aA
Tradicinį lietuvišką pavasarį, kaip šis, kai lauke dar tik ruošiamasi daržo ir sodo darbams, o parduotuvėse sunku rasti vietinių šviežių daržovių ir žalumynų, šį trūkumą gali kompensuoti įvairios daigintos sėklos. Jos ne tik papildys namuose gaminamus patiekalus vitaminais, bet ir žalia spalva. Kokios sėklos yra naudingos bei tinkamos daiginti – pataria knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“ autorė Renata Ničajienė ir šių knygų konsultantė dietistė Toma Eroglu.
Daigai
Daigai
© Shutterstock nuotr.

„Daigai yra paruoštas vartoti maistas, kurio maistinės medžiagos labai lengvai pasisavinamos ir panaudojamos. Juose yra neįtikėtinai daug maistinių medžiagų, kurios maitina organizmo ląsteles ir audinius. Daigai yra vienas iš efektyviausių maisto produktų, gerinančių ląstelių regeneraciją ir stiprinančių mūsų sveikatą“, – sako dietistė Toma Eroglu. Sėklų dygimo metu B grupės vitaminų, vitamino C ir pan. koncentracija padidėja iki kelių šimtų procentų.

„Juk iš vieno daigelio išauga visas augalas! Daigas turi visas tam augalui reikalingas maistines medžiagas“, – sako Toma.

„Gero maisto dienoraščio“ autorė Renata Ničajienė pataria, kaip namuose užsiauginti sveikus bei vitaminų gausa pasižyminčius daigus. „Garstyčių, gražgarsčių ir pipirnių sėklas daiginu ant drėgnos vatos, kiekvieną dieną vis palieju, kad vata neperdžiūtų. Pabrinkusios jos tampa gleivėtos ir slidžios. Pipirnės, priklausomai nuo šilumos ir saulės ant palangės, sudygsta ir užauga per 7–10 dienų, o gražgarstės ir garstyčios – per 12–14 dienų. Sužaliavusius ir užaugusius daigus kerpu žirklėmis, jais skaninu kiaušinių patiekalus, sumuštinius, salotas. Visi šie trys augalai yra stipraus skonio“, – sako kulinarinių knygų autorė.

Liucernų, lapinių ridikėlių sėklos mirkdamos netampa gleivėtos, todėl jas Renata daigina specialioje kelių aukštų daigykloje. Liucernos sudygsta per 5–7 dienas. Ridikėliai ant palangės sudygsta greičiausiai, jais mėgautis galima jau po 3–5 dienų nuo daiginimo pradžios. Daigykloje daiginamas sėklas kiekvieną rytą ir vakarą reikia praskalauti švariu vandeniu. Sugydusios ir sužaliavusios perplaunamos – tuomet jomis jau galima skaninti maistą. Šiuos daigus sandariai uždarytus indelyje šaldytuve galima laikyti 2–4 dienas.

R. Ničajienė dažniausiai daigina neapdorotus ekologiškus rugius ir kviečius. Juos per naktį brinkina vandenyje, paskui kelias dienas vis perplauna ir daigina daigykloje, kol grūdai išbrinksta ir išleidžia uodegėles.

„Reikia stebėti, kad šie grūdai neperdygtų. Sudygusius reikia perplauti ir kelias dienas laikyti šaldytuve. Daigintais grūdais mėgstu gardinti vaisių salotas, jogurtą, berti jų į kepamą duoną“, – sako tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata.

Vienos ilgiausiai dykstančių sėklų, pasak jos, – saulėgrąžos. Nelukštentas, nekepintas saulėgrąžų sėklas Renata užpila vandeniu ir palieka brinkti per naktį, išbrinkusias perplauna ir kelias dienas daigina daigykloje, kol jos sudygsta. Sudygusias saulėgrąžų sėklas moteris perkelia į vazoną su žemėmis, gerai įspaudžia į žemę ir augina apie 2–3 savaites. Kai sėklos išleidžia po kelis gležnus lapelius ir pasiekia 15 centimetrų, daigus reikia nukirpti.

Saulėgrąžų daigai labai skanūs ir primena nekepintų saulėgrąžų sėklas – juos knygos autorė naudoja gamindama salotas.

Lašišų kapotinis ant avokadų trintinio

Daigai – vitaminų užtaisas tradicinį lietuvišką pavasarį
© R.Ničajienės nuotr.

1 asmeniui
15 min. ir šaldymas

Lašišų kapotiniui reikės:

100 g sūdytos lašišos filė
1 šaukštelio citrinų sulčių
1 šaukštelio šaltai spausto alyvuogių aliejaus
maltų juodųjų pipirų pagal skonį
2 šaukštelių kaparėlių
saulėgrąžų ar ridikėlių daigų papuošti

Avokadų trintiniui reikės:

1 sunokusio avokado
1 šaukšto citrinų sulčių
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
pusės nedidelio raudonojo svogūno

Lašišos filė smulkiai supjaustykite ir kiek pakapokite peiliu. Kaparėlius irgi sukapokite ir sumaišykite su kapota žuvimi. Viską sumaišykite su maltais pipirais, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.

