Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus tikriausiai yra bene dažniausiai sutinkamas kiekvieno virtuvėje. Pačio aliejaus skonis priklauso nuo alyvuogių rūšies, galima sutikti tiek labai sodraus, tiek labai švelnaus skonio aliejų. Skonis yra gana įprastas mūsų skonio receptoriams, tad tinka naudoti prie visokių patiekalų. Kadangi alyvuogių aliejuje vyrauja mononesočios riebalų rūgštys, šis aliejus yra pakankamai atsparus temperatūrai. Jį galima naudoti gardinant salotas, troškinant ar kepant neaukštoje temperatūroje.

Kokoso aliejus

Kokoso aliejus plačiai naudojamas kosmetikos pramonėje bei tampa vis labiau mėgiamas ir mūsų virtuvėse. Maždaug 84 - 90% šio aliejaus sudaro sotieji riebalai ir vos 6% mononesočiosios riebalų rūgštys.

Kadangi šiame aliejuje praktiškai nėra taip kaitrai jautrių polinesočiųjų riebalų rūgščių, jis puikiai tinka kepti aukštoje temperatūroje. Visgi, yra atliktų tyrimų, kad kokoso aliejus nors ir neturi savyje cholesterolio, jis turi poveikį cholesterolio kilimui kūne dėl vyraujančių sočiųjų riebalų.

Kokoso aliejus turi savybę didinti gerojo cholesterolio kiekį kraujyje, tačiau didina ir blogojo, tad gauname bendrą cholesterolio kilimą kraujyje. Norint išvengti širdies ir kraujagyslių ligų reikia stengtis mityba praturtinti nesočiaisiais riebalais ir taip mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

2015 Harvardo universitete ištirta, kad pakeitus sočiuosius riebalus (Įskaitant ir kokosų, palmių aliejų) į nesočiuosius, sumažinama širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo riziką. Visgi, tikrai nereiškia, kad reikia atsisakyti kokoso aliejaus. Tai tikrai skanus pagardas ruošiant patiekalus, tačiau nevertėtų juo visiškai pakeisti kitus, nesočius riebalus.

Saulėgrąžų aliejus

Saulėgrąžų aliejuje yra itin didelis vitamino E kiekis. Su 100 ml. saulėgrąžų aliejaus galima gauti 205% šio vitamino dienos normos. Vitaminas E organizme veikia kaip antioksidantas ir šis aliejus yra siejamas su imuninės sistemos stiprinimu bei prevencija nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Saulėgrąžų aliejuje gausu gerųjų riebalų, ir įprastai vyrauja būtent nepakeičiamos polinesočiosios rūgštys, kurios padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Nerafinuotas saulėgrąžų aliejus dažniausiai yra tinkamas šaltam naudojimui, tačiau daug kas priklauso nuo saulėgrąžų rūšies. Renkantis aliejų reikėtų skaityti etiketę ir žiūrėti, kam tas aliejus gali būti naudojamas.

Linų sėmenų aliejus

Šis aliejus yra puikus gerųjų riebalų šaltinis ir ypač nepakeičiamųjų omega - 3. Užtenka vos vieno arbatinio šaukštelio šio aliejaus, kad gautumėte visą omega - 3 paros normą. Nevartojant gyvulinės kilmės produktų tai yra puikus gerųjų riebalų šaltinis, tačiau reikėtų pabrėžti, kad iš gyvulinės kilmė produktų omega - 3 rūgštys yra lengviau pasisavinamos.

Linų sėmenų aliejus taip pat ramina žarnyno ligas, kaip krono liga ar opinis kolitas, mažina vėžio atsiradimo riziką, gerina odos sandarą, jos elastingumą. Šis aliejus yra turtingas savo sudėtimi, tačiau jį rekomenduojama vartoti šaltą, nepaveiktą temperatūros ar saulės spindulių. Juo galite gardinti salotas ar tiesiog naudoti kaip omega-3 papildą, kas dieną suvartojus 1 arbatinį šaukštelį šio aliejaus.

Graikinių riešutų aliejus

Pikantiško skonio, švelnus ir lengvai virškinamas aliejus. Didžiąją jo dalį sudaro polinesotieji riebalai ( Apie 54% sudaro omega – 6 ir 10% - omega – 3), tad šis aliejus nėra atsparus aukštai temperatūrai. Graikinių riešutų aliejus dėl savo puikaus skonio tinka gardinti salotas ar kitus patiekalus, kurie nereikalauja apdorojimo temperatūra.

Rapsų aliejus

Švelnaus skonio aliejus, kuriame vyrauja mononesočiosios riebalų rūgštys. Jame taip pat yra ir polinesočiųjų riebalų rūgščių puikiu santykiu. Rapsų aliejuje taip pat gausu riebaluose tirpių vitaminų E ir K. Dėl savo neutralaus skonio šis aliejus tinka bene visiems patiekalams, nes jame esančios riebiosios rūgštys yra pakankamai stabilios ir degimo temperatūra yra aukšta. Jį galima naudoti šaltuose patiekaluose, troškinant ar kepant.

Norint iš aliejų gauti visas teigiamas savybes, reikia rinktis šalto spaudimo nerafinuotus aliejus. Rafinacija padaro aliejus universalius, nes yra pašalinamas specifinis kvapas, padidinama degimo temperatūra ir prailginama galiojimo data, tačiau taip pat yra sunaikinamos ir visos teigiamos aliejų savybės. Daugiausia teigiamų savybių, žinoma, turės šaltas ir kuo mažiau temperatūros paveiktas aliejus. Verta pabrėžti, kad visi aliejai galimi naudoti tik vienkartiniam naudojimui.

Renkantis aliejus taip pat svarbu atkreipti dėmesį į pakuotę, ir ypač renkantis tuos aliejus, kuriuose vyrauja polinesočiosios riebalų rūgštys (linų sėmenų, graikinių riešutų, saulėgrąžų aliejai ir pan). Perkant tokius aliejus reikėtų rinktis tamsaus stiklo butelius, kurie apsaugo nuo priešlaikinės oksidacijos ir ilgiau išlaiko kokybišką aliejų.