas tyrimas parodė – nuo 10 iki 18 val. valgydami, ką nori, o likusias 16 paros valandų...

Populiarėja širdį sauganti dieta Gydytoja įspėja, kokių produktų vengti (33)

Anot gydytojos dietologės Jūratės Dobrovolskienės , kad širdelė plaktų tinkamu ritmu,...

Top naujienos

Kraupiausios visų laikų profesijos: net skaitant šiurpsta oda (9)

Tie, kurie dabar dūsauja prisimindami senus gerus laikus, kai „moterys buvo skaisčios, žodis...

Gyvena iš 150 eurų pensijos ir vis tiek laimingi (140)

Ar įmanoma būti laimingam, jei gauni 150 eurų pensijos, gyveni vienkiemyje, neturi mašinos, o į...

Penktadienio vakarą gedimas netoli Šiaulių sutrikdė traukinių eismą Klaipėdos kryptimi papildyta 21.30 (4)

Penktadienio vakarą Šiaulių rajone, netoli Kuršėnų, dėl technininių problemų sustojo...

Susiruošusiems apsipirkti į Lenkiją - puikios naujienos: tokių mažų kainų jau seniai nebuvo (253)

Šią savaitę apsipirkti į Lenkiją atkeliavusių lietuvių laukė malonus netikėtumas –...

Motiejūnas: apie sudėtingas įžaidėjo paieškas, derybas su „Rockets“ bei baimę dėl White'o (1)

Kauno „Žalgiris“ yra per žingsnį nuo komplektacijos pabaigos artėjančiam sezonui, o iki...

„Misija Sibiras’18“ dalyvei Kazachstane prireikė medikų pagalbos (31)

Nuovargis ir karštis padarė savo – viena „ Misija Sibiras ’18“ komandos narė antrą...

Kad savaitgalis neprailgtų: nuo musių gaudymo varžybų – iki intriguojančio pasivažinėjimo dviračiais

Šį savaitgalį orai lepins vasariška šiluma, todėl sėdėti namuose mažai kas norės. DELFI...

„Alfa vyras“ merginas viliojo apsimesdamas fotografu: jos nepastebėjo svarbios detalės (234)

Anksčiau „Alfa vyro“ mokymais pagarsėjęs Airinas Arutiunianas liepos 12 d. sulaikytas už...

Arti neeilinės pergalės: Gudzinevičiūtė gali papildyti olimpinio elito gretas (9)

„Džiūgauti dar tikrai anksti, tačiau šansai nemaži“, – taip Lietuvos tautinio olimpinio...

Įraše - Trumpo ir buvusio „Playboy“ modelio derybos dėl užmokesčio (28)

Likus dviems mėnesiams iki 2016-ųjų JAV prezidento rinkimų, buvo įrašytas prezidento Donaldo...