Avokadą perpjaukite pusiau, išimkite jo kauliuką, o minkštimą išskobkite šaukštu. Avokadą sutrinkite trintuvu ir gardinkite druska, pipirais, smulkiai pjaustytu raudonuoju svogūnu ir citrinų sultimis. Išmaišykite, kad gautumėte vientisą žalią masę.

Į konditerinį žiedą pirma šaukštu įdėkite trintus avokadus ir kiek paspauskite, o ant viršaus sukrėskite ir šaukštu paspauskite kapotą lašišą. Taip paruoštą sluoksniuotį konditeriniame žiede apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms, kad sutvirtėtų.

Prieš nešdami sluoksniuotį į stalą, išimkite jį iš konditerinio žiedo tiesiai į lėkštę. Jo viršų puoškite saulėgrąžų ar ridikėlių daigais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Pusiau vegetarinė mityba: ar sveika ir ar naudinga? (4)

Dietologė, visuomenės mitybos mokslų specialistė, populiarios skilties „New York Times“...

Gydytoja dietologė: lieknėjimas dvidešimtmetei ir keturiasdešimtmetei kelia visai kitokius iššūkius (2)

Ateina pavasaris ir medijos netruks paskelbti raginimus sulieknėkime iki bikini sezono. Tačiau...

Ar tikrai daug žadanti daktaro Ozo dieta padeda sulieknėti? Autoritetingos mitybos specialistės nuomonė (10)

Dieta, kurios pavadinime yra žodis „perversmas“, neabejotinai sužadina lūkesčius. Viena iš...

Mėgstate sumuštinius? Mitybos specialistė paaiškino, kaip jais mėgautis sveikai (11)

Karantinas ne vieną išvedė iš kelio – tarp nuotolinių pasitarimų vis rankos siekia...

5 praktiški patarimai, padėsiantys nepersivalgyti per šventes (5)

Kaip Velykas sutikti sveikiau ir nepersivalgant? Pateikiame Jums 5 praktiškus patarimus, kurie,...

Top naujienos

Pamačiusi pervestą atlyginimą Šiaulių ligoninės medikė liko šokiruota: gydymo įstaigos versija – kitokia (218)

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbančios medikės sūnus teigia, kad jo mamai ligoninė...

Čaplinskas: panašu, kad gyvensime pagal ketvirtąjį pandemijos scenarijų (285)

Panašu, kad gyvensime pagal ketvirtąjį koronaviruso pandemijos scenarijų, tai yra – virusų...

Šiltas pavasaris kol kas traukiasi: laukia smarkūs lietūs, vietomis sugriaudės perkūnijos (2)

Krentant atmosferos slėgiui ir didėjant žemo slėgio lauko įtakai giedrių orų laikotarpis...

Lietuvoje prasidės didžiuliai pokyčiai: vieniems teks stipriai pakeisti savo įpročius, o kiti galės pasinaudoti parama (63)

Pustrečio milijardo tonų – štai tiek pačių įvairiausių atliekų kasmet susikaupia Europos...

Kasdienybės herojai. Eleonora – apie „Sel“ ir skyrybas: liūdna dėl savo gyvenimo, kad nieko nepasiekiau kita tema: stulbinanti „Misis Lietuva 2019“ Gretės Brokienės sėkmė (11)

Išskirtinis Eleonoros Sebrovos interviu - karjera grupėje „Sel“, skausmingos skyrybos ir...

Karolis Kasperas | D+

Japonų valdžia po šiai dienai neigia šį istorinį faktą: „komforto stotyse“ karius tenkino 200 tūkst. pagrobtų moterų

Lee Ok-Seon nieko neįtardama ėjo namo, kai iš pravažiuojančio automobilio iššoko grupė...

Štai kokių perliukų radau „Mamų mugėje“: vaiką galima aprengti už tiek, kiek kainuoja trys puodeliai kavos (54)

Ar brangu auginti vaikus, juk jie taip greit auga, todėl daug ir reikia – kas sezoną naujų batų,...

UEFA atsakas: grasina dar šią savaitę iš Čempionų lygos išmesti tris iš keturių pusfinalio dalyvių (106)

UEFA ketina imtis pačių griežčiausių ir beprecedenčių veiksmų prieš maištininkų...

Agnė Keizikienė | D+

Mokslininkas praskleidė šydą nuo paslaptingo sapnų pasaulio: kodėl sapnuojame, ką sapnai apie mus pasako ir kaip jiems padaryti įtaką?

Sapnai tarsi kokia astrologija: vieni į juos žiūri su šypsena, kiti – intensyviai tyrinėja. Kad...

Kūno kalbos ekspertė išanalizavo princo Philipo laidotuvių įrašus: žiūrovams nepastebimos detalės pasakė daugiau nei žodžiai (33)

Karalienė Elžbieta II stabtelėjo prieš įeidama į Šv. Jurgio koplyčią, lyg negalėtų...