aA
Jei kuris iš šių įsitikinimų tinkamas ir jums, neskubėkite savęs kaltinti. Žmonės neretai vertina riebalus netinkamai ir iš dalies tai yra suprantama, nes vos prieš kelerius metus į juos būdavo žvelgiama kaip į baisiausią pasaulio dalyką.
Riebalai
© Shutterstock

Tiesa, dabar jau manoma, kad riebalai yra svarbus sveikos mitybos elementas.

Tikėtina, kad esate susidūrę su pačiais įvairiausiais mitais ir klaidinančia informacija dėl riebalų. Maža to, gali būti, kad tokia informacija jūsų buvo įvertinta kaip teisinga. Būtent dėl šios priežasties buvo kreiptasi į kelis itin profesionalius dietologus, kad šie pagelbėtų išskaidyti visas abejones ir sugriauti mitus apie riebalus. Kaip rašo womenshealthmag.com, atėjo laikas be užuolankų įvardyti mitus ir juos sugriauti.

Mitas: jei vartosite bent kiek riebalų, priaugsite svorio

Savaime suprantama, jei nuolat dideliais kiekiais vartosite daug riebalų turinčio maisto, tikėtina, kad jūsų svoris didės. Jei vis tik atsakingai vartosite reikiamą riebalų kiekį, viskas turėtų būti gerai. „Kadangi riebalų grame yra 9 kalorijos, tiesa, kad vertėtų šiuo klausimu suklusti, - patikino Niujorke dirbanti mitybos specialistė Jessica Cording. – Jei siekiate išvengti svorio didėjimo, įsitikinkite, kad vartojate jų tokiais kiekiais, kurie neiškrenta iš bendro per dieną suvartojamų kalorijų poreikio konteksto.“

Remiantis JAV žemės ūkio departamento (USDA) pateikiamais duomenimis, per dieną suvartojamų sočiųjų riebalų kiekis neturėtų viršyti 10 proc. Ekspertai savo ruožtu teigia, kad kiekvieną dieną iš sveikų riebalų gaunamų kalorijų dalis turėtų būti apie 20 proc.

Mitas: riebalai nereikalingi

Šis įsitikinimas klaidingas, nes žmogaus organizmui reikalingas tinkamas sveikų riebalų kiekis normaliam smegenų darbui ir kūne vykstantiems procesams užtikrinti. Kūnui reikia riebalų ne ką mažiau nei kitų medžiagų, nes jie naudojami hormonams gaminti, ląstelių signalizacijai ir kūno temperatūrai reguliuoti. Be to, riebalai itin svarbūs sveikiems plaukams, odai ir nagams.

Mitas: riebalai jums kenkia

Anot vienos iš internetinės mitybos svetainės Appetite for Health įkūrėjų Julie Upton, kaip ir angliavandeniai, riebalai gali būti kokybiški ir nekokybiški. „Prastos kokybės riebalai kaip ir prastos kokybės angliavandeniai sveikatai nėra naudingi“, - teigė ji, turėdama galvoje sočiuosius riebalus, kurių paprastai gausu perdirbtame maiste.

Remiantis USDA parengtomis rekomendacijomis, gerųjų riebalų yra lašišose, graikiniuose riešutuose, linų sėmenyse, o ne itin gerų riebalų aptinkama svieste, jautienos riebaluose ar bet kuriame iš dalies hidrintame augaliniame aliejuje.

Mitas: daug riebalų turintis maistas didina cholesterolio lygį kraujyje

Sotieji riebalai siejami su cholesterolio lygio kraujyje didėjimu, o štai kitų rūšių riebalai, pavyzdžiui, polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių gausu saulėgrąžose, sojų pupelėse, moliūgų ir sezamų sėklose, lašišose, tunuose ir graikiniuose riešutuose, pasižymi pastebimai cholesterolio lygį kraujyje mažinančiomis savybėmis.

Mitas: riebalų būna tik vienos rūšies

Neretai manoma būtent taip, tačiau iš tikrųjų riebalų būna skirtingų rūšių – jie yra skirtingi. Polinesočiosios riebalų rūgštys ir monosotieji riebalai gerina širdies būklę ir greitai organizme būna sudeginami, o štai sotieji riebalai ir transriebalai kur kas dažniau būna kaupiami organizme. Sočiųjų riebalų, specialistų teigimu, gausu kokosų ir palmių aliejuose, svieste ir jautienos riebaluose. Dar šios rūšies riebalų aptinkama kiaulienos ir vištienos riebaluose, o štai transriebalų visų pirma daug iš dalies hidrintuose augaliniuose aliejuose, kurie naudojami perdirbtam maistui ruošti ir dedami į augalinės kilmės riebalus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Guoda Azguridienė: retas lietuvis atsakytų, kodėl jūros daržovės tokios sveikos (16)

Šiandien vis drąsiau nosį kyštelime į kitų šalių virtuves: lankydamiesi svečiose šalyse,...

Intuityvi mityba: visiška priešingybė dietoms, bet lenkianti jas efektyvumu (9)

Pasaulyje vis labiau populiarėja intuityvioji mityba. Jos metodiką sukūrė gydytojas Stevenas...

Bulvės: ar jau paragavote visų jų rūšių? Mitybos specialistė išskiria naudingiausias (38)

Pagal suvartojamą kiekį bulves, matyt, būtų galima laikyti antrąją lietuvių duona. Įvairiai...

Dietologė: nesilaikant šių taisyklių medžiagų apykaita lėtėja ir storėjama (56)

Man 45 metai. Iki šiol valgiau gana daug ir dažnai, tačiau pastebėjau, kad pastaraisiais metais...

Gydomosios mitybos terapeutė: lietuviai žino ir vartoja daug superproduktų, kurie pasauliui dar tik naujiena (13)

Didėjant dėmesiui tam, ką valgome, auga susidomėjimas ir įvairiausiais maistą ne tik...

Top naujienos

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (157)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (22)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

Žemė atakuoja Marsą: mokslininkai papasakojo, kokie pavojai tyko žmonių Raudonojoje planetoje (17)

Turbūt daugelis matėte filmų apie taikius Žemės gyventojus atakuojančius agresyvius marsiečius....

Ne visi pedagogai verti šio vardo: šaukštas deguto sugadino medaus statinę (56)

Įžengusius į kabinetą rimtomis akimis nužvelgia trys iškiliausi Lietuvos partizaninių kovų...

Vytautas Landsbergis: negalima žiūrėti į gerovę tik iš ekonominės perspektyvos (2070)

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas,...

Kristina susirūpino, ką valgo, kai smarkiai susirgo: pakeitusi kelis dalykus, dabar jaučiasi puikiai (19)

Vilnietė Kristina Bondar sveika mityba susidomėjo stipriai sušlubavus sveikatai. Moteris buvo...

7 raudonosios arbatos privalumai (2)

Raudonoji ( rooibo s) arbata – tai raudonoji žolelių arbata, gaminama iš fermentuotų...

Štai kas sužlugdo santykius per atstumą (9)

Net trejus metus bendravome būdami toli vienas nuo kito. Dabar tie santykiai per atstumą jau...

Esate žema ir putlių formų? Pravers šie laiko patikrinti stiliaus patarimai (23)

Jeigu esate apvalaus kūno sudėjimo ir vos 163 centimetrų ūgio ar dar mažesnė, tuomet jums...

Kai skyrybos neduoda ramybės: kaip pamiršti buvusį mylimąjį? (11)

Santykių pabaiga niekuomet nėra lengva – ir tuomet, kai antra pusė nusprendžia išsiskirti su...